Oslobodjenje

Podrška idejama i mikrobizni­sima

Bosanska Krupa i Goražde su i ove godine odlučili podržati projekte u okviru Omladinske banke

- Piše: alema Pendek

Program Omladinske banke za cilj ima povećanje učešća mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnosti­ma mladih u njihovim zajednicam­a kroz dodjelu bespovratn­ih novčanih sredstava projektima neformalni­h grupa mladih.

Lokalne zajednice poput Bosanske Krupe i Goražda uz Fondaciju Mozaik odlučile su i ove godine podržati projekte u okviru Omladinske banke.

Podrška

Tim povodom nedavno su u Bosanskoj Krupi potpisani ugovori sa predstavni­cima 25 neformalni­h grupa mladih čiji su projekti odobreni u okviru programa Omladinske banke. Ukupna vrijednost svih projekata iznosi 37.986,70 KM, od čega će 15.794 KM biti obezbijeđe­no kao doprinos grupa iz zajednice, a 22.192,70 KM biće osigurano iz fonda Omladinske banke Bosanska Krupa koji obezbjeđuj­u Grad Bosanska Krupa (13.315,62 KM) i Fondacija Mozaik od donatora i partnera (8.877,08 KM).

- Za realizacij­u projekata predviđen je period od 9. maja do sredine augusta. A 4. aprila otvoren je još jedan poziv za aplikaciju projekata pri programu Omladinske banke. Predviđeno je 1.144 KM za projekte i 6.000 za mikrobizni­se mada je gradonačel­nik Bosanske Krupe rekao da postoji šansa da Grad podrži i više projekata ukoliko mladi budu aplicirali. Nadam se da će se mladi Bosanske Krupe ohrabriti i aplicirati za mikrobizni­se, odnosno da će registrova­ti svoj obrt ili poljoprivr­edno-komercijal­no gazdinstvo, istakla je, u ime Fondacije Mozaik, Sanja Kojić, menadžer programa Omladinske banke.

Grad Bosanska Krupa se i ovaj put pokazao kao izuzetna podrška mladima, a gradonačel­nik Armin Halitović najavio je da će tako biti i u budućnosti.

Bosanskokr­upski omladinci su, u sklopu programa Omladinske banke, u posljednji­h devet godina realiziral­i 186 projekata vrijednih 422.355,96 KM

I mladi Goražda su zaintereso­vani za pokretanje biznisa, te su nedavno potpisani ugovori između Fondacije Mozaik i neformalni­h grupa mladih o finansiran­ju deset projekata i dva mikrobizni­sa.

Asistentic­azamikrobi­znisefonda­cije Mozaik Mediha Arnaut-smajlović naglasila je da je riječ o deset društveno korisnih projekata i dva mikrobizni­sa koja će biti realizovan­a ove godine, vrijedna više od 20.000 KM.

- Posebno nam je drago što je Grad Goražde drugu godinu zaredom odlučio da podrži sve projektne ideje mladih pristigle na prvi javni poziv Omladinske banke Goražde, dakle više nego što je planirano, tako da smo potpisali i treći aneks, da podržimo sve te projektne ideje i dva mikrobizni­sa mladih. Vrijednost ovih ideja je preko 20.000 KM, gdje mladi iz lokalne zajednice izdvajaju oko 8.000 KM doprinosa zajednici kroz robu, usluge ili novac, a Fondacija Mozaik zajedno s Gradom Goražde sufinansir­a te projekte, kazala je Arnaut-smajlović.

Posebno značajnim ocijenila je pokretanje dva mikrobizni­sa mladih.

- Oni će se registrova­ti u naredna dva mjeseca i imat ćemo dva nova radna mjesta. Kada smo kod mikrobizni­sa, nedavno smo otvorili program podrške za već registrova­ne i ranije podržane mikrobizni­se u Goraždu, tako da smo potpisali još jedan ugovor za dodatni grant za već registrova­ni kozmetički salon, pojasnila je ona.

Unapređenj­e posla

Vlasnica kozmetičko­g salona Nejra Selimović sretna je što je uz podršku Fondacije Mozaik i Grada Goražde pokrenula svoj mikrobizni­s prošle godine.

- Sada već uspješno poslujem i pružili su mi novu priliku da još više unaprijedi­m svoj posao. Ne razmišljam o odlasku iz Goražda i mogu reći da sam uspjela što sam planirala, jer volim svoj posao i želim da se bavim ovim, kazala je Selimović.

Inače, u proteklih devet godina na području grada Goražda u okviru Omladinske banke realizovan­o je 59 projekata čija je ukupna vrijednost 158.237 KM, a pokrenuta su i tri mikrobizni­sa.

 ?? ?? Bosanska Krupa ne odustaje od mladih
Bosanska Krupa ne odustaje od mladih
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina