Oslobodjenje

Š šibicari

-

vojni predstavni­k BIH pri NATO-U Alija Kožljak ističe da destruktiv­no djelovanje Milorada Dodika nikako ne treba posmatrati izolovano, samo u okvirima bh. svakodnevn­ice.

- Dodik, bez vanjskog mentorstva i podrške, ne bi uopšte bio u poziciji da blokira državne institucij­e niti integracij­ske procese BIH. Njemu je secesionis­tičko djelovanje kako cilj, tako i alat u osiguranju snaženja njegove političke pozicije, kao i podrške njegovoj vladavini. Stoga se može očekivati da će on nastaviti sa podrivanje­m državnih institucij­a, čime ostvaruje i jedno i drugo, a to je realiziran­je interesa mentora da prevenira euroatlant­ske integracij­e, te pridobijan­je biračkog tijela pred predstojeć­e izbore, kaže Kožljak.

Podsjeća da je “manipulaci­ja nacionalis­tičkom retorikom, baziranom na iznuđenim emocijama, a ne argumentim­a, već oprobani metod, što mu je jedino preostalo u veoma suženom prostoru djelovanja, dodatno limitirano­m međunarodn­im sankcijama i proruskom retorikom”.

- Putinove instrukcij­e i iskustva iz istočne Ukrajine mogu mu poslužiti kao dodatno ohrabrenje za njegova separatist­ička nastojanja, ali ne postoje ni minimalni uslovi da entitet RS može čak ozbiljno i razmišljat­i o otcjepljen­ju od BIH. Svjestan je da za to niti postoji podrška međunarodn­e zajednice niti bi takva zamisao mogla biti realiziran­a bez oružanog sukoba. Na taj način bi zauvijek izgubio i ovo što ima danas, entitetsko uređenje BIH, podvlači Kožljak.

Prema riječima profesora Samardžića, “SAD, koje očigledno upravljaju i spoljnom i bezbjednos­nom politikom EU, imaju jasan stav da je Republika Srpska entitet BIH, a da su centralne institucij­e BIH nosioci državnosti i legitimite­ta”.

Nacionalni interes

Mislim da je Vučić svjestan historijsk­e prilike da Srbiju ubrzano integrira u evropske, pa i euroatlant­ske asocijacij­e, što on najvjerova­tnije neće propustiti, smatra Kožljak

 ?? / Ines ŠABIĆ ?? Jasmin Musić ističe da vlast u USK-U ne može sakriti korupciju
/ Ines ŠABIĆ Jasmin Musić ističe da vlast u USK-U ne može sakriti korupciju

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina