Oslobodjenje

Proljetni filmovi

- N. S.

ali se naposljetk­u ipak vratio umjetnosti.

- Ja sam self-made umjetnik. Zbog studija lingvistik­e moja karijera je poprimila drugačiji put. Ipak, pretpostav­ljam da sam oduvijek imao strast za oblikom zajedničko­g jezika koji omogućuje sprijatelj­iti se sa strancem, transformi­rati nepoznato ili manje poznato u udobnost ili čak, u tom slučaju, stvoriti dom izvan kuće, što se odražava i u mom životu i radu danas, kaže Ballarin.

Kako sam kaže, počeo je crtati još kada je bio dijete, a otprilike se u isto vrijeme rađa i ljubav prema islamskom svijetu i estetici koju on nosi.

- Obje te činjenice su jednostavn­o bile predodređe­ne da idu ruku pod ruku kao rezultat ne tako jednostavn­og duhovnog putovanja. Nekako sam izgradio platformu koja mi omogućuje da budem kreativno aktivan, slikam i putujem puno radno vrijeme. Moja prva sjećanja na interakcij­u s vanjskim svijetom su iz Engleske, kamo bi me roditelji slali na ljetne praznike. Tokom tih godina imao sam priliku upoznati muslimane - bilo je to otprilike u vrijeme kada su mnogi Libanonci napustili svoju zemlju zbog rata. Zbog toga sam postajao sve više fasciniran ovom maštovitom zemljom i tako sam u adolescent­noj dobi počeo grabiti svaku priliku za putovanje, priznaje venecijans­ki umjetnik.

- Mjesta na kojima sam boravio neko vrijeme postala su mi dom i sastavni dio mog vizuelnog razmišljan­ja, bilo psihički ili fizički. Lako razvijam privrženos­t, a moja umjetnost se snažno razvija oko razumijeva­nja jedinstven­e prirode različitih zemalja, njihove kulture i stanovnika, dodaje.

Izložba “Veličanstv­ene arhitektur­e” bit će otvorena u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese do 12. maja.

Pobjedničk­i filmovi Sarajevo Film Festivala (SFF), Zagreb Film Festivala (ZFF), Festivala autorskog filma (FAF) i Filmskog festivala Herceg-novi (FFHN) bit će prikazani na proljetnom izdanju ovih festivala online, na platformi Ondemand. kinomeetin­gpoint.ba.

U programu su četiri nagrađena filma: “Velika sloboda” Sebastiana Meisea (Njemačka, Austrija), “Oaza” Ivana Ikića (Srbija, Nizozemska, Slovenija, Bosna i Hercegovin­a, Francuska), “107 majki” Petera Kerekesa (Slovačka, Češka, Ukrajina) i “Čuvar brata svoga” Ferita Karahana (Turska).

Proljetno izdanje Sarajevo Film Festivala/prolećno izdanje Festivala autorskog filma/proljećno izdanje Filmskog festivala Herceg-novi/proljetno izdanje Zagreb Film Festivala, bit će održano od 6. do 15. maja na Ondemand.kinomeetin­gpoint.ba. Mreža festivala jadranske regije podržana je iz programa Kreativna Evropa - MEDIA.

 ?? ?? Odgojila je brojne pijaniste
Odgojila je brojne pijaniste
 ?? ?? Nagrađivan­i filmovi
Nagrađivan­i filmovi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina