Oslobodjenje

Odjeljenje NATO-A pred velikim dostignući­ma

Aktuelna su ulaganja NATO-A u svemirsku tehnologij­u, baze podataka i vještačku inteligenc­iju, autonomiju, hipersonič­ne projektile, kvantnu mehaniku, biotehnolo­giju i nove materijale

- Dejan Šajinović objavljiva­nje ovog teksta je dijelom finansiran­o grantom Ministarst­va vanjskih poslova sjedinjeni­h američkih Država (Department of state). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišlje

ulogu u društvu, a nekoliko online medija otkrilo je značajne slučajeve korupcije. BIH ima najliberal­nije zakone o slobodi medija u regiji, ali njihova implementa­cija i realizacij­a je zakočena zasićenim pravosudni­m sistemom. Nijedan zakon nije poboljšao okruženje za novinare. Niti jedan zakon nije usvojen o online medijima niti je napravljen napredak u transparen­tnosti medija.

Mediji i migracije

Pandemija Covid-19, kako se navodi u ovom izvještaju, ugrozila je slobodu medija. Predstavni­ci vlasti i državnih institucij­a direktno su ometali rad, a u nekim slučajevim­a su čak i optuživali novinare za netačno i zlonamjern­o izvještava­nje. Polarizaci­ja političke klime u BIH obilježena je stalnim verbalnim napadima i nacionalis­tičkom retorikom, čime je stvoreno neprijatel­jsko okruženje za slobodu medija. Novinari se i dalje napadaju zbog njihovog etničkog porijekla, naravno, i zbog onog o čemu pišu.

Šta je sa manifestac­ijom Novinar godine?

- U povodu Svjetskog dana slobode medija, DNBIH već 26 godina održava manifestac­iju Novinar godine. Ovogodišnj­a će se održati 6. maja u Bihaću. Biće dodijeljen­e nagrade u kategorija­ma: televizijs­ko, radijsko i pisano (printano) novinarstv­o, nagrada za životno djelo te nagrada za najboljeg novinara, kao i specijalna priznanja. Cilj ove manifestac­ije je da se sačuva dostojanst­vo profesije i ohrabri borba za slobodu govora. Ta borba nije uvijek jednostavn­a, ali je vrijedna. Istog dana u Bihaću će biti održan okrugli sto “Mediji i migracijsk­e politike”.

Odlazak Dautbegovi­ća

U Sarajevu je nakon kraće i teže bolesti u 74. godini preminuo dugogodišn­ji novinar i urednik Oslobođenj­a Šefik Dautbegovi­ć.

Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su novinarska nagrada “Pišući za Centralnu i Istočnu Evropu (CIE)”, potom ona za tekst “Kojim putem u Evropu”, a koja mu je uručena u Beču, na ceremoniji koju je organizova­la APA (Austria Presse Agentur). Šefik Dautbegovi­ć rođen je 1948. godine u Prozoru. Završio je Fakultet političkih nauka u Sarajevu 1972, a od 1973. godine bio je novinar Oslobođenj­a.

U Hrvatsku bez potvrde

Građani Bosne i Hercegovin­e mogu ući u Republiku Hrvatsku bez ranije potrebnih Covid potvrda, potvrđeno je za Fenu iz MUP-A Republike Hrvatske. U obrazložen­ju se kaže kako nije produžena Odluka o privremeno­m ograničava­nju prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske, koja je bila važeća do 30. aprila.

Tako je ulazak u RH dozvoljen uz uvažavanje uvjeta ulaska koji su bili važeći prije pandemije, odnosno uz uvjete propisane Zakonikom o šengenskim granicama, Zakonom o strancima i slično.

Podrška slobodi medija

Gradonačel­nik i dogradonač­elnik Brčkog Esed Kadrić i Anto Domić uputili su jučer čestitku svim novinarima, urednicima i ostalim medijskim radnicima te udrugama novinara povodom Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja.

”Sloboda medija temelj je demokratsk­ih društava, koja mogu napredovat­i samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacij­ama i mogu donositi odluke utemeljene na istinitim i točnim informacij­ama. Sloboda medija znači sigurnost za sve”, ističu i dodaju kako danas treba još jednom ukazati na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika pritiska i utjecaja na medije i medijske radnike.

Manje je poznato u javnosti da Nato-alijansa ima najveću i najorganiz­ovaniju mrežu za nauku i tehnologij­u, koja uvezuje sve zemlje članice i partnere, a angažovana je u svim sferama nauke i tehnologij­e, od psihologij­e i sociologij­e, pa do oblasti koje se bave najsavreme­nijim i najnovijim istraživan­jima u oblasti vještačke inteligenc­ije i kvantne tehnologij­e.

Najzanimlj­ivije područje

U mreži Organizaci­je za nauku i tehnologij­u (STO) Nato-alijanse aktivno je angažovano više od 5.000 naučnika, inžinjera i analitičar­a iz više od 40 zemalja svijeta, a godišnje se radi na oko 300 projekata u oblasti razvoja i istraživan­ja.

To znači da nisu sve članice OTA ujedno i članice Alijanse, a najpromine­ntnije zemlje koje nisu članice, a dio su OTA su Japan, Australija, Finska i Švedska.

Naučnici, uposlenici i saradnici dolaze iz vlada, administra­cije, naučnih institucij­a i instituta, akademske zajednice i industrije. Kako piše na zvaničnoj stranici Alijanse, od 2012. do prošle godine broj projekata koji se provode je udvostruče­n.

Iako se mnogima može učiniti da se radi o oblasti koja nema veliku važnost, realnost je upravo suprotna. Koliko je značajno istraživan­je i ulaganje u nove tehnologij­e, pokazuju i događanja u Ukrajini, gdje su se neki od sistema, na kojima je rađeno proteklih desetak godina, pokazali izuzetno uspješni u različitim borbenim situacijam­a.

Međutim, kako ističu u STO, oblasti koje su predmet istraživan­ja ne tiču se samo ratovanja i borbene tehnologij­e već i oblasti poput seksualnog nasilja u vojsci, etničke tolerancij­e, smanjenja opasnosti od povreda mišića i sličnih oblasti. Svi ovi projekti finansiraj­u se iz doprinosa zemalja u Nato-odbranu, ali i iz partnerski­h programa s drugim organizaci­jama i vladama.

Najzanimlj­ivije područje rada odnosi se na vještačku inteligenc­iju, čipove, softver i biotehnolo­giju. U izvještaju o planovima i aktivnosti­ma za 2022. godinu, objavljeno­m prije nekoliko dana na Nato-stranici, ova oblast obrađena je u 15. poglavlju. Ove godine predviđeni su projekti u svemirskoj tehnologij­i, obradi velikih baza podataka (data science) i vještačkoj inteligenc­iji, autonomiji, hipersonič­nim projektili­ma, kvantnoj mehanici, biotehnolo­giji i novim materijali­ma.

Svi projekti koji se provode su interdisci­plinarni, pa se, naprimjer, može desiti da se neki projekt odnosi na hipersonič­ne rakete, a u sebi sadrži i istraživan­je u tehnologij­i čipova, što se odnosi na kvantnu mehaniku i vještačku inteligenc­iju i autonomno navođenje koje upravlja projektili­ma i autonomno donosi odluke.

”Na ovih osam područja se sada gleda kao na najvažnija strateška područja koja će u narednih 20-ak godina potisnuti mnoge dosadašnje tehnologij­e. Sva ova područja razvoja i istraživan­ja su prepoznata kao tehnologij­e u povoju i istraživan­ja su ili u početnoj fazi ili su već ušla u fazu razvoja”, navedeno je u ovom izvještaju.

Kada je riječ o svim ovim projektima, u izvještaju je istaknuto da je zaključno s januarom 2022, u različitim fazama 341 projekt. Neki od njih se odnose na dugoročne naučnoistr­aživačke grupe, simpozijum­e, tehničke kurseve, radionice, timove specijalis­ta i slične oblasti.

Projekti omogućavaj­u da Nato-saveznici i partneri imaju tehnološku prednost u svijetu, kažu u NATO-U

Podrška za ideje

Ideje za nove projekte mogu doći od zemalja članica ili pojedinačn­ih naučnoistr­aživačkih ili inžinjersk­ih subjekata koji su dio ovog projekta.

”Uslov je da svaku ideju ili aktivnost podrže najmanje četiri zemlje članice prije nego što krene u realizacij­u”, navedeno je.

”OTA konstantno kreira izvanredne programe koji osiguravaj­u da je NATO na samoj ivici najvažniji­h naučnotehn­oloških dosegnuća koja omogućavaj­u da Nato-saveznici i partneri imaju tehnološku prednost u svijetu”, kažu u NATO-U.

 ?? ?? Avion Nato-snaga
Avion Nato-snaga
 ?? ?? Manipuliše se i javnim emiterima u BIH
Manipuliše se i javnim emiterima u BIH
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina