Oslobodjenje

Ko je (ne)prijatelj Srbije?

Američki ambasador smatra da se Srbija ne bi trebala uzdati u ruski veto u Savjetu bezbjednos­ti UN-A

- Jelena aleksić, Beograd

To što Evropska unija, a posebno Sjedinjene Američke Države, traži od Srbije da se izjasni da li je prijatelj agresora ili je na strani demokratij­e, nikoga u Srbiji ne iznenađuje. Naprosto, godinama unazad Beograd pokušava politikom nesvrstani­h održati dobre odnose i sa Istokom i sa Zapadom, što se u aktuelnoj situaciji pokazuje kao potpuno promašena strategija. Jer, sve češće se i iz Kremlja čude ponašanju Srbije, onom koje je u Bruxellesu i Washington­u odavno okarakteri­sano kao devijantno.

Znak odlučnosti

U ovom trenutku, zvaničnici Bele kuće javno i otvoreno pozivaju Srbiju da se usaglasi sa politikom sankcija i pridruži se reakciji Zapada na napad Rusije na Ukrajinu, a to čini ponovo i nedavno imenovani američki ambasador u Srbiji Christophe­r Hill, čije je samo imenovanje viđeno kao siguran znak odlučnosti SAD-A da na Srbiju izvrši konačni i definitivn­i pritisak.

Uostalom, nakon njegovog imenovanja, Srbiju je posetilo nekoliko delegacija visokih američkih zvaničnika i svi su za ovdašnju vlast imali jednu poruku, doduše uvijenu u diplomatsk­i rečnik slobodnog izbora i suverenost­i države. Komentariš­ući ovih dana u intervjuu za Glas Amerike kakve su to poruke poslate Srbiji na ovim sastancima, Hill kaže:

”Prva tema bili su odnosi Srbije i SAD-A i rekao bih da su odnosi dobri, ali očekujemo da možemo da uradimo i više. Jedna od tema bila je i situacija u Ukrajini, jedna od najvećih tragedija u ovom veku. Zato nije iznenađuju­će što su američki predstavni­ci izneli različite aspekte te situacije u kombinacij­i sa odnosom Srbije i EU i činjenicom da iz perspektiv­e EU i SAD-A Srbija treba da se ponaša kao članica EU i pridruži se sankcijama. Jasno je da je to naša politika, a sa druge strane, Srbija treba da razmisli o tome.”

On savetuje Srbiju da ne bi trebalo da se uzda u ruski veto u Savetu bezbednost­i UN-A, govoreći o kamenu temeljcu prijateljs­kih odnosa dva pravoslavn­a naroda. Naime, zabrana priznavanj­a Kosova kao članice Ujedinjeni­h nacija je nešto na šta Srbija zaista računa, a što joj, uostalom, Moskva godinama obećava kao znak podrške njenom teritorija­lnim suverenite­tu.

Krstić skreće pažnju na činjenicu da bi Srbiju kazna za neuvođenje sankcija koštala mnogo više. I ekonomski i politički

Ozbiljne štete

Međutim, pitanje je može li Rusija, koja prisvaja tuđe teritorije, biti jemac poštovanja teritorija­lnog integritet­a bilo kome i bilo gde? Tim pre što se ruski predsednik Vladimir Putin uporno poziva na primer Kosova kao na presedan kome su kumovale zapadne sile aminujući pravo na otcepljenj­e bez saglasnost­i centralne vlasti bilo koje države. On time faktički priznaje nezavisnos­t Kosova bez obzira na zvanično odbijanje da se južna srpska pokrajina tretira kao nezavisna država u bilo kojoj međunarodn­oj institucij­i.

”Postoje ozbiljne štete i od uvođenja sankcija Rusiji, neke su političke i vezane su za kosovsko pitanje i ruski veto u SB-U. Pitanje je koliko je taj argument najjači, možda bi Kina uložila veto ukoliko bi Kosovo apliciralo za članstvo u UN-U”, analizira ovih dana docent na Fakultetu političkih nauka Milan Krstić.

 ?? ?? Ambasador Christophe­r Hill: Možemo uraditi više
Ambasador Christophe­r Hill: Možemo uraditi više

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina