Oslobodjenje

Adosti, ljubavi i topline

-

jednu širinu, ljubav i toplinu, rekao je muftija Abdibegovi­ć.

Centralna bajramska svečanost u Srebrenici održana je u Hadži Skender-begovoj džamiji (Bijeloj džamiji), koja je bila mala da primi sve vjernike koji su željeli da klanjaju bajram-namaz. Bajram-namaz klanjan je još u osam džamija ove lokalne zajednice i to u: Sućeski, Potočarima, Luci, Krušev Dolu, Osmačama, Dobraku, Osatu i Slapovićim­a. Damir ef. Peštalić, glavni imam

Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, poručio je da je radost iz godine u godinu dočekivati bajramske blagdane u Srebrenici.

- Bajrami su naša radost i sretni smo da ih dočekujemo u Srebrenici nakon genocida. Radost, jer nam je Allah dž.š. podario mogućnost da dočekamo Bajram. Zahvalni smo dragom Bogu što smo na 11 mjesta klanjali teravih-namaz u Srebrenici. Zahvalni smo dragom Bogu što širom Srebrenice klanjamo bajram-namaz.

Zahvalni smo dragom Bogu što se u Srebrenici rađaju naša djeca. Opet ću poručiti da je komšiluk naš najveći kapital, a Bajram je prilika da se toga podsjetimo, poručio je ef. Peštalić.

Nakon bajram-namaza kod Čaršijske džamije u Srebrenici uslijedilo je bajramsko druženje za vjernike koje u protekle dvije godine nije održavano zbog pandemije virusa SAR-COV-2. Centralna bajramska svečanost na prostoru Goraždansk­og muftijstva održana je u džamiji u Žlijebu na području Medžlisa Islamske zajednice Višegrad, gdje je bajram-namaz predvodio Remzija ef. Pitić, muftija goraždansk­i. On je u bajramskoj hutbi istakao da je Bajram praznik pun radosti, te vjernicima poručio da tu radost podijele sa porodicama, rodbinom, prijatelji­ma i komšijama. Tradiciona­lno, najveći broj vjernika Goraždansk­og muftijstva bajram-namaz klanjao je u Kajserija džamiji, gdje je bajramnama­z predvodio Rasim ef. Džafić, imam džamije. U bajramskoj hutbi, imam ef. Džafić je govorio o jačanju porodice i džemata, pozivajući na jačanje svijesti o zajednički­m interesima zajednice i domovine.

- To možemo postići ako imamo u našem narodu slogu, jedinstvo i samopouzda­nje. Bosna je kroz vijekove imala ljude koji su bili spremni dati živote za domovinu, čast i vjeru, gazije koji su u najtežim trenucima imali hrabrost suprotstav­iti se dušmanima. Napredak neće doći sam od sebe, niti od podobnih, niti optužujući često samo druge za svoj neuspjeh, poručio je ef. Džafić.

U Tuzli centralno obilježava­nje Bajrama održano je u džamiji Kralja Abdullaha. Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović poslao je poruke važnosti suživota, mira i dobrote.

Pokažimo plemenitos­t

- Neka oni budu trajno među nama. U danima Bajrama dužnost nam je da budemo s onima kojima je potrebna naša lijepa riječ i dobro djelo. Potražimo među nama one kojima je naša pomoć važna i pokažimo svoju plemenitos­t u Bajramu. To će biti dokaz da smo bili uspješni u ramazani-šerifu, rekao je muftija ef. Fazlović.

Istakao je da je bogobojazn­ost osnova ljudske plemenitos­ti, a odlika bogobojazn­osti je dobročinst­vo.

Na području Medžlisa Islamske zajednice Gračanica bajram-namaz klanjan je u 37 džamija i 12 mesdžida, ali i u novosagrađ­enoj džamiji Korića Han. Glavna bajramska svečanost održana je u Šarenoj džamiji, a bajram-namaz je predvodio Smajo ef. Mustafić, glavni imam Medžlisa IZ-A Gračanica. Naglasio je da je ovo vrijeme kada muslimani više nego ikada treba da njeguju zajedništv­o, tolerancij­u, međusobno poštivanje i uvažavanje, da čuvaju svoju domovinu i svoju vjeru.

Njegujmo zajedništv­o

Članovi Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e uputili su čestitke povodom Ramazansko­g bajrama. Predsjedav­ajući Šefik Džaferović poručio je da duhovno bogatstvo i zajedništv­o stečeno u ramazanu ostane prisutno u društvu tokom godine.

- Praznici su idealna prilika za posvećivan­je sebi, porodici i prijatelji­ma, vrijeme kada se njeguju tradicija i običaji, te sve druge vrijednost­i koje nas povezuju i čine boljim ljudima, poručio je član Željko Komšić.

Milorad Dodik na Twitteru je poželio da vjernici praznične dane provedu u zdravlju, miru i u krugu porodica.

Posebnu radost predstavlj­a bajramovan­je u Osman-pašinoj džamiji, poručuje glavni imam Medžlisa IZ-A Trebinje hafiz Sadik ef. Fazlagić

Mir, radost i zdravlje

Zoran Tegeltija, predsjedav­ajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovin­e, uputio je čestitku povodom Ramazansko­g bajrama u svoje i u ime Vijeća ministara.

- Upućujem vam iskrene čestitke povodom Ramazansko­g bajrama, sa željama da ovaj veliki praznik proslavite u miru, radosti i zdravlju, zajedno sa svojim porodicama i prijatelji­ma. U duhu prazničnih poruka koje pozivaju na strpljivos­t, dobročinst­vo, poštovanje, međusobno razumijeva­nje i tolerancij­u u izgradnji boljeg društva, želim Vam srećan Ramazanski bajram, poručio je predsjedav­ajući Vijeća ministara BIH.

 ?? ?? Veliki broj vjernika klanjao je bajram-namaz u zeničkoj Čaršijskoj džamiji i ispred nje
Veliki broj vjernika klanjao je bajram-namaz u zeničkoj Čaršijskoj džamiji i ispred nje
 ?? / anadolija ?? Ogromna je radost dočekivati bajrame u Srebrenici
/ anadolija Ogromna je radost dočekivati bajrame u Srebrenici
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina