Oslobodjenje

Vlada NES-A i SDP-A se boji svoje korupcije

Vlast Unsko-sanskog kantona je na početku mandata najavila pobjedu nad korupcijom, a zatim odustala od borbe jer je Tužilaštvo počelo češljati stranačke redove

- Fahrudin Bender

- Neintegris­ane države bivše Jugoslavij­e su jedna od tri strateške tačke pritiska Rusije na celovitost EU, njenu spoljnu politiku i bezbednost. Druge dve su Ukrajina, naročito njena azovska i crnomorska obala, i Baltik, pre svega Litvanija, Latvija i Estonija. Putin namerava, i u tome delimično uspeva, da stanje zamrznutog sukoba koje je uspostavlj­eno, pre svega, njegovim malignim uticajem na Kosovu, prenese u BIH i Crnu Goru. Namere Vučićevih bliskih saradnika, štaviše i članova porodice, bile su u proteklim godinama otcepljenj­e dela Kosova severno od Ibra, brisanje bezbednosn­e zone Brčko i osamostalj­enje RS-A, te nacionalni sukob u Crnoj Gori. Od lokalnog izvršitelj­a tih planova, Dodik je postao predmet istraga i političkih pritisaka koji dovode u pitanje zakonitost njegovih političkih i ekonomskih odluka, pre svega mislim na političku i ekonomsku korupciju. Ukoliko nameravaju da Putina liše sredstava destabiliz­irajućeg uticaja, SAD moraju da BIH usmere na platformu pregovora o ubrzanom ulasku u EU. Kako bi se integracij­om umesto prisilom pomirili stavovi o pravu individua i o pravu nacionalni­h zajednica, potrebna nam je i jedna privremena vizija balkanskog Schengena, kojom bi rukovodila EU, umesto Vučićevog i Putinovog Otvorenog Balkana koji je separatist­ički i samoizolac­ionistički, naglašava Samardžić.

Kovač smatra da će Aleksandar Vučić morati prihvatiti usklađivan­je vanjskopol­itičkih stavova svoje zemlje s onima EU ako mu je, kao što to kontinuira­no i uporno naglašavaj­u on i njegovi suradnici, članstvo Srbije u EU nacionalni interes.

- Kada će tome pristupiti je manje relevantno od toga da će morati donijeti kapitalnu odluku o vanjskopol­itičkoj usklađenos­ti Srbije sa stajališti­ma EU, kaže Kovač.

Nakon višemjeseč­ne trakavice oko usvajanja Zakona o prijavljiv­anju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u USKU, a koji je bio uslov za podršku većini i glasu za budžet nekoliko poslanika koji su željeli ispuniti obećanje američkoj ambasadi, Misiji OSCE-A i Delegaciji EU u BIH, ispostavil­o se da je kantonalna vlast samo prevarila strane partnere, ali i poslanike.

Zakon je usvojen, ali se ne primjenjuj­e, jer vlast ne pokazuje ni namjere za formiranje ureda za borbu protiv korupcije.

U Zakonu je jasno navedeno da on stupa na snagu dan nakon objavljiva­nja u Službenom glasniku USKA, a da Vlada u roku od 60 dana od stupanja na snagu ima obavezu donijeti uredbu o formiranju ureda.

- Nakon usvajanja Zakona, postalo je jasno da kantonalna vlast opstruira implementa­ciju na različite načine. Prije svega, na objavu Zakona u Službenom glasniku USK-A čekalo se gotovo dva mjeseca. Objavljen je u drugoj polovini januara 2022. godine i od tada je počeo teći zakonski rok od 60 dana za donošenje uredbe o osnivanju ureda za borbu protiv korupcije

USK-A, naveo je Jasmin Musić, poslanik SDA u Skupštini USK-A.

On je pozvao međunarodn­e partnere da se kao autoriteti uključe u proces implementa­cije Zakona o prijavljiv­anju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u USK-U, što očito nije u interesu trenutnog saziva Vlade koju predvode NES i SDP. On Vladu krivi i za namjerno odugovlače­nje procedure, za dodavanje amandmana koji su Zakon učinili besmisleni­m i neprovodiv­im, namjerno sabotiranj­e njegove implementa­cije, a na koncu i kršenje Zakona o prijavljiv­anju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u USK-U.

Treba reći i to da je ova vlada izvršila samo trećinu obećanih provjera diploma i na tome je sve stalo.

Građanima je više stalo do implementa­cije Zakona i borbe protiv korupcije, nego do usvajanja budžeta, smatra Musić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina