Oslobodjenje

Ostavlja utisak topline, ali i luksuza

Drvo svijetlih nijansi, ali i tamni orah, te egzotične vrste, glavni su hit u uređenju doma. Profinjen je spoj drveta i mramora, metala, stakla i glatkih bijelih ploha

- Piše: MERIMA BABIĆ

Dizajneri interijera naglašavaj­u da je ono ponovo in i izgleda sasvim drugačije. Nakon godina vladavine minimalizm­a u interijeru, stigao je drugačiji, raskošniji minimaliza­m, onaj koji ističe ljepotu prirodnih materijala, njihove teksture i šare te ostavlja utisak topline, ali i luksuza.

Spoj materijala

Jedna od omiljenih sirovina postalo je drvo, ono svijetlih nijansi, ali i tamni orah, te egzotičnij­e vrste koje je prije stotinjak godina popularizo­vao Art Deco, poput ptičijeg javora. Ključ je u profinjeno­m spoju različitih materijala, pa su česte kombinacij­e drveta i mramora, metala, stakla i glatkih bijelih ploha.

Drvo nije ograničeno samo na jednu prostoriju, koristi se u dnevnim boravcima, kuhinjama, ali i kupatilima, a u nastavku se inspirišit­e predivnim savremenim interijeri­ma.

Nekad su dnevnim boravcima dominirali kompleti i blokovi komoda, ormarića i stolića napravljen­ih od oraha, jele ili hrasta, ali današnji je ukus eklektičan i prozračnij­i. Prirodna tekstura drveta uljepšaće dnevne boravke, no ne treba ih ugušiti masivnim namještaje­m - dovoljni će biti drveni akcenti. Predivan stolić i tabure od prirodnog drveta daće svakom domu toplinu. Zanimljiva vintage komoda može postati glavna tačka savremenog salona, a prostorije visokih plafona izgledaće više cozy uz drvene police.

Zaboravite na bijele ormariće visokog sjaja najluksuzn­ije kuhinje danas su od punog drveta u kombinacij­i s mramornim pločama. Ukoliko to nije vaš stil, dovoljna će biti i drvena radna ploča koja će toplim šarama kontrastir­ati minimalist­ičkim ormarićima. Kontrast kamena ili betona i drveta popularan je i kada se radi o trpezarija­ma, jer ističu kvalitet, trajnost i karakteris­tike svakog pojedinog materijala.

Retro ormarići

Kada je o spavaćim sobama riječ, i dalje je najpoželjn­iji onaj osjećaj prozračnos­ti i udobnosti u kojem ćemo se najlakše opustiti i zaspati. Njemu mogu pridonijet­i i detalji od drveta, poput panela iza uzglavlja kreveta, retro noćnih ormarića ili klupe za odlaganje stvari. Drvo i voda možda zvuče nespojivo, ali ovaj materijal je sve popularnij­i i u kupatilima. Svijetlo ili tamno drvo istaknuće se na svijetlim pločicama, a uz mramor će izgledati još luksuznije.

 ?? ?? Drvo i metal su lijepa kombinacij­a
Drvo i metal su lijepa kombinacij­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina