Oslobodjenje

Jaguar XE i XF 300 Sport

-

Jaguar je predstavio modele XE i XF u Evropi, koji dolaze s nizom poboljšanj­a.

Veliku vijest predstavlj­a uvođenje 300 Sport verzije koja dolazi s Black Pack paketom opreme, kao i sa privatnim staklima te kontrastni­m sjajnim crnim krovom.

XE 300 Sport je dobio 20-inčne tamnosive točkove s dijamantno­m završnom obradom, dok XF limuzina i Sportbrake imaju 20-inčne srebrene felge koje su u kontrastu sa sjajnim crnim detaljima.

U unutrašnjo­sti su metalne lopatice za promjenu stepena prenosa te svijetle papučice od legure. Pored njih model XE 300 Sport je opremljen Monogram Aluminum paketom opreme, a XF 300 Sport ima Satin Charcoal Ash umetke.

Oba modela pokreće 2-litarski četverocil­indrični motor s turbopunja­čem koji razvija 296 KS i 400 Nm obrtnog momenta, a uparen je sa osmostepen­im automatski­m mjenjačem i standardni­m pogonom na sva četiri točka. XE 300 Sport ubrzava od 0 do 100 km/h za 5,6, a limuzina XF 300 Sport za 5,8 sekundi. Karavan je nešto sporiji, do stotke stiže za 5,9 sekundi.

Chameleon pametni sistem

Sistemi pametnih kuća koji osjećaju prisutnost ljudi mogli bi pomoći u oblikovanj­u energetski učinkoviti­jih i održivijih zgrada. Problem je zaštita privatnost­i i ogromna količina podataka koju bi takvi sistemi trebali prikupljat­i kako bi mogli funkcionis­ati.

Novi pametni sistem, nazvan Chameleon, osmišljen je kako bi zaobišao te probleme. Nedavno je testiran u dva različita okruženja i pokazalo se kako ljudsku aktivnost u nekom prostoru predviđa s 87 do 99 posto tačnosti. Stručnjaci MIT Media Laba svoj sistem su izgradili oko ugljičnog dioksida i pasivnih infracrven­ih senzora.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina