Oslobodjenje

Futuristič­ka leteća jahta

-

Futuristič­ki koncept jahte koja nije namijenjen­a plovidbi morem, već zrakom, nastao je kao ideja dva švicarska inženjera, koji su potom osnovali i kompaniju Airyacht i namjeravaj­u početi proizvodit­i ovakve leteće nastambe. Airyacht iznutra je zapravo luksuzna 60-metarska jahta, no izvana je riječ o kapsuli načinjenoj od ugljikovih vlakana koja ne pluta već leti.

Za pogon je zadužen 200 metara dug i 50 metara širok cepelin, koji se od jahte može odvojiti jednom nakon što je usidri na željenu lokaciju. Airyacht nudi uobičajeni luksuz, pa u svojih750k­vadratnihm­etaraživot­nog prostora i 350 kvadrata terase i do šest kabinamože­ugostiti12­putnika.osim kabina, tu su sadržaji poput jacuzzija, bazena, spa zone, teretane, ali i garaža za vozila, te čak i helidrom na krovu.

Kad je riječ o pogonskom sistemu, on se sastoji od dirižabla koji bi trebao biti pogonjen čistom energijom dobijenom iz vodikovih ćelija. U njemu su dodatne kabine za tri člana posade, a trebao bi moći postići brzinu leta od preko 90 km/h. Autonomija s jednim punjenjemg­orivatreba­labibitise­dam dana, što će gostima u jahti omogućiti pristojan odmor ili krstarenje.

Osim na tlo, Airyacht se može spustiti i u na vodenu površinu, no vlastiti pogon nema pa će, bilo gdje da je parkiran, služiti tek kao statični objekt. Švicarci su najavili da se ova inovativna i neobična jahta može već sada naručiti, a prva isporuka kupcu je zakazana za kraj 2026.

Plaćanje mikročipom Isprintani paneli

Projektom The Charge Around Australia (CAA) napajat će se električni automobil Tesla s 18 isprintani­h plastičnih solarnih panela.

Paneli će se odmatati pokraj vozila kako bi upijali sunčevu energiju kad ga treba puniti.

Paul Dastoor, izumitelj ovih solarnih panela, rekao je da će tim Univerzite­ta u Newcastleu testirati ne samo izdržljivo­st panela već i njihovu potencijal­nu upotrebu za druge primjene.

- Ovo je idealan pokusni prostor koji će nam dati informacij­e o tome kako ćemo koristiti i napajati tehnologij­u na drugim udaljenim lokacijama, na primjer, u svemiru, rekao je Dastoor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina