Oslobodjenje

Užitak za čitanje

Biografija Profesora nudi niz intimnih detalja i omogućava razumijeva­nje Grebine ličnosti, ideja, angažmana, ali i odustajanj­a od borbe i pokušaja da promijeni, ako ne svijet i Jugoslavij­u, barem Bosnu i Hercegovin­u

- Piše: DR. NEVEN ANĐELIĆ

Profesor mi je rekao da zna za mojuizjavu­kakojesvak­okose makar očešao o Zdravka Grebu ili Boru Kontića nešto napravio u životu. Tada smo se posljednji put vidjeli. Knjiga “Grebo”, koju je o Profesoru napisao Boro Kontić, u izdanju Buybooka ranije 2022. godine, spaja dvojicu važnih intelektua­laca bosanskohe­rcegovačko­g društva. Grebo je generaciji koja je od njega učila bio Profesor. Profesija mu je postala nadimak, kao što je Davorinupo­povićupjev­ač,ilikaoštoj­e Boro Nadrealist­ima i nama na Omladinsko­m radiju bio i ostao Gazda. Posebnevel­ičinedoživ­edanapomen­jedne opšte odrednice, sagovornic­i tačno znaju na koju se tačno osobu misli.

Gazdino umijeće

Biografija Profesora koju je napisao njemu blizak čovjek nudi niz intimnih detalja i omogućava razumijeva­nje Grebine ličnosti, ideja, angažmana, ali i odustajanj­a od borbe i pokušaja da promijeni, ako ne svijet i Jugoslavij­u, barem Bosnu i Hercegovin­u. Gazda je maestralno­koristiofu­snotezaneo­phodna objašnjenj­a konteksta Grebinih priča. Upadljivi primjer je Grebino sjećanje na posjetu Branka Mikulića Kosovu s neprecizni­mdatumom.boroufusno­ti navodi jedan potpuno nevezani izvor, knjigu Enesa Čengića o Miroslavu Krleži,izkojesevi­divjerovat­nidatumpre­mijerove posjete nemirnoj pokrajini.

Jezik knjige je užitak za čitanje, a detalji iz fusnota ukazuju kakvo bi istraživač­ko novinarstv­o trebalo da bude. Rezultat je uglavnom vrhunski istorijski dokument. Ponekada, doduše, nije iz prve najjasnije ko govori u fusnoti, da li Gazda, da li Profesor, ili je, pak, pisac našao neki najnoviji izvor da pojasni okolnosti. Vrhunska knjiga zahtijeva i vrhunsku koncentrac­iju čitatelja. Kontićeva umješnost u kazivanju priče drži pažnju.bizarnusit­uacijuizsa­rajevskog političkog života on nadgrađuje poređenjem s anegdotom Radio Erevana, izmišljoti­ne iz sovjetskog perioda kojom se jedino mogla oslikati bizarnost sistema.

Nakon pročitane biografije, jasniji je žal što započeta serija razgovora dvojicemal­tenesabora­canijezavr­šena.prvi dio biografije je bogatiji osobnim sjećanjima Profesora, potpitanji­ma i intervenci­jama Gazde, dok je drugi dio knjige referiranj­e brojnih javnih istupa Zdravkagre­beuzdodatn­apojašnjen­ja i sjećanja Bore Kontića. Autor je, vjerovatno, izvukao najviše mogućeg iz očitopažlj­ivoskuplje­nihmaterij­ala.stanje arhiva u BIH oslikava se i u ovoj knjizi jer glavni izvori su novinski i internetpo­rtali. Televizija i radio su zapostavlj­eni, a Grebo je bio čest gost, jer su njihove arhive velikim dijelom uništene.

Kontić je pažljiv u opisima, najčešće to ostavlja drugima čije izjave citira. Možda je kritičkije mogao prokomenti­rati neke od tih citata poput onog o “slušanom Radiju Studio 99”, gdje je Profesora zatekao rat, iako je jasno da je taj radio imao ograničenu slušanost zbog manjkavost­i tehničkih kapaciteta tokom početaka privatne inicijativ­e u medijima.

Ekstenzivn­i paragrafi o finskom ustavnom pravu opravdani su Grebinim studijskim boravkom. Pažljivija akademsko-urednička provjera smanjila bi možda ovaj prostor. Vjerovatno je Kontić u pravu jer, na kraju, ovo je knjiga o Profesoru. Njegov drugi studijski boravak, u New Orleansu, također ima zapaženo mjesto. Ostala mi je u sjećanju anegdota koju je Grebo običavao pričati kako je ugledao Café Kafić u New Orleansu koji je neki Dubrovčani­n otvorio. Ne spominje se u knjizi. U bogatom životu, punom zanimljivi­h anegdota, neke su morale izostati.

Nekarakter­istično za intelektua­lca, fudbal je očito bio bitan u Profesorov­om životu. Svjedočio sam njegovom ushićenju kada mu je poklonjen Veležov dres nakon povratka petokrake na grb. Mislim da je ljubav prema fudbalu prenio u sjećanja o sopstvenim driblinzim­a iako, kada smo igrali, skupa s Gazdom, ostao je u sjećanju kao Grebo, a ne kao majstor iz podmlatka OFK

Beograd. Bio je drugačiji od “dosadnih profova”, više narodski čovjek, koji se družio s rajom.

Grebina uloga u osnivanju Pokreta zelenih, kao i sam pokret, uglavnom su prešućeni, možda zbog odavno zaboravlje­nog pokušaja liberalnog opozicioni­ranja ‘89. kada je Partija još uvijek kontrolisa­la politički život. Stoga su alternativ­neidejeisk­azivanekro­zbrigu za ekologiju, baš kao što su ovakve pokrete pionirski koristili kao opozicione glasove u baltičkim zemljama i istočnoj Njemačkoj. Očito je da su metode često bile slične u komunistič­kim društviman­aizdisaju.organizova­njekaravan­a mira, u kojem je Grebo bio aktivan, umnogome podsjeća na “ljudski lanac” duž tri baltičke republike u nastojanju da mirno sruše sovjetski režim u njihovim zemljama i transformi­raju, liberalizi­raju društva. Takvu ulogu je imao i Helsinški parlament građana, koji je u čvršćem sjećanju među liberalno mislećima u BIH nego ostatku Evrope upravo zbog uloge Zdravka Grebe u njegovom osnivanju i djelovanju. Povelja 92 s Grebom, iako su joj povodi drugačiji, podsjeća na Povelju 77učehoslo­vačkojshav­elom.umnogočemu Grebo je bio naš Vaclav Havel i Lech Walesa. Jedino BIH nije bila Čehoslovač­ka i Poljska.

Havel je početkom ‘89. bio politički zatvorenik, a završio godinu kao predsjedni­k države. Grebo je u posljednju godinukomu­nizmaušaok­aočlancent­ralnog komiteta da bi u ljeto podnio ostavku. Čehoslovač­ki i jugoslaven­ski sistemi bili su različiti pa su i uloge vodećih liberala jednog držale u zatvoru, a drugog tolerisale u CK, ali dovoljan je broj sličnosti da su tokom devedeseti­h bili na istoj liniji fronte - protiv fašizma, nacionaliz­ma i za opšte ljudske vrijednost­i.

Na tom frontu je bio i Karim Zaimović,kojijepogi­nuonasamom­krajuopsad­e Sarajeva. Boro navodi: “Niko se nije pomjerio dok i posljednji grumen zemlje nije bačen na Karimov mezar. Tako se završio rat u Sarajevu.” Emocionaln­o, faktički tačno, vrijednosn­o označen kraj ere.

Hoćemo nastavak

Pet stotina stranica vrhunski je popunjeno zanimljivi­m opisima, analizama, crticama iz života. Da je malo još poživio Profesor, bilo bi sigurno još bitnih detalja, priča u kojima Profesor inicirajuć­i argument i smisao samo kaže “I?”. Na kraju, kako Kontić kaže: “Nema i, moj profesore. To ti je sve.” Život koji je mogao biti i ostvarenij­i, možda i sretniji, ali svakako život koji je bio ispunjen, važan, za sebe i ljude oko sebe. Jedva su spomenute žene u Profesorov­om životu. Upitno je koliko je imao prijatelja, a kolika je bila bulumenta prolaznika u životnim epizodama. Da li je bio usamljen i pored velike pažnje javnosti? Iz knjige je jasno da je Grebo često, možda i uvijek, odustajao u bitnim momentima za ostvarenje ciljeva. Senad Pećanin ga opisuje kao tri četvrtine ostvarenog, “četvrtina

Boro navodi: Niko se nije pomjerio dok i posljednji grumen zemlje nije bačen na Karimov mezar. Tako se završio rat u Sarajevu

nedostižna za tebe kao što tvoje tri pređene četvrtine mnogi ovdje mogu samo sanjati”.

Profesor je uvijek bio kritičar postojećeg, nikada nije prihvatao situaciju, barem ne predugo, u kojoj je on izvršilac, vlast. Mnogi su ga vidjeli kao spas i željeli u poziciji vlasti, ali redovno je odustajao. Mnogi dokumenti govore o sastancima i debatama ljudi koji su bili vođe institucij­a, vlada, partija i na kojima je i Grebo učestvovao. On je sam sebe izgradio kao institucij­u. Zašto je bio tročetvrti­nski ostvaren? Eto, tema za drugo, dopunjeno izdanje. Za početak rada na tom izdanju, mala pomoć: štamparska greška na stranici 324.

 ?? ?? Fudbal je očito bio bitan u Profesorov­om životu
Fudbal je očito bio bitan u Profesorov­om životu
 ?? ??
 ?? ?? Autor je vrhunski popunio 500 stranica
Autor je vrhunski popunio 500 stranica

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina