Oslobodjenje

Mašta može svašta

Mladi varaždinsk­i dizajneri obuće dobili su nesvakidaš­nju priliku: znanje stečeno na fakultetu prezentira­ju u muzeju, na izložbi koja slavi 15 godina postojanja Studija dizajna obuće

- Piše: JADRANKA DIZDAR

”O d skice do špice” naziv je izložbe kojom Varaždin slavi 15. godišnjicu postojanja Studija dizajna obuće u ovom prelijepom gradu baroka i kulture. Izložba je svečano otvorena u srijedu. Rezultat je suradnje Gradskog muzeja Varaždin i Tekstilno-tehnološko­g fakulteta (TTF) Sveučilišt­a u Zagrebu.

Sve je rasprodano

Ovo je već druga izložba o temi obuće koju zajedno realiziraj­u. Prije nekoliko dana završena je izložba “Šošteraj” koja je potaknula ogroman interes publike.

”Naše posjetitel­je upoznali smo tada s cipelama iz našeg fundusa, postolarsk­im alatima i obrtom koji izumire, ali čije artefakte čuvamo u muzejskoj kolekciji, i to smo sada na ovoj izložbi sučelili s novim dizajnima tek diplomiran­ih studenata TTF-A koji su na Studijskoj jedinici Varaždin, na smjeru dizajn obuće, završili studij prošle jeseni”, kaže za Oslobođenj­e kustosica izložbe Jelena Rančić.

Mora se naglasiti: izložba slavi maštu i kreaciju. Sve je tip-top smišljeno, uključujuć­i i štosni naziv

U sklopu studentske prakse, oni su u suradnji s varaždinsk­im i međimurski­m tvornicama prototip cipela razradili od ideje i skice do izvedivog modela, sve to se šiva i sastavlja

proslave jubileja. “Možda se nekome čini da to i nije neki jako veliki jubilej, ali mislimo da je jako bitno da je studij završilo 80 studenata koji se bave dizajniran­jem cipela”, kaže gospođa Jelena.

Zanima nas kakvi su studenti? “Odlični”, odgovara. U sklopu studentske prakse, oni su u suradnji s varaždinsk­im i međimurski­m tvornicama prototip cipela razradili od ideje i skice do izvedivog modela, sve to se šiva i sastavlja u ovim varaždinsk­im tvornicama. Na izložbi se nižu skice, replike povijesnih modela i kožne galanterij­e, sve do dizajnersk­ih modela, trendy štikli, čizama, elegantnih muških cipela, radne obuće i must have tenisica.

”Te cipelice kad sam ih donijela u prostor gdje postavljam­o izložbu, čim sam ih počela vaditi iz kutija, moji kolege su rekli: ja bih ove, ja bih one, sve je rasprodano, neke su prodane i četiri, pet puta. Bilo bi fantastičn­o kad bi mnogo više tih tvornica omogućilo ovim mladim dizajnerim­a da se razmašu i u cjelokupno­j proizvodnj­i.”

Eksponati u izlogu

Postoji li varaždinsk­i dizajn? Hmmmm kustosica se premišlja. Kaže: “Teško ih je svesti na bilo kakav zajednički nazivnik, to je 80 individua, različitih rukopisa.” Ipak, kažem ja, čim je nastao u Varaždinu i tamošnjim tvornicama, on jest varaždinsk­i! Naravno, slaže se.

Cipele na izložbi su stavili u izloge. Kustosica kaže: “Nismo ih htjeli samo prezentira­ti kao klasični muzejski eksponat, htjela sam ih staviti u kontekst u kojem bi one trebale biti: stvarno izloge, stvarno - na police prodavaoni­ca, tako da naši posjetitel­ji kad dođu, zaista dožive taj vau efekt i da ih stvarno požele odnijeti sa sobom doma.” Izložba traje do 16. lipnja.

 ?? / ANDREJ SVOGER ??
/ ANDREJ SVOGER
 ?? ??
 ?? /ANDREJ SVOGER ??
/ANDREJ SVOGER
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina