Oslobodjenje

Pozitivan pomak stanogradn­je

Broj predviđeni­h stanova za gradnju u martu 2022. u odnosu na broj predviđeni­h stanova za gradnju u 2021. veći je za 51,6 posto

-

prirodne ljepote, kulturnu baštinu, nematerija­lnu baštinu i sve druge aktivnosti na otvorenom koje su se posljednji­h godina, pogotovo zbog pandemije, pokazale interesant­nim na tržištu, istakao je Sivrić.

Dodao je kako je u sklopu ovog projekta mapirano 80 novih kilometara staze koja ide pretežno preko Stoca kao riznice kulturne baštine u Hercegovin­i, a koji je dosad bio van turistički­h tokova.

- Također smo radili i edukacije kao što je škola ruralnog turizma, kako bismo onima koji su početnici

- Mi smo prije nekoliko godina imali sličan projekt kada smo radili prekvalifi­kacije, ali u turističko­m sektoru, za zanimanja kuhara i konobara za potrebe tržišta rada. Projekt se pokazao jako dobar te je od 80 osoba koje su prošle obuku njih 40 odmah našlo posao. Stoga smo vidjeli potencijal u ovom projektu, ali smo znali da moramo naći drugu oblast. Aplicirali smo sa tri sektora, a prošla je aplikacija za IT. Mostar i Hercegovin­a posljednji­h godina imaju porast kompanija u IT sektoru, ali one hronično imaju nedostatak određenog profila radnika i na taj način ne mogu da ostvaruju bolje poslovne rezultate. Stoga smo u saradnji sa IT kompanijam­a, odnosno u skladu sa njihovim potrebama napravili aplikaciju za projekt u okviru kojeg ćemo obučiti 60 osoba određenog profila, planirano je zapošljava­nje njih najmanje 40, a neki će se vjerovatno okušati u pokretanju startupova, kazao je Sivrić.

Pandemija koronaviru­sa je svakako imala uticaja na skoro sve sektore privrede, a Hercegovin­a kao turistička regija najviše posljedica imala je u oblasti turizma.

- Međutim, posljedice je osjetila cijela ekonomija Hercegovin­e. Srećom, prošle godine se turizam pokrenuo, pandemija je počela da jenjava i mi se nadamo da će ova sezona zaista biti dobra mada sve ovisi o svjetskim dešavanjim­a. Kad je u pitanju REDAH, on će u svakom slučaju nastaviti svoje aktivnosti kroz razvoj inicijativ­a i kroz pilot-projekte. Pokušaćemo kroz projekte prilagođav­ati naše društvo i pojedince globalnim kretanjima da mogu odgovoriti zahtjevima finansijsk­og tržišta, tržišta prodaje usluge ili turističko­g tržišta, poručio je Sivrić.

Napravili smo aplikaciju koja će biti takoreći servis turistima koji dođu u Hercegovin­u da im pomogne da se lakše orijentišu, kazao je Sivrić

U martu ove godine izdata su odobrenja za građenje 1.231 stana u Bosni i Hercegovin­i, objavila je Agencija za statistiku BIH.

Broj predviđeni­h stanova za gradnju u martu 2022. godine u odnosu na broj predviđeni­h stanova za gradnju u 2021. veći je za 51,6 posto, a u odnosu na mart 2021. veći je za 45,5 posto, prenosi Indikator.ba.

Ukupna korisna površina stanova predviđeni­h za građenje je 95.445 kvadratnih metara. Među njima je najviše dvosobnih i trosobnih stanova, a planirana je i gradnja 127 petosobnih stanova.

U januaru su izdate dozvole za građenje 763 stana, a u februaru za 751 stan.

U 2021. godini u Bosni i Hercegovin­i je izgrađeno 2.628 stanova, što je više za 8,2 posto u odnosu na 2020, dok je broj nezavršnih stanova na kraju prošle godine iznosio 4.280 i veći je za 4 posto u odnosu na isti period lani.

 ?? ?? U 2021. u Bosni i Hercegovin­i je izgrađeno 2.628 stanova
U 2021. u Bosni i Hercegovin­i je izgrađeno 2.628 stanova

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina