Oslobodjenje

Poznanika usmrtili zbog mobitela

Osumnjičen­i za ubistvo Azema Ajvazija su odgovornos­t za zločin prebacival­i jedan na drugog

- A. B. Č. A. B. Č.

Ahmed Ramić (36) iz Kaknja i Fahrudin Bajramović (21) iz Sarajeva, koji su uhapšeni zbog ubistva muškarca čije je ugljenisan­o tijelo pronađeno u ruševnom objektu u sarajevsko­j Odobašinoj ulici do broja 116, u petak su predati Tužilaštvu KS-A, koje je od Kantonalno­g suda u Sarajevu zatražilo određivanj­e pritvora. Odluka će biti donesena u zakonskom roku.

DNK analiza

Tijelo je, kako smo već pisali, nađeno u četvrtak nakon što je ugašen požar koji je, pokazala je istraga, podmetnut kako bi se prikrio počinjeni zločin. Radeći na rasvjetlja­vanju svih okolnosti ovog događaja, policija je došla do saznanja da je osoba čije je tijelo nađeno zadobila ubodne rane nanesene oštrim predmetom, usljed čega je i preminula. Tijelo je nakon toga zapaljeno.

Zvanične informacij­e o identitetu ubijenog u policiji nisu željeli otkrivati, navodeći da je u toku DNK analiza.

Prema riječima advokata Omara Mehmedbaši­ća, koji zastupa osumnjičen­e, radi se o Azemu Ajvaziju, zvanom Bede, njegovom nekadašnje­m klijentu.

- On je ranije privođen zbog krađa i narkotika, pojasnio je Mehmedbaši­ć. Dodaje da su njegovi sadašnji klijenti Ramić i Bajramović tokom ispitivanj­a krivicu za počinjeni zločin svaljivali jedan na drugog.

Heroinski ovisnici

- Obojica su, kao i Ajvazi što je bio, heroinski ovisnici i jedan na drugog su prebacival­i odgovornos­t za ubistvo. Kazali su da je svađa izbila zbog mobitela koji je ubijeni navodno prodao. Osumnjičen­i su tražili da im vrati mobitel, a Bede im je navodno prijetio nožem, kojeg su mu, kako su rekli, oteli, rekao je za Oslobođenj­e Mehmedbaši­ć. Inače, kuća u kojoj se desio zločin je obrasla šibljem, bez krova, polomljeni­h prozora, te je, po svemu sudeći, služila za okupljanje ovisnika o narkoticim­a.

Vijeće banjalučko­g Okružnog suda, kojim je predsjedav­ao sudija Blagoja Dragosavlj­ević, u petak je osudilo Dragana Trkulju (61) iz Šipova na 15 godina zatvora zbog ubistva supruge Snežane (57), koju je više puta udario sjekirom i ubo nožem. Trkulja je, kako se navodi u presudi, u vrijeme zločina bio u stanju bitno smanjene uračunljiv­osti te je krivično djelo prekvalifi­kovano i osuđen je za ubistvo, a ne teško ubistvo za koje je bio optužen.

Obrazlažuć­i presudu, sudija Dragosavlj­ević je naveo da sud smatra da je optuženi počinio zločin sa direktnim umišljajem.

- Sud je prihvatio nalaze vještaka odbrane i Psihijatri­jske klinike na Sokocu da je optuženi bio bitno smanjeno uračunljiv. Međutim, njegove sposobnost­i nisu bile isključene i bio je svjestan da nožem i sjekirom napada žrtvu, a nije se odupro porivu da to čini. Da je djelo počinio sa direktnim umišljajem, govori i brojnost povreda koje je zadobila oštećena, stoji u presudi gdje piše i to da Sud smatra da je kazna adekvatna okolnostim­a, stepenu krivičnog djela i da će uticati na druge da to ne čine. Trkulji je produžen pritvor, a oslobođen je plaćanja sudskih troškova.

Snežana je ubijena 30. maja prošle godine u njihovoj kući u mjestu Sarići u Šipovu kada ju je muž, prema navodima optužnice, udario više puta sjekirom po glavi i ubo kuhinjskim nožem. Optuženi se nakon zločina presvukao i otišao u kafić, popio piće, a zatim je prijavio policiji da je ubio ženu.

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Osumnjičen­i su predati u petak Tužilaštvu KS-A
/ DIDIER TORCHE Osumnjičen­i su predati u petak Tužilaštvu KS-A
 ?? ?? Zločin se desio u maju prošle godine u Šipovu
Zločin se desio u maju prošle godine u Šipovu
 ?? ?? Osumnjičen­a je pod istragom Tužilaštva BIH
Osumnjičen­a je pod istragom Tužilaštva BIH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina