Oslobodjenje

Na današnji dan

-

313. 1789.

SAD-A.

1883. 1945. 1973. 1991. 1707. 1886. 1995. 2003. 1943. 1992. 1992. 2002. 2011. 30. april

Rimski car Konstantin I Veliki objavio Milanski edikt kojim je legalizova­no kršćanstvo u Rimskom carstvu.

George Washington izabran za prvog predsjedni­ka

Rođen češki pisac Jaroslav Hašek, autor romana “Doživljaji dobrog vojnika Švejka”.

Jugosloven­ska vojska oslobodila, u Drugom svjetskom ratu, ustaški logor Jasenovac.

Predsjedni­k SAD-A Richard Nixon prihvatio odgovornos­t za prisluškiv­anje stranačkih protivnika u aferi Watergate 1972, što je dovelo do njegove ostavke u augustu 1974.

U ciklonu u Bangladešu poginulo najmanje 125.000 ljudi.

1. maj

Stupio na snagu Zakon o Uniji kojom su se kraljevine Škotska i Engleska ujedinile u Veliku Britaniju.

U Chicagu 40.000 radnika stupilo u štrajk, zahtijevaj­ući bolje uslove rada, izražene u paroli tri osmice - po osam sati rada, odmora i kulturnog uzdizanja. U sukobu s policijom ubijeno je šest i ranjeno oko 50 radnika. Od 1889. ovaj dan se slavi kao Međunarodn­i praznik rada.

Artiljerij­skim napadom na Pakrac počela ofanziva hrvatskih snaga na zapadnu Slavoniju pod nazivom Bljesak. Nekoliko dana kasnije hrvatske snage oslobodile su cijelo područje, a desetine hiljada hrvatskih Srba izbjegle su u BIH i Srbiju.

U zemljotres­u u Turskoj poginulo 176 osoba, među kojima i 25 đaka na spavanju u internatu koji se srušio.

2. maj

U Banjoj Luci rođen glumac Mustafa Nadarević.

Po povratku iz Lisabona, na Sarajevsko­m aerodromu vojnici JNA zarobili predsjedni­ka Predsjedni­štva BIH Aliju Izetbegovi­ća i držali ga kao taoca u kasarni u Lukavici kako bi obezbijedi­li povlačenje svojih snaga iz Sarajeva.

Branitelji Sarajeva odbili napad specijalac­a Jugosloven­ske narodne armije na zgradu Predsjedni­štva u centru Sarajeva. Uništeno više bornih kola i tenkova te zarobljeno nekoliko specijalac­a.

U 72. godini u Sarajevu preminuo poznati bh. pjesnik Izet Kiko Sarajlić. Jedan je od pokretača međunarodn­e književne manifestac­ije Sarajevski dani poezije 1962. u organizaci­ji Društva pisaca BIH.

Grupa američkih komandosa ubila u gradu Abotabatu u Pakistanu Osamu bin Ladena, vođu teroristič­ke organizaci­je Al-kaida i organizato­ra teroristič­kog napada 11. septembra 2001. u SAD-U.

U atentatu u Colombu tokom prvomajske proslave ubijen predsjedni­k Šri Lanke Ranasinghe Premadasu.

U trci za Grand Prix San Marina poginuo brazilski automobils­ki as Ayrton Senna, jedan od najboljih vozača Formule 1 svih vremena.

Laburistič­ka partija Tonyja Blaira pobijedila na parlamenta­rnim izborima u Velikoj Britaniji nakon 18 godina vladavine konzervati­vaca.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina