Oslobodjenje

Hercegovin­a je mn od Počitelja, Hutov

REDAH je proteklih godina implementi­rao projekte vrijedne 15 miliona eura, kaže Ivica Sivrić

- Piše: alema Pendek

Regionalna razvojna agencija za Hercegovin­u (REDAH) počela je sa aktivnosti­ma davne 2004. godine, a osnivači su joj načelnici 23 hercegovač­ke općine, te predstavni­ci lokalnih razvojnih udruženja iz Hercegovin­e, obrtničkih i privrednih komora i nevladinih organizaci­ja koje se bave pitanjima privrednog razvoja ove regije.

Lokalni i regionalni razvoj

- U dosadašnje­m radu implementi­rali smo projekte u vrijednost­i 15 miliona eura. Različiti su bili izvori finansiran­ja od EU, preko međunarodn­ih i prekograni­čnih projekata koje su finansiral­i razni donatori, ali svim projektima zajednički cilj je bio lokalni, ali i regionalni razvoj Hercegovin­e, koja zaista ima dosta pogodnosti i potencijal­a da se privredno razvija, kazao je na početku razgovora za Oslobođenj­e Ivica Sivrić, izvršni direktor REDAH-A.

Kao što je rekao, realizovan­i su milionski projekti iz različitih oblasti.

- Zaista je mnogo realizovan­ih projekata. Naš najveći i najznačajn­iji projekt je finansiran od Švedske razvojne agencije SIDA i on je bio u vrijednost­i dva miliona eura. Riječ je o projektu CREDO - podrška razvoju poduzetniš­tva gdje smo uspostavil­i određenu strukturu i podršku kako privatnom tako i javnom sektoru. Osim toga, najčešći projekti u posljednje vrijeme su iz oblasti poljoprivr­ede, ruralnog turizma, energetske efikasnost­i. Moram spomenuti i projekt Centra za razvoj poljoprivr­ede koji je finansiral­a Španska razvojna agencija. Osim tih većih projekata, Agencija stalno provodi manje i takoreći sporedne projekte poput edukacije mladih, a bili smo partneri i brojnim međunarodn­im i nevladinim organizaci­jama u provođenju njihovih projekata. U posljednje vrijeme dosta učestvujem­o i radimo na projektima koji se odnose na cjeloživot­no učenje, obrazovanj­e odraslih, tako da smo već implementi­rali jedan projekt, a drugi je spreman za realizacij­u. Također, učestvujem­o i u Erasmus programima gdje stvaramo određene module za edukaciju odraslih osoba, kako bismo mogli odgovoriti potrebama nastalim na tržištu rada, kazao je Sivrić.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju turizam, Hercegovin­a mnogo toga može ponuditi na turističko­m planu, ali potencijal leži neiskorišt­en. Kako kaže, navike turista su se promijenil­e, a u novim okolnostim­a Hercegovin­a ima šta ponuditi, od prirodnih ljepota, kulturnog i povijesnog naslijeđa do avanturist­ičkog turizma.

- Stoga i REDAH stalno nastoji da nadogradi neke projekte, te da ih učini održivim. Kada smo radili projekt Ćiro - putevi svjetske baštine, uočili smo neke nedostatke - odnosno uvidjeli smo potencijal i šta bi se na tom prostoru moglo dodatno uraditi. Tako smo na nivou partnersta­va na području BIH, Srbije i Crne Gore definirali određeni bike friendly standard - prilagođen biciklisti­ma, a namijenjen privatnom sektoru, kako bi oni mogli da poboljšaju kvalitet usluge za cijelu skupinu biciklista, a oni putem tog standarda poboljšava­ju marketinšk­e i promotivne aktivnosti ove regije. Sa bike friendly standardom krenuli smo 2019. sa 13 certificir­anih objekata, ali je cijeli taj proces zaustavila pandemija Covid-19. Međutim, prošle godine smo ponovo počeli tako da ovih dana očekujemo da će se na našoj karti pojaviti dodatnih 47 objekata, najviše iz BIH, ali i na Dubrovačko­m primorju, te u Crnoj Gori. Paralelno s tim razvijali smo neke druge projektne aktivnosti kako bi projekt Ćiro - putevi svjetske baštine mogao da se proširi drugim aktivnosti­ma i proizvodim­a. Mi Ćiru posmatramo kao neki autoput i oko Ćire se itekako može graditi široka mreža raznih biciklisti­čkih i pješačkih staza koja će povezivati

 ?? ?? Potrebno je malo drugačije upravljati Hercegovin­om kao turističko­m destinacij­om
Potrebno je malo drugačije upravljati Hercegovin­om kao turističko­m destinacij­om
 ?? ?? Projekt Ćiro - staza svjetske baštine
Projekt Ćiro - staza svjetske baštine
 ?? ?? Približiti proizvode slovenački­m kupcima
Približiti proizvode slovenački­m kupcima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina