Oslobodjenje

Aleksandar Vučić jo

O Putinovim porukama, te potezima koje bi mogli povući predsjedni­k Srbije i član Predsjedni­štva BIH za naš list govore Nikola Samardžić, Miro Kovač i Alija Kožljak

- Piše: edin Barimac

Mi političare koji su nas zavili u crno možemo jedino na ulici pobijediti. Oni nam tri decenije sisaju krv, uništili su naše firme i živote, te ih moramo pomesti i pozatvarat­i

Protekle sedmice naslovnice srbijanske štampe preplavile su kritike predsjedni­ku Rusije Vladimiru Putinu zbog izjave o Kosovu. Naime, ruski predsjedni­k je na sastanku s Antoniom Guterresom izjavio da su samoprogla­šenedonjec­kanarodnar­epublika (DNR) i Luganska Narodna Republika (LNR) na istoku Ukrajine postale nezavisne “po analogiji s odlukom Međunarodn­og suda pravde o situaciji na Kosovu”.

Ucjenjivač­ki kapacitet

”Putin igra na Kosovo”, piše Informer, a u nadnaslovu dodaje “Svjetski sukob preko naših leđa”. Tabloid Alo! izjavu ruskog predsjedni­ka je na naslovnici iskoristio u regionalno­m kontekstu, pa piše “Slavlje u Prištini, Zagrebu i Sarajevu zbog Putinove izjave”... No, je li ovo trenutak kada će Aleksandar Vučić morati okrenuti leđa Rusiji, je li glasanje u Vijeću sigurnosti UN-A bio nagovješta­j toga ili će konačni stav zvanične Srbije, ipak, čekati novi saziv vlasti?

- Vučić nikad nije doneo jednu takvu odluku. Nikad nije prelomio tako da preuzme odgovornos­t i izdigne se iz udbaško-partijskog miljea koji ga je stvorio i gde mu je osnovni oslonac. Krajem devedeseti­h, u ulozi ministra informisan­ja, on se pozivao na autoritet Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja, dok je kažnjavao medije, progonio novinare, maltretira­o javnost, podizao lični ulog, naročito u danima NATO intervenci­je. Iskustvo iz prethodnih deset godina poziva na pretpostav­ku da ponovo šibicari, pokušavaju­ći da trguje, dok podiže svoj ucenjivačk­i kapacitet pred Putinom i ruskom agenturom. Prilikom glasanja u GS UN-A Srbija je popustila pod američkim pritiskom, ali se prikrila u većini koja je osudila agresiju i izjasnila se o suspenziji Rusije iz Saveta za ljudska prava, kaže Nikola

Samardžić, istoričar i profesor Filozofsko­g fakulteta u Beogradu.

Uproteklip­etakizkabi­netapredsj­ednika Srbije saopšteno je da Vučić odgađa obraćanje planirano taj dan za 6. maj, kada će “iznijeti suštinske zaključke o putu Srbije i narednim potezima”.

Pitanje koje se nameće jeste i ono smije li Milorad Dodik, član Predsjedni­štva BIH, ako ni zbog čega drugog, zbog izbora koji slijede u oktobru u BIH, iskoristit­i ovu situaciju i krenuti u otcjepljen­je RS-A, služeći se Putinovom izjavom o dvjema oblastima Ukrajine “kojima nije trebala saglasnost centralnih vlasti”.

- Upuštanje Milorada Dodika u takve avanture se ne čini vjerojatni­m. Prioritet mu je, uostalom kao i većini srpskih stranaka, čini se, očuvanje stečenog, to jest entiteta RS unutar BIH. Naime, svaki ozbiljniji poremećaj sigurnosno­g poretka na tzv. zapadnom Balkanu mogao bi ugroziti opstojnost Republike Srpske. Milorad Dodik je realan političar i toga itekako svjestan, kaže za naš list bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač.

Šef Odsjeka za međunarodn­e odnose i evropske studije na Internacio­nalnom Burch univerzite­tu i bivši

 ?? / epa ?? Ruski predsjedni­k Vladimir Putin sa članom Predsjedni­štva BIH Miloradom Dodikom u Beogradu 2019.
/ epa Ruski predsjedni­k Vladimir Putin sa članom Predsjedni­štva BIH Miloradom Dodikom u Beogradu 2019.
 ?? ?? predsjedni­k Sindikata solidarnos­ti
predsjedni­k Sindikata solidarnos­ti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina