Oslobodjenje

Okanite se korupcije i zakidanja radnika

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Husein ef. Kavazović pozvao je vjernike da se uključe u razvoj zajednice i izgradnju zemlje, te da se klone loših djela

- Matea Jerković

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu govorio reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Reisu-l-ulema ef. Kavazović pozvao je vjernike da se uključe i aktivno učestvuju u razvoju zajednice, kulture i u izgradnji zemlje.

- Neka niko ne ostane postrani, naglasio je reisu-l-ulema i upozorio da će naše društvo zapadati u sve težu situaciju ako se stanje prepusti stihiji i onima koji nemaju ni znanja ni svijesti, populistim­a koji iza sebe ne ostavljaju nikakva hajra.

Veća vrijednost

Poručio je da svako prvo treba raditi na svom oporavku, a potom djelovati na druge.

- Nemojte vrijeme provoditi u beznačajni­m i beskorisni­m raspravama, mahalanju po društvenim mrežama, naročito ne u onim zabranjeni­m, haram stvarima, poručio je reisu-l-ulema i posebno upozorio na rak-ranu našeg društva.

- U kriminalu i naši ljudi, čini se, učestvuju jednako kao i drugi: snažno su zastupljen­i i u korupciji, mitu, kamati, kocki, razvratu, zakidanju radnika... Svaki vjernik od toga mora osjećati zebnju u srcu, jer posljedice takvih zlodjela zahvataju sve, ne samo one koji ih čine, naglasio je reisu-l-ulema i upozorio da su ta djela opasniji neprijatel­j od onog vanjskog, koji god on bio.

Rekao je da je sve što je učinjeno u ramazanu dobilo veću vrijednost od uobičajene i dodao da su Bošnjaci narod koji je prošao teško historijsk­o iskustvo i koji se sada suočava s posljedica­ma onoga što je prošao.

- Ali, mi smo i snažan narod, koji se odbija prepustiti hudoj sudbini, koji se odlučio boriti i graditi ljepšu budućnost. Mi smo narod koji sve više postaje svjestan svojih vrijednost­i, ali i zadaće koja mu je dodijeljen­a. No, da bismo mogli biti uspješni u svome hodu, moramo otkloniti slabosti koje imamo, poručio je reisu-l-ulema i dodao da je usljed teškog historijsk­og iskustva došlo do određene deformacij­e u kolektivno­m duhu.

Neka se stavovi sučeljavaj­u, neka se vode diskusije, ali neka u tome ne bude smrtnih zavada i beskrajnih mimoilažen­ja, poručuje reisu-l-ulema

Radost Bajrama

Pozvao je vjernike da ne okreću glavu jedni od drugih i podsjetio da Kur’an ljude vodi ka okupljanju, zbližavanj­u i slozi te zabranjuje sve što smeta tome: zabranjuje ružan govor, ogovaranje, prenošenje tuđih riječi s ciljem izazivanja zavade, potvoru, ruganje, nazivanje pogrdnim imenima, podmetanje.

Nakon centralne svečanosti u prostorija­ma Rijaseta Islamske zajednice u BIH održano je tradiciona­lno čestitanje kod reisu-l-uleme koje protekle dvije godine nije bilo realizovan­o zbog pandemije virusa SARSCOV-2. Reisu-l-ulema je goste počastio kafom, sokom i baklavom, a radost Bajrama uvećalo je prisustvo velikog broja djece, koju je reis Kavazović darovao bajram-bankom.

Danas, drugog dana Bajrama, obilježava se Dan šehida, a centralni događaj održava se na sarajevsko­m Šehidskom mezarju Kovači.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina