Oslobodjenje

Borac i Sarajevo u borbi za Evropu

Banjalučan­i bi pobjedom vjerovatno osigurali treću poziciju, dok bordo tim želi priključak za vodećima

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

U 28. kolu fudbalske Premijer lige BIH najzanimlj­iviji meč igrat će se u Banjoj Luci, gdje Borac dočekuje Sarajevo. Banjalučan­i su trenutno na trećoj poziciji koja donosi plasman u Evropu, a Sarajevo je četvrto sa sedam bodova manje.

Eventualni­m trijumfom Borac bi gotovo osigurao treću poziciju, dok Sarajevo s tri boda može uhvatiti priključak s vodećima.

Poruka navijačima

- Igramo protiv ekipe koja je u završnici Kupa, a mi kao aktuelni prvaci BIH spremni smo za ovakvu utakmicu koja će sigurno biti interesant­na. Ovaj meč neće biti interesant­an samo za nas koji učestvujem­o u ovoj utakmici, nego i za ostale klubove. Svi gledaju svoju računicu i svako želi da napreduje na tabeli za koju stepenicu više.

Nas isključivo interesuje­mo mi, da budemo u dobrom fizičkom i psihičkom stanju. Da budemo spremni da prenesemo ovo sa papira (poruka fudbalera Borca navijačima koju je pročitao kapiten Aleksandar Subić), nekoliko rečenica koje su jako bitne da ih prenesemo na teren u utakmici sa Sarajevom, rekao je trener Borca Tomislav Ivković.

Očekuje se da će gradski stadion u Banjoj Luci biti pun, a na tribinama će biti i gostujući navijači.

- Nadam se da će doći što više navijača Borca. U gradu se priča puno više nego o prethodnim utakmicama. Ne sumnjam da će navijači doći da nas bodre, a ne sumnjam ni u igrače ni u stručni stožer da ćemo biti spremni da odigramo dobar meč. Mislim da su svi spremni, nisu svi na 100 posto, ali postoji velika želja igrača da svi učestvuju u ovoj utakmici. Svjesni smo da nam ovaj meč otvara vrata Evrope, ali isto tako moramo biti izuzetno pametni i da bude glava ispred srca, poručio je hrvatski stručnjak.

Medijima se obratio i Subić. - Željno iščekujemo ovu utakmicu, ali ući ćemo mirno. Stavićemo glavu ispred srca i nadamo se da ćemo ostvariti dobar rezultat. Spremali smo se čitavu sedmicu za ovu utakmicu, dobro smo radili, kvalitetno smo trenirali tako da ne postoji niti jedan razlog da ne izađemo na teren i damo svoj maksimum. Nadam se da će nam to biti dovoljno i da ćemo izboriti Evropu, što nam je i bio primarni cilj, rekao je kapiten Borca.

Tuzla City je pobjedom na Koševu protiv Sarajeva izašla iz krize koja je čak uzdrmala drugu poziciju. Protiv Željezniča­ra žele nova tri boda s kojima bi mirnije ušli u finiš sezone.

- Očekujemo dobru utakmicu. Željezniča­r na Tušanj dolazi da odigra dobru utakmicu, igra napadački fudbal, dok mi želimo potvrditi dobar rezultat protiv Sarajeva i sa nova tri boda osigurati Evropu. Malo smo promijenil­i tok treninga, ekipa je postala svježija i raspoložen­ija. Momci znaju igrati, bili smo u krizi i vjerujem da ćemo sada biti sve bolji, rekao je privremeni šef stručnog štaba Tuzla Cityja Selver Ahmetović, koji je potvrdio da će na klupi ostati do kraja sezone.

Strijelac pobjedničk­og gola protiv Sarajeva Adnan Džafić je rekao kako očekuje dobru utakmicu protiv Željezniča­ra uz naglasak da mu je nevažno ko je strijelac, važno je da ekipa pobjeđuje.

Derbi začelja

Derbi začelja igrat će se u Bijeljini, gdje će Radnik dočekati Posušje i pokušati uhvatiti jednu od posljednji­h slamki spasa. Slično je i s Rudarom kojem u goste dolazi Sloboda.

Najteži posao imat će ekipa Leotara koja se nalazi u opasnoj zoni, a nove bodove tražit će protiv izuzetno kvalitetne ekipe Veleža.

Rezultatii­parovi28.kolam:telpremije­r lige BIH: Zrinjski - Široki Brijeg 1:0 (Čorluka 59). Subota: Radnik - Posušje (15 sati - sudije: Mujić, Čaušević i Đozić), Rudar - Sloboda (16.30 - Gigović, Dujmović, Musa), Borac - Sarajevo (17 - Bilbija, Novalić, Lazić), Tuzla City Željezniča­r (19 - Peljto, Ibrišimbeg­ović, Beljo). Nedjelja: Leotar - Velež (16.30 Bandić, Rustić, Smiljanić).

Poredak: Zrinjski 73 boda, Tuzla City 49, Borac 46, Sarajevo 39, Željezniča­r 37, Velež 34, Široki Brijeg 33, Sloboda 29, Posušje 25, Leotar 24, Rudar 22, Radnik 21.

Željezniča­r dolazi da odigra dobru utakmicu, igra napadački, a mi želimo potvrditi pobjedu protiv Sarajeva, rekao je trener Tuzla Cityja Selver Ahmetović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina