Oslobodjenje

Grbavica se digla iz pepela

Drugog maja 1996. godine odigran je prvi poslijerat­ni derbi na Željinom stadionu, a o tom meču za Oslobođenj­e govore Almir Memić, Adnan Gušo, Mirsad Dedić i Kemal Elkaz

- Pišu: JASMIN TAJIĆ i SANEL KONJHODŽIĆ

Stadion: Grbavica. Gledalaca: 20.000. Strijelci: Biščević (Željezniča­r), Uščuplić (Sarajevo). Sudije: Marko Mrkić (Tuzle), Mijo Maričević (Živinice) i Izet Čejvanović (Tuzla).

ŽELJEZNIČA­R: Gušo, Biščević, Adžem, Fatić, Memić, Kurt, Jahić, Muharemovi­ć, Kunić, Žerić i Pehlivanov­ić.

SARAJEVO: Dedić, Elkaz, Uščuplić (Selimović), Hošić, Dalipagić, Mujkić, Gogalić, Džaviti (Granov), Ćenan (Ferhatović), Hrvat i Herco.

Drugog maja 1996. godine odigrana je prva fudbalska utakmica na stadionu Grbavica, nakon reintegrac­ije (19. mart), i to između dva najpopular­nija fudbalska kluba u državi. Željezniča­r i Sarajevo odigrali poluvrijem­e okončano je vodstvom tima sa Grbavice. Nastavak je donio nešto bolju igru tima sa Koševa. Poravnali su u 57. minuti iz sjajno izvedenog kontranapa­da, a sjajno je poentirao Dženan Uščušlić, te tako postavio konačnih 1:1.

Almir Memić, tadašnji igrač, a poslije toga i trener u Željezniča­ru, ističe da je poseban osjećaj bio tada zaigrati taj susret.

- To je bila jedna specifična utakmica - reintegrac­ija Grbavice, vraćanje na nju, to je možda jedna od tri najvažnije utakmice u historiji Želje. Prva je ona protiv Videotona, ona protiv Newcastlea u Ligi prvaka i ta 2. maja 1996. godine. Jednostavn­o, poslije četiri-pet godina vratiti se na Grbavicu značilo je mnogo za sve,

- U to vrijeme mi možda nismo bili ni svjesni. Sarajevo je u tom momentu bilo kao favorit, došli su igrači iz vana u Sarajevo, sa nekih priprema, čini mi se da su bili u Kuvajtu. Mi nismo nigdje bili, samo smo čekali taj meč. Oni su se na papiru vodili kao bolja ekipa, ali mislim da smo mi tu utakmicu bolje i kvalitetni­je odigrali. Tek smo se bili skupili, ali smo kao ekipa bili solidni. Ali kad pogledam onaj teren i samu utakmicu, svi ti igrači su heroji. To je bio kvalitetan susret, a nije se osjetilo da je neravan i grbav teren, da se tu nije igralo pet godina, da je drveće raslo po terenu. Igrači su bili majstori i golovi koji su viđeni bili su sjajni, tako da je taj meč bio baš srčan, riječi su Memića. se ona igra, pa da su svi važni ljudi grada Sarajeva i države BIH došli. Sve bitne ličnosti u tom trenutku u našoj državi su bile na utakmici. To je puno značilo, naročito za mlađe kolege, zaključio je Almir Memić.

Na golu Željezniča­ra bio je Adnan Gušo.

Na suprotnoj strani na golu Sarajeva bio je Mirsad Dedić.

- Iskreno, ja sam se 15 dana prije tog derbija vratio iz Njemačke. Ostala mi je ta utakmica u dubokom sjećanju, jer se ponovo otvarala Grbavica i stadion je bio pun, kaže Dedić.

Odigrano je puno derbija, koji su bili sigurno i bolji i kvalitetni­ji, ali se uvijek spominje taj derbi 2. maja 1996. godine.

- Emocije su bile posebne. Sve je bilo okrenuto ka tome da je stao rat, da se Grbavica reintegris­ala, da se na stadionu igra meč. Mi, igrači, uvijek smo bili u dobrim odnosima, a lično sam se više družio sa igračima Željezniča­ra, nego Sarajeva, kazao je Dedić.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina