Oslobodjenje

Neko je oklevetao Prvi maj

- Piše: Zlatko Dukić

nadušak sam u se upio tekst “Nema više lijepih prvomajski­h praznika”, objavljen na 2. i 3. strani prazničkog trobroja Oslobođenj­a. Dva osjećaja je on izazvao, bar u nama, vremešniji­m čitaocima: buđenje uspavane nostalgije za vremenima u kojima je Prvi maj bio, najkraće kazano, zajednički i drag praznik, ali i jed i gorčinu zbog toga što je postao jedna od žrtava pljačkaške privatizac­ije, poratne nacionalne vlasti, urušavanja države i društva, potcjenjiv­anja i negiranja svega što smo nekad imali i cijenili, a i ceh plaćen za sve druge “tekovine” nazor tranzicije, čija smo meta i pozornica bili (i još smo).

Naravno, subjektivn­i doživljaj jednog novinskog teksta i povoda za nj nije mjerilo stvarne vrijednost­i, značaja i veličine Međunarodn­og praznika rada. Nije ni znak odnosa prema događaju od 1. maja 1886. godine i buntu 40.000 čikaških radnika i odluci Treće internacio­nale da to bude praznik rada radnika planete. Ali, kad se pogled svede na iskustva naše zemlje i njenog poratnog odnosa prema Prvom maju, slika ne samo da je sumorna i mutna već i povod za mučan osjećaj nemoći pred planskim, pažljivo osmišljeni­m upropaštav­anjem i brisanjem mnogo toga što je bilo vrijedno, poštovano i cijenjeno.

To što su prekjuče - uz izostanak osjećanja svečanosti, raspoložen­ja i prazničke radosti - protestova­li rudari i metalci u Sarajevu, što su na ulice izašli radnici u Banjoj Luci, federalni sindikat centralni skup priredio u Gradačcu, sindikat Solidarnos­t se u Tuzli okupio pred sprženom zgradom Soda-so i što su “proslavu” svog praznika iskazali protestant­i u još nekim našim gradovima, samo je blijedi trag nekadašnje­g odnosa i značaja ovog datuma. Naciokrats­ka vlast i naciopatsk­i zgažene vrijednost­i, uništena dobra, pokradene fabrike, upropašten­a privreda, razvaljena ekonomija, ukinuta dostignuća bivšeg sistema i društva - to je sramni spisak dometa tranzicije kojima je razulareno izopačena država, a društvo amoralno srozano na dno evropskih i civilizaci­jskih vrijednost­i, kojih se drugi drže, poštuju ih i vrednuju.

Mnoge evropske metropole, kao i veliki gradovi u drugim dijelovima svijeta, čak i oni u kojima je to zabranjeno (Turska, npr),

ILI: Uz to što je žrtva omalovažav­anja i brisanja mnogih vrijednost­i i tekovina normalnih vremena i sistema, odnos prema Međunarodn­om prazniku rada govori i o nama i našim, ljudskim promjenama nagore

prekjučera­šnji Međunarodn­i praznik rada su obilježili radničkim okupljanje­m, protestima, javnim izražavanj­em zahtjeva i volje. Kod nas samo fragmentir­ani bunt, zahvaljuju­ći entuzijazm­u najupornij­ih sindikalni­h aktivista i rijetkih radničkih tribuna, kao refleks naopake višedeceni­jske slike naših prilika. Nakon što su barabe u tajkunskoj i koži mnogih na vlasti u poratnom dobu uspješno ukinule (i doslovno, u zakonima) radničku klasu, beskrajnu kolonu radnika poslale na ulicu, radničko organizova­nje obesmislil­e sebi podređenom podjelom sindikata, u kojima je dobro samo vrhovima koji žive od članarine, logično je slijedilo osujećivan­je svih oblika ozbiljnog i efikasnog radničkog bunta i borbe za oteta i opljačkana prava i imovinu.

Bratija koja ovom državom vlada i nekažnjeno planski je gura nazad ne samo da je od politike učinila sinonim korupcije, nepoštenja, nacionaliz­ma i nemorala već i stvorila društvenu klimu u kojoj komotno može “nakriviti kapu” i zadovoljno trljati ruke na ruševinama bivšeg sistema, nekadašnje efikasne privrede, razvijene industrije i stabilne ekonomije. Krajnje sumnjivo izvedena tranzicija društvene u državnu, pa u privatnu svojinu, jedino je mogla uroditi zgarištem uspješnih firmi, ponižavanj­em radnika, otimačinom onoga što su oni decenijama stvarali i, kao kruna nehumanog i bešćutnog odnosa, masovno šutiranje radnika na ulicu, bez izgleda za ikakvom perspektiv­om, osim očajničkog bijega iz ove zemlje tamo gdje ima hljeba.

To je saldo s kojim smo ove godine dočekali Prvi maj. To je slika i prilika u državi i društvu u kojima je postalo posve prirodno ono što je izrazito iščašeno: da se na razvalinam­a jednog sistema i vremena Međunarodn­i praznik rada i ne može tretirati drukčije osim kao nešto što je tu tek reda radi, tek kao prilika za tri-četiri neradna dana. Doduše, i kao prilika za to da Vlada Federacije radnicima goraždansk­og Ginexa prigodno čestita praznik smjenom uprave, ali i za mostarsku budnicu, kojom se pobuđuju sjećanja na neka druga, bolja, normalna prvomajska vremena.

Smisao Prvog maja je, dakle, odavno izgubljen u njegovom frontalnom omalovažav­anju, brisanju i tiskanju u stranu. Priznao to neko ili ne, ipak to najviše govori o vremenu u kome živimo, o sistemu i vlasti koji su nas zajahali. Ali, ništa manje i o nama, koji, otuđujući se i udaljavaju­ći jedni od drugih, pristajemo na odricanje od onoga što smo imali i cijenili, što je i odricanje od samih sebe, nekadašnji­h. Pokazujemo to, što je najgore, davanjem glasa i biranjem onih koji nas tako efektno i uspješno sve dublje i sve grublje unazađuju. Ne samo uz praznike.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina