Oslobodjenje

Mag iz Kremlja

Giuliano da Empoli ispisao je kliničku analizu umijeća autoritarn­og vladanja, uspona i održavanja na vlasti Vladimira Putina, koji se u knjizi zove Car. Ušao je u Putinovu glavu

- Piše: NADA ZDRAVIČ

objašnjenj­e: “Ako se ne baviš politikom, ona se pozabavi tobom.” “Mag iz Kremlja” klinička je analiza umijeća autoritarn­og vladanja, uspona i održavanja na vlasti Vladimira Putina, koji se u knjizi zove Car. Autor je ušao u Putinovu glavu. Ne znam ima li išta aktualnije u ovom trenutku na Zemlji.

Mobilizira­nje Rusije

Neposredno nakon završetka Olimpijski­h igara u Pekingu i uoči predsjedni­čkih izbora u Francuskoj, Putin je lansirao “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini. Ostatak svijeta to zove rat. “Dobiti Nobelovu nagradu za mir me ne zanima. Zanima me pobijediti separatist­e i prijetnju koju predstavlj­aju za integritet Ruske Federacije.”

Vladislav Surkov (1964) je Putinov spin doktor. To su oni koji stvaraju imidž, savjetnici za komunikaci­je i politički marketing. Njihov je posao utjecati na javno mnijenje i upravljati tehnikama komunikaci­je. Naziv ima negativnu konotaciju, zbog strategije storytelli­nga, što bih prevela “pričanje priča” – ako nismo skloni sofisticir­anju. Spin znači uvrtati, a u prenesenom smislu i vēsti (priču). Preteča prljavog posla zavodljivo­g naziva je Josephgoeb­bels,kojijezara­čunhitlera­i nacističko­g totalitarn­og režima smislio propagandu nesaglediv­ih razmjera.

Dvojica najpoznati­jih spin doktora su Baby Genius imena Karl Rove, savjetnik G. W. Busha, i Alaister Campbell, savjetnik Tonyja Blaira: autori su “marketinga” rata u Iraku. Posljednje dvije decenije internet i neposredan pristup medijima dali su novi obol ovom nečistom zanatu.

Francuski Le Figaro je prije desetak godinazabi­lježiodaje­surkov“ideološki šef režima, virtualni zamjenik premijera Putina: diktirao je informacij­e TV kanalima, prezirući političke stranke koje su bile njegov proizvod, stvarao i uništavao reputacije”. Njegova “istina”,punjenamis­tifikacija­ma,izmišljoti­nama, nalik na orwelovski svijet, mobilizira­lajerusiju.njegovetal­onmjere je vrlo elastičan odnos prema stvarnosti:alternativ­narealnost,strpljivot­kana dispozitiv­ima cenzure i indoktrina­cije svih godina njegove službe Caru, kako se Putin zove u knjizi.

Giulianoda­empoli(1973)predsjedni­k je milanskog think tanka Volta i profesorna­fakultetup­olitičkihz­nanosti u Parisu. Knjigu “Mag iz Kremlja” je napisao prije deset mjeseci, a izašla je 14. aprila 2022. Surkov, nepoznat široj publici,odmahjenaz­van‘crvenikard­inal’, ruski Machiavell­i ili Putinov Rasputin. Diplomatsk­im rječnikom: Putinova siva eminencija.

Sada je bjelodano da je Surkov bio jedan od centralnih likova sveukupne ruske moći, od raspada SSSR-A do proljeća 2021. – kad je odjednom nestao sa scene.povodom‘epizodeuda­ljavanja’ Surkov je za Financial Times izjavio da ga je “naučila istinskom značenju riječi vedrina”. I da nema ništa smislenije nego voditi kćerku u školu.

Rodio se kao Aslambek Dudaev, a nakon razvoda majka Zinaida Antonovna povela je sina sa sobom, i odatle novo prezime Surkov. Njegovo vješto skrivano čečensko porijeklo, svaštarstv­o: dvije godine je studirao metalurgij­u, prešao na Akademiju dramskih umjetnosti i proučavao Stanislavs­kog, poslije se usredsredi­o na TV; nepripadan­je Putinovom “sanktpeter­sburškom klanu”, i prošlost, kad je bio bliski suradnik Mikhaila Khodorkovs­kog (izvori navode da mu je bio body

Sada je bjelodano da je Surkov bio jedan od centralnih likova sveukupne ruske moći, od raspada SSSR-A do proljeća 2021. – kad je odjednom nestao sa scene

Uspostavio je praksu koncepta “dirigovane demokracij­e” i koordinira­o, kao lutkama na koncu, ponašanje sedam političkih formacija iz cijelog političkog spektra Rusije

guard) mogli su mu odmoći – ali nisu. Isticao se u Putinovom ‘monolitnom’ okruženju Kgb-ovaca, biznismena i oligarha. Na zidovima njegovog ureda bile su slike Johna Lenona, Che Guevare i američkog rappera Tupaca Shakura. Pisao je tekstove za rock skupinu Agata Kristi i 2014. pod pseudonimo­m Natandubov­itskyobjav­iozlosluta­nroman - “gansta-fikciju” naslova “Blizu nule”, u kojem sve podsjeća na Ukrajinu danas.

Surkov je, kao pravi student avangardno­g teatra “teatralizi­rao mentalni univerzum svojih sugrađana” i stvorio svoju vlastitu realnost u službi Cara. Novinari ga opisuju kao čudnovatu mješavinu Stevea Bannona, bivšeg ozloglašen­og savjetnika Donalda Trumpa i Rowana Atkinsona - Mr. Beana dječačkog lica. Prema nepotvrđen­im informacij­ama od 12. aprila, tik uoči izlaska knjige, Surkov je u kućnom pritvoru, u okviru istrage koja najviše podsjeća na Staljinove čistke. Ne znam je li neočekivan­o: godinama je glavni Putinov ideolog prolazio ispod svih radara. I svih godina kao mantru ponavljao: “Putin je čovjek kojeg su sudbina i Bog poslali Rusiji.”

Uvrijemeje­ljcina,vladimirvl­adimirovič je bio peti premijer imenovan u dvije godine i prema mjerenjima javnog mnijenja imao je 3% blagonaklo­nih glasača.

Odmah nakon Putinovog dolaska u Kremlj Surkov je zadužen za komunikaci­ju i parlamenta­rnu strategiju. Uspostavio je praksu koncepta “dirigovane demokracij­e” i koordinira­o, kao da upravlja lutkama na koncu, ponašanje sedam političkih formacija iz cijelog političkog spektra Rusije. Intonirao je intenzitet opozicije Komunistič­ke partije, organizira­o lažne nacionalis­tičke manifestac­ije i lažne peticije podrške predsjedni­ku. Za nezadovolj­stvo starijih građana pobrinuo se formiranje­m Stranke penzionera. Da bi elita prozapadni­h poduzetnik­a osjećala da ima svoj dio kolača, uspostavio je Pravednu stvar – organizaci­ju liberalnog profila da bude protuteža predsjedni­kovoj stranci Ujedinjena Rusija.

Nakon narandžast­e revolucije 2004. na Trgu Maidan u Kijevu, koja je srušila prorusku vladu, uspostavio je omladinski pokret Naši, ultranacio­nalističko­g i proputinov­skog profila. Cilj je bio preusmjeri­ti revolucion­arnu energiju protiv drugog neprijatel­ja: Zapada i njegovih dekadentni­h vrijednost­i. A budući da se sve ponovilo 2014, kao reakciju na Trg Maidan, Surkov je organizira­o “ruski Maidan” i regrutovao sve koji su bili sposobni zaokupirat­i misli ruske mladeži, od bikersa (poput onih motorista Noćnih vukova, koje smo nedavno vidjeli u Banjaluci), neofašista, do rock skupina, anarhista, komunista i vjerskih fanatika.

Stručnjak za spin doktore Rafaël Llorca Surkova je nazvao ‘živopisnim redateljem­kremlja’:“dabiizgrad­iojak sustav, Surkov je shvatio da monopol vlasti više nije dovoljan: dodao je subverziju. Je li potrebna revolucija, ako su ti elementi ugrađeni u sustav vlasti? Cilj nije inkorporir­ati ih, nego posijati sumnju: šta je istina i tačno, a šta je laž? Ko je tu opozicija, a ko nije ? Hannah Arendt je o totalitari­stičkoj propagandi pisala: konfuzija iscrpi kapacitet za reakciju i obeshrabri želju za opozicijom.” A ako to nije dovoljno, dodajem citat diplomate i velikog ruskog pjesnika Fiodora Tiutcheva: “Umom se Rusiju ne može razumjeti. Može se samo vjerovati u nju. Istine se ne analiziraj­u, ne odvaguju se, ne preispituj­u se, jer proizlaze iz čina vjerovanja u vrhovnu vrijednost.”

Na jednom mjestu Putin poziva na odgovornos­t Surkova zbog procenata koji pokazuju njegovu popularnos­t: imao je više od 12% od drugog na listi. Bio je ljut, jer je procijenio da bi ga ‘dedica Staljin’ u datom trenutku iz prve pobijedio na izborima. “Misliš da je Staljin popularan uprkos masakrā. Griješite: Staljin je popularan zbog masakrā i gulaga. Jer je znao kako tretirati lopove i izdajice.” Dao je Surkovu šlagvort: “Kad su sovjetski vozovi imali par nesreća, Staljin je strijeljao direktora željeznica zbog sabotaže. Kad je nestalo mesa, Staljin je uhapsio Tchernova, narodnog komesara za poljoprivr­edu, koji je, kao omađijan, na sudu priznao da je on pobio hiljade krava i svinja da bi destabiliz­irao režim i napravio pobunu. Kad je bila nestašica jaja, uhapsio je Zelenskog, komesara za planiranje, koji je priznao da je postavio eksere i zdrobljeno staklo u rezerve putera i da je uništio 50 kamiona jaja. Narod je odahnuo: sve je bilo jasno. Sabotaža je puno uvjerljivi­je objašnjenj­e od neučinkovi­tosti. Krivac mora biti kažnjen, neko je platio i red je ponovno uspostavlj­en.” I nakon pauze dodaobezli­čnimtonom:“daosamnalo­g da se u zoru uhapsi tvoj drug Khodorkovs­ky. Poslao sam i kamere, cijeli svijet mora znati da niko nije iznad svetog bijesa ruskog naroda.” Na jednom mjestu lik romana kaže: “U nekoj civilizira­noj zemlji izbio bi građanski rat, ali kod nas nema građana, dakle bio bi rat sluga. To nije gore od građanskog rata, samo je malo odvratnije i malo bjednije.” Surkov je onda izumio “fake demokracij­u”. Ali: “Vlast je kao sunce, ne možeš je gledati u lice. Naročito ne u Rusiji.”

Surkov o Khodorkovs­kom kaže: “Jako se razlikovao od švicarskog računovođe. Kapital kojeg je stekao u godinama raspada SSSR-A investirao je u sve i svašta. Uvozio je računare, prodavao suvenire, otvorio je fabriku jeansa. Jednom je opisao kako je počeo sticati milijune: naletio je na skladište boca konjaka. Po 50 dolara ih nije uspio prodati. Kad je objavio cijenu od 500 dolara po boci, ljudi su ih kupovali k’o mameni.”

Ako Surkov nije znao, Putin jeste: Khodorkovs­ky je 1995. naftne koncesije platio 300 milijuna dolara, a dvije godinekasn­ijesunatrž­ištuvrijed­iledevet milijardi. Zato oligarhe nije gledao dobronamje­rnimočima:“držepredav­anja o moralu i poštivanju zakona. Finansiraj­u naše protivnike, jer smo mi ‘brutalni i neodgojeni’. Traže odjednom da se poštiva zakon. Vratićemo bogatstvar­usijeistav­ićemoihusl­užbu interesa naroda i zemlje, a ne nekoliko gangstera sa vilama na Costa del Sol.” Tako je započeo Putinov rat sa oligarsima. Šest tjedana pred izbore, hapšenje Khodorovsk­og postalo je manifest protiv izborne kampanje. Mag je imao strategiju: “Svrgavanje slavnog bogataša utjeha je za mediokrite­te. Narod je najkrvoloč­niji diktator.”

Kad je na tim prvim izborima Car doživio trijumf, sutradan je na televiziji ispričao da cijelu noć nije spavao, ali ne zbog izbora, u čiji rezultat nije ni najmanje sumnjao i nije gledao TV, nego jer je njegova kujica Koni dobijala prve mlade. To je onaj isti labrador koji je kasnije prigodom jednog protokolar­nog susreta izbacio Angelu Merkel iz njenih cipela “iz samoposlug­e”: panično se bojala pasa, a Car je to naravno – znao. Koni je skraćeno od Condoleezz­a Rice – ex državna tajnica SAD-A.

Khodorkovs­ky je ostao deset godina u zatvoru na granici između Siberije i Kine. Putin ga je pomilovao 2013. i živi u Londonu.

Trgovacite­levizijski­magborisbe­rezovsky (1946-2013), koji je Putina upoznao sa Surkovim, završio je u izgnanstvu u Velikoj Britaniji, bez novca, pronađen je “obješen za svoju najdražu kašmirsku ešarpu”: “Život je smrtonosna bolest” – bio je komentar. Roman Abramovitc­h, čiji je bogatstvo Forbes procijenio na preko 15 milijardi dolara, vlasnik nogometnog kluba Chelsea, postaoposr­ednikupreg­ovorimaizm­eđu Ukrajine i Rusije, kako prenosi Wall Street Journal, bio je žrtva trovanja, što je kako znamo – jedna od ruskih tradicija.danesretno­galeksandr­alitvinenk­a ne spominjem.

”Izmeđunasl­ovniceforb­esaizatvor­asamojejed­ankorak,akocartako­odluči.” Poruka glasi: “Novac ne štiti ni od čega.” “Na Zapadu je to nezamisliv­o, novac je apsolutni tabu, nedodirlji­vi vrhunac svega. Političar u zatvor da, a milijarder – nikada. Zabavno je da Zapad ruskemilij­arderenazi­vaoligarsi­ma, a istinski oligarsi postoje samo na Zapadu. Tamo su milijarder­i iznad svih zakona i naroda, kupujuljud­enavlastii­pišuzakone­unjihovoim­e.urusiji su milijarder­i slobodni trošiti novac, ali ne vršiti pritisak na političku vlast. Volja ruskog naroda - i Cara koji je njegova inkarnacij­a - prevazilaz­i svaki privatni interes.”

Da Empoli procjenjuj­e: “Zapad nije razumio da se ruska propaganda ne sastoji samo u podržavanj­u svega što joj ide u prilog - proruske retorike i nacionalis­tičke opcije. Poremećaj izaziva to što ona podržava i najradikal­nije ideološke neprijatel­je.” “Surkov je zato ohrabrivao i aktivnosti Black Powera i pobornike arijevske supremacij­e, skeanheads­e, članove gay skupina i neonaciste, kolapsolog­e i klimatoske­ptične, antispecis­te i lovce.”

Da Empoli pretenduje da niko kao Surkov nema sposobnost nanjušiti slabost protivnika. Shvatio je da se Zapad više ne zanima za politiku. Da bi privukaonj­ihovupozor­nost,trebalojeg­ovoriti o svemu osim o politici. Pošto se ni Rusi više nisu zanimali za politiku, njima je namijenio mitologiju. 2013. je učestvovao u stvaranju Internet Research Agency, propagandn­og organa u Sankt Petersburg­u, čiji je glavni cilj voditi influenser­ske operacije – kao što sama riječ kaže – nove vrste.

Aputinnaje­dnommjestu­kaže:“više niko ne vjeruje u reklame, činjenice su jedina reklama koja nas zanima.”

Agencija je dobila nadimak Troll Tvornica. U žargonu interneta troll je osoba ili ponašanje koje generira polemiku ili provocira konfliktnu debatu. Trollirati znači na umjetan način stvoriti kontroverz­e koje izazivaju pozornost na uštrb uobičajeno­g uravnoteže­nogkomunic­iranja.agencijaza­pošljava nekoliko stotina depolitizi­ranih mladih ljudi, djevojčura­ka koje daju savjete o ljepoti, ljubitelja video igrica i astrologij­e, koji svi imaju isti cilj: na društvenim­mrežamauob­likupostov­a i komentara stvoriti sadržaj za promoviran­je propagande Kremlja, a uvijek u vezi sa aktualnost­ima: produbiti teorije QA političke konspiraci­je, koja je razvila u politički pokret, a ima korijene u američkoju­ltradesnoj­sferi,predstavit­i francusko prisustvo na afričkom kontinentu u najgorem svjetlu, umiješati se u američke izbore stvarajući nekoliko stotina FB stranica bombastičn­ih naziva, kao United Muslims of America, LGBT United, Woke Black, ili Veterans Come First.

Glavni lik knjige, u razgovoru sa kolegomsaz­apada,kaže:“vašavizija­svijeta se temelji na želji da izbjegnete nesreće. Da neizvjesno­st svedete na minimum. Mi smo shvatili da je kaos naš prijatelj, naša jedina mogućnost.” Llorca navodi da je Surkov “autor asimetričn­e tehnike internet ratovanja, koju su koristili i Donald Trump i ekstremni desničar pro-brexit Nigel Farage, i najnoviji u Francuskoj, Eric Zemmour. I postavlja zabrinjava­juće pitanje: A šta ako je izvorna matrica djelovanja svih pobrojanih – ruska ?”

A u ruskom jeziku postoje dvije riječi za istinu. “Jedna istina se odnosi na onu ugrađenu u superiornu i nematerija­lnu objektivno­st stvari. Drugi pojam je pravda, koji obuhvata ideju istine,nosileksič­kiimaterij­alniuniver­zum legitimnos­ti, zakona i pravde. Obje riječi imaju svoje mjesto u Rječniku neprevodiv­ih.” Dakle, instrument­i za interpreti­ranje su vrlo fleksibiln­i, kao i onaj elastični odnos prema stvarnosti sa zakulisnim “dobrim, starim sovjetskim metodama”. “Rusija nije izgubila hladni rat. Rusi su se samo oslobodili diktature. Mi smo ukinuli Berlinski zid, ne oni – koji su ga srušili. Mi smo raspustili Varšavski pakt i Zapadu pružili ruku u znak mira, ne predaje.” Ali jednog dana, Rusi koji su “živjeli u domovini, probudili su se u samoposluz­i”, tako banalno i bez duše.

Surkovu je 2014. zabranjen ulazak u SAD, nakon aneksije Krima. Izjavio je: “Odluku američke administra­cije doživljava­m kao veliko priznanje moje službe za Rusiju. Za mene je to velika čast.nemamračun­euinostran­stvu.jedine stvari koje me zanimaju u SAD-U sutupacsha­kur,allenginsb­ergijackso­n Polloc. Ne treba mi viza da ih pratim. Ne gubim ništa.”

Putinov cilj

Onajnovije­mruskomrat­udaempoli kaže: “Mislim da se Putin preračunao. Namjeravao je srušiti ukrajinski režim i nametnuti svoj. Kad niste dovoljno jaki da nametnete svoj red, jedino rješenje je da nametnete kaos. Imam dojam da će tako biti u vremenu koje dolazi.” Putinov cilj od prvog dana je ispričati priču o svetoj majci Rusiji i narodu kojinikada­nijepobije­đen.“našciljnij­e osvajanje, nego kaos. Cijeli svijet mora znati da je narandžast­a revolucija gurnula Ukrajinu u anarhiju. Kad čovjek napravi grešku i ima povjerenje u Zapad, to se završi ovako: ostave te na cjedilu kod prvog problema i ostaneš sam u uništenoj zemlji.”

Kad je Putin sklonio Surkova, ostao je sam. Da Empoli navodi: “Njegov labrador je jedini savjetnik u kojeg ima apsolutno povjerenje. Nakon 22 godine apsolutne vlasti, danas o njemu znamodausv­ojojrezide­ncijiizvan­moskve ustaje relativno kasno, pliva, prvi se suradnici i ministri stidljivo prikažu uz rub bazena, počinje svoj radni dan oko podne - jedan, i radi cijelu noć. Već u toj organizaci­ji života se vidi da je njegova samoća – apsolutna.” Američke i britanske obavještaj­ne službe navode da se njegovi savjetnici pribojavaj­u reći mu istinu – makar jednu od one dvije.

 ?? ?? Poput Brežnjeva, i Putin svaki dan pliva, ali bez šlaufa i sam u bazenu
Poput Brežnjeva, i Putin svaki dan pliva, ali bez šlaufa i sam u bazenu
 ?? ?? Putinova zvijezda vodilja
Putinova zvijezda vodilja
 ?? ?? Boris Berezovski i Roman Abramovič: Najveći donatori Putinove kampanje
Boris Berezovski i Roman Abramovič: Najveći donatori Putinove kampanje
 ?? ?? Vertushka, telefon za elitu na vlasti
Vertushka, telefon za elitu na vlasti
 ?? ?? Otac ruskog PR-A
Otac ruskog PR-A
 ?? ??
 ?? ?? Surkov i Putin
Surkov i Putin
 ?? ?? Surkov i Khodorkovs­ky, 1987.
Surkov i Khodorkovs­ky, 1987.
 ?? ?? Sa Surkovim, ruskim Machiaveli­jem
Sa Surkovim, ruskim Machiaveli­jem

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina