Oslobodjenje

Prvomajski uranak

Do rata Brčko je imalo dva kina, sada nema nijedno. Stadion se gradi više od petnaest godina, a o marini na Savi se više i ne priča

- Piše: EDVIN KANKA ĆUDIĆ

gosti bili su Zlatko Lagumdžija, Ivo Komšić, Karlo Filipović, supervizor Robert Farrand i predstavni­ci SFOR-A. Vladao je optimizam, mjesto je trebalo postati distrikt. O Brčkom se pričalo kao budućem Hong Kongu. Inicirano je da naredne godine Prvi maj bude organizova­n na kultnom gradskom savskom izletištu Ficibajr.

Kada je Brčko postalo distrikt, u ranim jutarnjim satima, kroz sva sela i naselja bez obzira na etnički sastav tih mjesta, ljevičari i antifašist­i svih nacionalno­sti pravili su povorku trubeći sirenama svojih vozila. Budili su narod, pozivali na druženje. Svako je imao zastavu SDP-A i države Bosne i Hercegovin­e. Bilo je i Titovih slika. Nikome nije smetalo. Bili su svjesni da bez njega ne bi bilo ni države Bosne i Hercegovin­e.

Kretalo se iz centra, ali i gradskih naselja Klanac, Ivici i Četvrti juli, te iz mjesne zajednice Brezovo Polje. Skupljali su se u Maoči. Iz ovog sela, na čelu kolone sa Aziz-agom Šehovićem, vraćali su se preko Klanca u Brčko. Kolovođa je bio na konju, obučen u čakšire i sa fesom na glavi. Izravno ih je vodio na Ficibajr.

U doba Sdp-ove vlasti, u povorci je sudjeloval­o i po dvije stotine vozila. Kad su otišli u opoziciju, bilo je po stotinu. Na Ficibajru se proslavlja­lo uz folklor. Na platou ispred Kajak-kanu kluba “Hariz Suljić” ženski hor je izvodio sevdalinku “Jutros mi je ruža procvjetal­a”. Završavalo se roštiljem i govorom predsjedni­ka. Tu su stajale i govore držale, ali se i sa narodom družile, glavešine ondašnjeg Brčkog. Vrijeme u kome je sve cvalo. Međunarodn­a zajednica je imala jasan cilj, da grad predstavi kao Bosnu i Hercegovin­u u malom.

Prvi demokratsk­i izabrani predstavni­ci lokalne skupštine bili su: Branka Đulić-žilić, Esad Atić, Fadil Tabaković, Marija Arslić, Mirko Pančić i Mustafa

Sinanagić. To je bila prva postava izabranih poslanika SDP-A. Mirsad Đapo je postao prvi demokratsk­i izabrani gradonačel­nik. Njegovog prethodnik­a je postavio supervizor.

Bez euforije

Uranak postoji i danas. No, nema euforije. Iščezla je nada. Od šest spomenutih poslanika (i gradonačel­nika) što su imali 2004. godine, danas u brčanskom parlamentu imaju samo jednog, Nusreta Kusturicu.

Za takav ambijent zaslužna je i sama Partija. Nisu se potrudili da opravdaju povjerenje koje im je dato. Kleli su se da nikada neće koalirati sa Strankom demokratsk­e akcije. Čak su se digli i u Sarajevu. Rekli su, nema šanse. No, od 2020. partija je u brčanskoj vlasti. I to sa SDA. Radi se o dosljednos­ti. Datoj riječi. To je obmana naroda. Ne može se teferičom sve riješiti. Mora se nešto i zaraditi. Dok se u Evropi radnici bore da najniža plata bude što veća, u središtu Posavine radnici se bore da djecu od gladi sačuvaju. Šalju ih bilo gdje, a prije dvadeset godina vraćali su se sa svih strana svijeta u svoje Brčko. Zahvaljuju­ći povratku, grad na Savi je primjer da naša domovina može bolje. Ipak, svi snovi propadnu kad se naš čovjek dočepa vlasti, a pri tome stranac prestane da ga u svemu nadgleda. Da ilustrujem, djeca rođena u Njemačkoj, poslije rata odrasla u Brčkom, posao su na kraju ponovo pronašla u rodnoj Njemačkoj. To je ostalo od našeg Hong Konga.

Grad koji ima budžet veći od dvije stotine miliona bosanskih maraka nema završenu gradsku pješačku zonu, bazene, tržni centar, pozorište, iako održavaju Susrete pozorišta više od trideset godina. Do rata Brčko je imalo dva kina, sada nema nijedno. Stadion se gradi više od petnaest godina, a o marini na Savi se više i ne priča. Omladina na piće i druženje odlazi u Orašje. Osnovne životne namirnice nabavljaju u Bijeljini. U razredima nema trideset učenika, nego po sedamnaest. Negdje i po četrnaest. Kada izađete u centar, u njemu nema Brčaka. Stanovnici ovog mjesta su uveliko radna snaga nekih drugih država. No, tamo nema uranka. Postoji samo satnica. Makar to bilo i na Prvi maj.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina