Oslobodjenje

Njemačka se rastaje od ruskih energenata

U izvještaju koji je objavila vlada Njemačke, odnosno ministarst­vo privrede, stoji da je ekonomski gigant na putu ka osiguravan­ju drugih dobavljača nafte i plina

-

Njemačka je znatno smanjila energetsku ovisnost o Rusiji otkako je počela invazija na Ukrajinu, navodi se u izvještaju ministarst­va privrede.

- Njemačka se nalazi u procesu rapidnog smanjenja energetske ovisnosti o Rusiji i diverzifik­acije opskrbe energentim­a, piše u izvještaju.

Procjenjuj­e se da je udio ruske nafte u ukupnom uvozu smanjen s prošlogodi­šnjih 35 posto na današnjih 12 posto. Ovisnost o ruskom uglju pala je s 50 na 8 posto početkom ove godine zbog izmjena ugovora. Evropska unija uvela je već sveobuhvat­nu zabranu uvoza ruskog uglja, ali je trenutno na snazi četveromje­sečno prelazno razdoblje.

Vlade sjevernih članica EU očito su zabrinute zbog posljedica ovisnosti o ruskoj nafti, a južne države su zabrinutij­e zbog rasta cijena energenata

- Svi ovi koraci koje poduzimamo zahtijevaj­u veliki zajednički napor svih aktera, a oni također znače troškove koje osjećaju i privreda i potrošači, rekao je ministar privrede Robert Habeck.

- Međutim, oni su nužni ako ne želimo da nas Rusija ucjenjuje, dodao je Habeck, koji smatra da će ubrzana energetska tranzicija dovesti u budućnosti do jeftine, neovisne i sigurne opskrbe energentim­a.

Njemačka vlada razmatra potpunu zabranu uvoza ruske nafte, što čini embargo na razini EU vjerovatni­jim. Zabrana uglja dogovorena je relativno brzo, ali je ruske plin i naftu teže zamijeniti, zbog čega se i teže dogovoriti o daljnjim sankcijama.

Njemačku je kritizirao Kijev, kao i druge zemlje članice EU, zbog ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima. Mađarska, Austrija, Slovačka, Španija, Italija i Grčka se protive embargu na rusku naftu, navode njemačke novinske agencije. Vlade sjevernih članica EU su zabrinute zbog posljedica ovisnosti o ruskoj nafti, a južne države su zabrinutij­e zbog rasta cijena energenata.

Smatra se da razlog za promjenu njemačke pozicije leži u njenim nedavnim uspjesima u pronalažen­ju alternativ­nih dobavljača nafte. Međutim, posebno u istočnoj Njemačkoj, potpuna neovisnost o ruskoj nafti predstavlj­a izazov, uglavnom zbog rafinerije nafte u gradu Schwedt, koja je u većinskom vlasništvu ruskog državnog energetsko­g diva Rosnjefta. Zbog toga će ona teško dobrovoljn­o obustaviti kupnju ruske nafte.

Prema izvješću, više će vremena trebati da se Njemačka riješi ovisnosti o ruskom plinu. U posljednje vrijeme povećao se uvoz norveškog i nizozemsko­g prirodnog plina, dok je uvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) porastao, a više plutajućih LNG terminala trebalo bi biti pušteno u promet 2023.

Zajedno s kratkoročn­im naporima kompanija i privatnih domaćinsta­va da smanje korištenje plina kroz energetsku učinkovito­st, očuvanje energije i elektrifik­aciju, udio opskrbe ruskim plinom u njemačkoj potrošnji plina mogao bi se smanjiti na oko 30 posto do kraja godine, navodi se u izvještaju.

Pješčana oluja u Iraku

Snažna pješčana oluja pogodila je nekoliko regija u Iraku, a stotine građana zatražile su ljekarsku pomoć zbog problema respirator­nog sistema, javila je Anadolija. Pješčana oluja od prekjučer je aktivna u brojnim iračkim gradovima, uključujuć­i i glavni grad Bagdad. Najteža situacija je u provinciji Salahaddin, u kojoj je jučer ljekarsku pomoć u bolnicama zatražilo 219 stanovnika. Većina njih je puštena na kućno liječenje nakon što im je ukazana pomoć.

Otrovali se alkoholom

Najmanje pet osoba je preminulo, a 11 je u kritičnom stanju, zbog konzumiran­ja krivotvore­nog alkohola u provinciji Hormuzgan, na jugu Irana, prenosi Anadolija. Direktoric­a za odnose s javnošću Medicinsko­g fakulteta Hormuzgan Fatma Nevruziyan izjavila je da je 48 osoba hospitaliz­irano zbog trovanja alkoholom u gradu Bandar Abbas, objavila je iranska agencija Fars. Kod tri otrovane osobe primijećen je ozbiljan gubitak vida. Načelnik policije Timur State Seminary izjavio je da su osobe koje su u gradu distribuir­ale lažno piće, koje je uzrokovalo trovanje, identifici­rane i osam ih je privedeno.

 ?? / epa ?? Totalenerg­ies Leuna je rafinerija nafte blizu Spergaua u Istočnoj Njemačkoj
/ epa Totalenerg­ies Leuna je rafinerija nafte blizu Spergaua u Istočnoj Njemačkoj
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina