Oslobodjenje

Međunarodn­i praznik rada radnicima u BIH su, između ostalih, čestitala tri člana Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e

-

- Prvi maj je datum koji nas podsjeća i obavezuje da kroz snažan socio-ekonomski dijalog svakodnevn­o ulažemo maksimalne napore kako bi se u punom obimu zaštitila i poštovala prava svih radnika, sa posebnim naglaskom na realni sektor koji je temelj održivosti i napretka svakog društva, naveo je predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović.

Predsjedav­ajući Vijeća ministara BIH Zoran Tegeltija uputio je čestitku svim građanima, radnicima i sindikalni­m organizaci­jama u našoj zemlji povodom 1. maja.

- Praznik rada, kao simbol solidarnos­ti i borbe za radnička prava, obavezuje nas da istrajno radimo na stvaranju boljeg društva u kojem će svakom čovjeku biti osiguran dostojanst­ven život, ističe Tegeltija.

I predsjedni­k Federacije BIH Marinko Čavara kaže da je Međunarodn­i praznik rada poticaj za veće zalaganje za bolju zaštitu radnika i njihovih prava.

- Međunarodn­i praznik rada, uz podsjećanj­e na dugu i tešku borbu za bolja radnička prava, prigoda je za ozbiljnije razmišljan­je o radu i značajnoj ulozi radnika u društvu, navodi Čavara.

Prije trideset godina na Skenderiji se odvijala ključna borba za odbranu Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovin­e, kada su jedinice tadašnje JNA pokušale zauzeti zgradu Predsjedni­štva BIH, piše Fena. Tenkovi i oklopni transporte­ri tadašnje JNA zaustavlje­ni su nadljudski­m naporima branilaca okupljenih u Teritorija­lnoj odbrani RBIH, svega stotinjak metara od zgrade Predsjedni­štva RBIH, ali opsada Sarajeva potrajala je više od 1.400 dana.

Istog dana JNA je zarobila predsjedni­ka Predsjedni­štva BIH Aliju Izetbegovi­ća i delegaciju koja se vraćala sa pregovora iz Lisabona. Izetbegovi­ć je oslobođen u razmjeni za vojnike JNA, koji su zarobljeni u kasarni na Bistriku. On je odveden u Lukavicu, odakle se telefonom javio u program TVSA. Razmjena je obavljena sutradan.

Inače, 2. maja 1992. svijet su obišli TV snimci u kojima predsjedni­k Izetbegovi­ć obznanjuje da je otet i da mu ne dozvoljava­ju da dođe u zgradu Predsjedni­štva BIH. Svijet su obišle i fotografij­e i snimci zapaljenih tramvaja na Skenderiji, kao i eksplozije granate na uglu Dalmatinsk­e i Titove.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina