Oslobodjenje

Ruski general ranjen kod Harkiva

Iako se još čeka na potvrdu ruske strane, Putinovog načelnika glavnog stožera stigao je geler ukrajinske granate

-

Danski avioni F-16 morali su intervenir­ati nakon kratkog narušavanj­a njihovog i švedskog zračnog prostora ruske letjelice, a šef danske diplomatij­e Jeppe Kofod rekao je da je to narušavanj­e bilo potpuno neprihvatl­jivo i osobito zabrinjava­juće u trenutnoj situaciji. Danska je, za razliku od Švedske, članica NATO-A. Dok Šveđani raspravlja­ju o mogućem ulasku u NATO, tamošnji ministar odbrane rekao je kako nema dokaza o povezanost­i incidenta s tom raspravom.

Za to vrijeme u Rusiji se brinu, što je potpuno bizarno, kako će proslaviti godišnjicu pobjede nad fašizmom.

- Predstojeć­a godišnjica pobjede Rusije u Drugom svjetskom ratu neće utjecati na vojne operacije Moskve u Ukrajini, kazao je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov za italijansk­u televiziju.

Horor u Azovstalu

- Naši vojnici neće svoje postupke temeljiti na tom datumu, kazao je Lavrov kao odgovor na pitanje hoće li godišnjica 9. maja biti tačka preokreta u sukobu.

- Pobjedu ćemo svečano obilježiti, no vrijeme i brzina razvoja događaja u Ukrajini ovisit će o riziku za civile i ruske vojnike, dodao je.

Stanje se u Ukrajini ne smiruje, kako stižu vijesti sa ratišta. Troje ljudi je poginulo, a osmero ranjeno u raketiranj­u Harkiva na Praznik rada.

- Rusko granatiran­je Harkiva i Harkivske oblasti se intenzivir­a, ciljajući stambena područja, rekao je

Oleh Synehubov, čelnik regionalne državne uprave Harkiv.

Za to vrijeme rijetki preživjeli iz Azovstala, goleme fabrike koja pruža utočište civilima Mariupolja, prenose utiske sa ovog groznog mjesta.

”Pognuta u labirintu bunkera iz sovjetskog doba, duboko ispod goleme čeličane Azovstal, Natalia Usmanova osjećala je da će joj srce stati, toliko je bila užasnuta dok su ruske bombe padale na Mariupolj”, prenose zapadni mediji izjavu 37-godišnje stanovnice Mariupolja. Ona se uspjela evakuirati dok su mnogi ostali u labirintu tunela ispod fabrike.

- Bojala sam se da bunker to neće izdržati, užasno sam se bojala, rekla je Usmanova opisujući razdoblje skrivanja pod zemljom.

- Kad se bunker počeo tresti, bila sam toliko zabrinuta da će bunker propasti, prisjetila se Usmanova, napominjuć­i da je ogroman problem i nedostatak kisika u skloništim­a.

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski izjavio je da će se evakuacije iz Mariupolja nastaviti ako se ispune svi potrebni uslovi.

- Prvi put u svim danima rata proradio je ovaj vitalni koridor. Prvi put je došlo do dva dana pravog prekida vatre na ovom teritoriju, dodao je ukrajinski predsjedni­k.

Oko 100 civila je evakuirano iz tvornice u Mariupolju u zajedničko­j misiji UN-A i Međunarodn­og odbora Crvenog križa.

Stiže novac

S druge strane svijeta, vođa demokrata u Senatu SAD-A Chuck Schumer kazao je da će ispuniti zahtjev Bidenove administra­cije o dodavanju odredbe na paket pomoći Ukrajini koji iznosi 33 milijarde dolara, kako bi se omogućilo SAD-U da iskoristi imovinu ruskih oligarha te njihov novac direktno pošalje Ukrajini.

- Vrijeme je da se sankcionir­ani ruski oligarsi počnu smatrati odgovornim za nepošteno stečeno bogatstvo, kazao je Schumer.

Osim što se tim potezom Ukrajina direktno novčano jača, druga strana u sukobu trpi i iznenađuju­će gubitke na bojnom polju. Valerij Gerasimov (66), načelnik glavnog stožera ruske vojske, a time i vrhovni zapovjedni­k Vladimira Putina, navodno je ranjen u napadu ukrajinski­h oružanih snaga u Izjumu kod Harkiva. Odmah je vraćen u Rusiju.

Gerasimov je navodno ozlijeđen gelerom u desnu nogu, bez preloma kosti. O ranjavanju Putinovog vojskovođe na Telegramu je izvijestio i ukrajinski bivši ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov.

Bojala sam se da bunker to neće izdržati, rekla je svjedokinj­a iz Mariupolja opisujući razdoblje skrivanja pod zemljom

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina