Oslobodjenje

TK izrađuje Strategiju razvoja turizma

Ekonomski fakultet Univerzite­ta u Tuzli davno je prepoznao važnost turizma i važnost obrazovanj­a i visoko-kvalificir­anog kadra u području turističke djelatnost­i

-

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Mustafa Šakić potpisao je nedavno Sporazum o saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Tuzli. Riječ je o dokumentu koji prethodi izradi Strategije razvoja turizma TK-A, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

- Cilj ovog sporazuma jeste da dođemo do dokumenta koji se zove Strategija razvoja turizma na području TK-A. Taj dokument, nažalost, do sada nismo imali, ali će nam pokazati u kojem pravcu želimo da se krećemo u narednom petogodišn­jem periodu i smatram da su to dobri temelji za neke buduće aktivnosti. Smatram da ove godine možemo izraditi dokument koji će biti okvir u kojem ćemo se u narednom periodu kretati kada je u pitanju turizam na području TK-A, rekao je Šakić.

Izrada Strategije razvoja turizma TK-A trebala bi da se realizuje u narednih šest do devet mjeseci. To je, prema mišljenju dekanese Ekonomskog fakulteta

Univerzite­ta u Tuzli prof. dr. Meldine Kokorović Jukan, pretpostav­ka za razvoj studijskih programa i onoga čime se Ekonomski fakultet bavi kada je u pitanju obrazovanj­e visokokval­ificiranih kadrova iz oblasti turizma.

- Cilj je da otvorimo jednu širu priču vezanu za razvoj turizma na području TK-A, na području FBIH uopšte. Ekonomski fakultet Univerzite­ta u Tuzli davno je prepoznao važnost turizma i važnost obrazovanj­a i visokokval­ificiranog kadra u području turističke djelatnost­i te u tom kontekstu razvijamo i studijske programe iz oblasti turizma na prvom i drugom ciklusu studija, rekla je dekanesa Kokorović Jukan.

Planirano je da se krajem godine široj javnosti prezentuje Strategija koja će biti smjernica na koji način će se razvijati turizam.

 ?? ?? Turizam je značajna grana za TK
Turizam je značajna grana za TK

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina