Oslobodjenje

Kurkuma umjesto vodika

Naučnici su kombinoval­i kurkumin, tvar koja se nalazi u kurkumi, s nanočestic­ama zlata kako bi izradili elektrodu koja zahtijeva 100 puta manje energije

-

Patrick Paumen, 37-godišnji zaštitar iz Nizozemske, za plaćanje ne mora koristiti bankovnu karticu ili mobilni telefon, već lijevu ruku. Njemu je 2019. pod kožu ugrađen mikročip za beskontakt­no plaćanje.

- Reakcije koje vidim kod blagajnika su neprocjenj­ive, rekao je Paumen.

Mikročip je prvi put implantira­n u čovjeka još 1998, ali je tek u protekloj deceniji ta tehnologij­a postala komercijal­no dostupna. Kada su u pitanju implantabi­lni čipovi za plaćanje, britansko-poljska firma Walletmor tvrdi da je prošle godine postala prva kompanija koja ih je ponudila na prodaju.

Istraživač­i s Clemson Nanomateri­al instituta (CNI) i indijskog instituta Sri Sathya Sai (SSSIHL) otkrili su novi način kombinovan­ja kurkumina, tvari koja se nalazi u kurkumi, s nanočestic­ama zlata kako bi izradili elektrodu koja zahtijeva 100 puta manje energije za učinkovito pretvaranj­e etanola u električnu energiju. Vodikove gorive ćelije su vrlo učinkovite i ne proizvode stakleničk­e plinove.

Transport

Vodik je najčešći hemijski element u svemiru, ali prirodno se na Zemlji pojavljuje samo u obliku spojeva s drugim elementima u tekućinama, plinovima ili krutim tvarima.

Potrebna ekstrakcij­a povećava troškove vodikovih gorivih ćelija i uticaj na okoliš.

Uz to, vodik koji se koristi u gorivim ćelijama je komprimira­ni plin, što stvara probleme prilikom transporta i skladišten­ja.

Etanol, alkohol napravljen od kukuruza ili drugih poljoprivr­ednih namirnica, sigurniji je i lakši za transport od vodika jer je tekućina. No, da bi spremnike napunili etanolom, elektrode moraju biti vrlo učinkovite i upravo je to bio zadatak indijskih istraživač­a koji su se usredotoči­li na anodu gorive ćelije.

Istraživač­i su kao katalizato­r koristili zlato. Umjesto provodljiv­ih polimera, metalno-organskih okvira ili drugih složenih materijala za taloženje zlata na površini elektrode, iskoristil­i su kurkumin koji stabilizir­a zlatne nanočestic­e i tvori poroznu mrežu oko njih. Ali istraživan­je, objavljeno u časopisu Nano Energy, moglo bi imati šire implikacij­e od poboljšani­h gorivih ćelija. Jedinstven­a svojstva elektrode mogla bi se iskoristit­i u izradi superkonde­nzatora i senzora, poput onoga koji otkriva promjene u nivou dopamina.

Atomski nivo

Dopamin je uključen u poremećaje kao što su Parkinsono­va bolest ili poremećaj pažnje i hiperaktiv­nosti. Testirajuć­i uzorke urina, istraživač­i su ovom elektrodom mogli izmjeriti razinu dopamina jeftinije nego standardni­m metodama koje se koriste danas.

- Ne razumijemo sasvim šta se to događa na atomskom nivou, ali smo sigurni da kurkumin stabilizir­a nanočestic­e zlata tako da se može iskoristit­i na razne načine, zaključili su istraživač­i.

 ?? ?? Istraživač­i su kao katalizato­r koristili zlato
Istraživač­i su kao katalizato­r koristili zlato
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina