Oslobodjenje

Zločin u Borovu i dalje bez kazne

- Jadranka Dizdar, Zagreb

Komemoraci­jom u Borovu, predgrađu Vukovara, jučer je obilježena 31. obljetnica ubojstva dvanaestor­ice pripadnika hrvatske policije koje su iz zasjede ubili i masakriral­i pripadnici četničkih paravojnih formacija. Ovaj pokolj hrvatskih redarstven­ika počinjen s ogromnom okrutnošću smatra se početkom srpske agresije na Hrvatsku.

Vreće na glavama

Zločin nad hrvatskim specijalci­ma u nekadašnje­m Borovu Selu bio je tako okrutan da je zbog negativne memorije ovom mjestu nakon završetka procesa mirne reintegrac­ije naziv promijenje­n u Borovo. Tog 2. svibnja 1991. iz zasjede je ubijeno 12, a teško su ranjena 22 pripadnika Specijalne policije Vinkovci. Svi su bili jako mladi, u dobi između 20 i 30 godina. Krenuli su u pomoć dvojici kolega, hrvatskih policajaca, koje su dan ranije u tadašnjem Borovu Selu zarobili pobunjeni lokalni Srbi i paravojne četničke formacije iz Srbije Beli orlovi. Kada su stigli do središta mjesta, s krovova i prozora okolnih kuća zasuli su ih rafalima i iz oružja s dum-dum mecima. Dio je ubijen dok su još bili u vozilima. Agonija teško ranjenih hrvatskih specijalac­a trajala je satima. Pojedini od njih iskrvarili su do smrti na mjestu zločina, a njihova tijela izmasakrir­ana, srpske paravojne snage i JNA nisu dopuštale pristup medicinski­m ekipama. Ovo je i dan-danas zločin bez kazne. Jedan od tada zarobljeni­h hrvatskih policajaca bio je tadašnji zapovjedni­k voda Specijalne policije Osijek Dalibor Križanović. On je u Borovu sada opisao kako su ih zarobili i divljački pretukli “domaći četnici”, prethodno je bio ranjen u obje ruke. Bili su zatočeni u jednoj vikendici na Dunavu.

”Gdje smo dočekali tu nesretnu akciju koja se dogodila u Borovu Selu. Čuli smo samo pucnjavu, tada su nam stavili jutene vreće na glavu i prebacili nas na drugu stranu Dunava u Srbiju. U Srbiji smo u policijsko­j stanici iste takve batine dobili.”

Križanović kaže da je sramotno da su počinitelj­i zločina još nekažnjeni.

”Ovo je sramota, 30 godina nakon događanja nitko još nije odgovarao za ovo, premda postoje i svjedoci ili naznake tko je to napravio... Nakon 30 godina, 99 posto ljudi nije odgovaralo, odgovarao je jedan, izvjesni Marinković,

Izvjesni Marinković je na osječkom sudu prije nekoliko godina dobio kaznu kao da je ukrao poštansku marku, kaže Križanović

na osječkom sudu prije nekoliko godina, dobio je kaznu kao da je ukrao poštansku marku u trafici, to je nevjerojat­no”, rekao je Križanović novinarima nakon komemoraci­je.

Raketiranj­e Zagreba

I Zagreb se s tugom sjeća žrtava odmazde vojske tzv. RSKA koja je zbog vojnog poraza u oslobodila­čkoj operaciji Hrvatske vojske i policije Bljesak još za vrijeme ove operacije 2. svibnja 1995. raketirala središte Zagreba. Zagreb je napadnut s tada okupirane Petrove gore raketnim sustavom Orkan s kasetnim punjenjem, tzv. zvončićima. Među ciljevima bili su Dječja bolnica u Klaićevoj, Hrvatsko narodno kazalište, Dom umirovljen­ika, aerodrom i naselje Pleso. Poginulo je 7 ljudi, među njima i jedna žena izbjeglica iz Sarajeva, dok ih je ranjeno 205, od kojih 39 teško. Iz 6 raketnih projektila po središtu Zagreba rasulo se više od 500 smrtonosni­h “zvončića”, a prilikom njihovog deaktivira­nja poginuo je i jedan policajac.

 ?? ?? Memorijal ubijenoj mladosti u Borovu
Memorijal ubijenoj mladosti u Borovu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina