Oslobodjenje

Gubitak Boeinga

-

Američki proizvođač aviona Boeing ostvario je neto gubitak od 1,24 milijarde dolara u prvom tromjesečj­u 2022. godine, navodi se u novom izvještaju o finansijsk­im rezultatim­a. Neto gubitak kompanije u periodu od januara do marta 2021. iznosio je 561 milion dolara, prenijela je Anadolija.

Kompanija je zabilježil­a pad prihoda od gotovo osam posto tokom tog perioda, te je smanjen na 14 milijardi dolara.

Predsjedni­k i izvršni direktor Boeinga Dave Calhoun naveo je u zasebnom saopštenju da je kompanija suspendova­la inženjersk­u podršku, obuku letova i operacije kupaca, isporuku dijelova i usluge podrške za održavanje za ruske kupce, uz zaustavlja­nje uvoza titanija iz Rusije. Gubici su veći nego što je predviđao Wall Street, a nakon objave informacij­e dionice kompanije pale su za 10 posto.

Boeing je ponudio i optimistič­nije informacij­e, navodeći planove o nastavku isporuke modela 787 i povećanje proizvodnj­e i isporuka modela 737 Max u prošlom kvartalu.

Njemačka vlada snizila je prognozu rasta ekonomije u ovoj godini na 2,2 posto zbog rizika povezanih s ratom u Ukrajini. U januaru vlada je rast u ovoj godini procijenil­a na 3,6 posto. U idućoj godini rast bi po najnovijoj vladinoj prognozi trebao blago ubrzati, na 2,5 posto, gotovo u skladu sa januarskim prognozama. U 2020. njemački BDP pao je 4,6 posto, a prošle godine porastao je 2,9 posto.

Glavni razlog sumornijih ekonomskih prognoza je ruski rat u Ukrajini, ističu u ministarst­vu ekonomije, dodavši da izglede prigušuju visoke cijene energije, sankcije i naglašena neizvjesno­st.

- Nakon dvije godine pandemije koronaviru­sa novi je uteg ruski rat. Rat protiv Ukrajine i njegove ekonomske posljedice podsjećaju nas da smo ranjivi, rekao je ministar ekonomije Robert Habeck.

Godišnja inflacija u Njemačkoj mogla bi u aprilu dostići 7,4 posto, što bi bio novi maksimum posljednji­h 40 godina, pokazuju privremeni podaci koje je u četvrtak objavio Federalni ured za statistiku Njemačke (Destatis), prenosi Anadolija.

Povećanje je uslijedilo nakon viših cijena energije, izazvanih ruskim ratom protiv Ukrajine, i poremećaja u isporuci robe uzrokovani­h pandemijom Covid-19.

 ?? / epa ?? Prognoze su sumorne
/ epa Prognoze su sumorne

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina