Oslobodjenje

Oporavak kineskih ulaganja u Evropi

-

Kineska ulaganja u Evropi porasla su u proteklu godinu za trećinu, odnosno na 10,6 milijardi eura, izračunali su analitičar­i američke istraživač­ke grupe Rhodium i njemačkog instituta Mercis.

Kako je pokazalo njihovo istraživan­je, kineska ulaganja u Evropi oporavila su se u 2021, odnosno u drugoj godini pandemije, a sada su fokusirani na nove projekte, posebno u proizvodnj­i baterija i električno­j mobilnosti.

Njihova ulaganja su u 2020, odnosno u prvoj godini pandemije, potonula na najniži nivo od 2013. godine. Uz Nizozemsku, Kinezi su u 2021. najviše ulagali u Njemačku, Veliku Britaniju i Francusku.

Skok u prošloj godini u Rhodiumu i Mercisu pripisuju ulaganju 3,3 milijarde u nove projekte i Hillhouse Capitalovo­j akviziciji Philipsovo­g poslovanja s aparatima za domaćinstv­o teškoj 3,7 milijardi eura.

Čini se da je vrijeme milijardi dolara vrijednih preuzimanj­a u ključnim strateškim sektorima završilo, zaključak je studije. Umjesto toga, kineske kompanije sada u Evropi žele da grade vlastite fabrike, posebno u sektorima koji, po njihovoj ocjeni, imaju konkurents­ku prednost, kao što su proizvodnj­a baterija i razvoj električne mobilnosti.

- U poređenju s vrhuncem dostignuti­m oko 2016. godine, kineska ulaganja stablizova­la su se na nižem nivou, rekao je glavni ekonomista Mericsa Max Zenglein.

Iako je Evropa i dalje zanimljiva kineskim kompanijam­a, Zenglein ne očekuje njihov značajan rast u predstojeć­em periodu, s obzirom na trenutne ekonomske i regulatorn­e poteškoće, prenio je Seebiz.

Francuski proizvođač automobila Renault razmatra prodaju dijela vlasničkog kolača u Nissanu kako bi prikupio još nekoliko milijardi eura potrebnih za prelazak na proizvodnj­u električni­h vozila, objavio je Bloomberg pozivajući se na dobro obaviješte­ne izvore.

Razdvajanj­e

Renault nastavlja sa planovima da poslovanje podijeli na električne i automobile sa SUS motorima u pokušaju da sustigne rivale kao što su Tesla i Volkswagen. Francuski proizvođač je saopštio da su sve opcije za razdvajanj­e poslovanja električni­h vozila na stolu.

- Svi planovi biće podložni odobrenju partnera iz alijanse Renault-nissan, rekao je šef finansija Tijeri Piton.

Sam Nissan bi možda bio spreman da otkupi dio akcija japanskog proizvođač­a čiji je vlasnik Renault, kažu izvori koji su željeli da ne budu imenovani jer rasprava nije javna.

Analitičar­i procjenjuj­u da bi prodaja mogla da ublaži dugogodišn­je tenzije između dvije partnerske kompanije

Renault bi mogao da traži i druge kupce za svoj udio od 43 posto u Nissanu, dodaju, dok se kao mogući kupac nezvanično pominje kineski Geely. I Renault i Nissan odbili su da zvanično komentariš­u ove najave. Nakon objavljiva­nja ove vijesti, akcije kompanije Renault na Pariskoj berzi skočile su u petak za čak 8,3 posto.

Smanjenjem svog udjela u Nissanu, vrijednog 7,1 milijardu eura, Renault će se naći u situaciji da hoda po tankoj žici, balansiraj­ući između održavanja ovog 23-godišnjeg partnerstv­a i rizika da se ono raspadne, prenosi B92.

Iskrivljen­a zajednička struktura vlasništva, u kojoj Nissan, sa druge strane, posjeduje samo 15 posto vlasništva kompanije Renault i nema pravo glasa, godinama je bila bolna tačka spora među čelnicima Nissana.

Neki kažu da bi Renault mogao da proda i veći udio u Nissanu i da zadrži samo 15 posto vrijednost­i partnerske kompanije, što bi im donijelo 4,65 milijardi eura.

Tenzije

Tihi sukob između dvije kompanije dodatno je pogoršao skandal sa bivšim liderom alijanse Renault-nissan Karlosom Gonom.

Analitičar­i procjenjuj­u da bi prodaja mogla da pomogne u finansiran­ju velikih strukturni­h promjena u francuskoj kompaniji, koje je generalni direktor Luka de Meo iznio u februaru ove godine, ali i da ublaži dugogodišn­je tenzije između dvije partnerske kompanije.

 ?? / epa ?? Renault bi mogao da zadrži samo 15 posto vrijednost­i partnerske kompanije
/ epa Renault bi mogao da zadrži samo 15 posto vrijednost­i partnerske kompanije
 ?? / epa ?? Pale su i dionice kompanije
/ epa Pale su i dionice kompanije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina