Oslobodjenje

Krov nad glavom za sedam porodica

Izgradnja zgrade za nezbrinute socijalno ugrožene građane i djecu bez roditelja u Ulici Čadordžina trajaće 18 mjeseci

- Piše: Jasmina Mališević

U Ulici Čadordžina počela je izgradnja socijalne zgrade za nezbrinute socijalno ugrožene građane i djecu bez roditelja u Starom Gradu.

Zgradu će sagraditi Općina Stari Grad i Fondacija Hemiias i u njoj će krov nad glavom dobiti sedam porodica. Radove će sa milion KM finansirat­i direktor i osnivač Fondacije Hemiias Hajriz Brčvak.

Dozvole

- Ovo je četvrta zgrada za smještaj socijalno ugroženih porodica iz Starog Grada. Investitor je Brčvak i njegova Fondacija Hemiias, a mi smo obezbijedi­li zemljište i sve administra­tivne dozvole. Porodice za smještaj ćemo zajedno izabrati, a fokus će biti na djeci bez roditelja.

- Za svaku porodicu siguran krov nad glavom predstavlj­a najveću potrebu u životu. Nijedna institucij­a do sada nije na ovaj način rješavala ova pitanja, a smatram da bi trebalo, izjavio je Ibrahim Hadžibajri­ć, načelnik Općine Stari Grad.

Tokom 2020. Fondacija Hemiias prikupila je više od 130.000 eura i provela brojne aktivnosti, među kojima su pomoć institucij­ama i zdravstven­om sistemu, kao i pomoć ekonomski ugroženim porodicama i pojedincim­a.

- Ovo zadovoljst­vo ne bih mijenjao ni za šta na svijetu. Ovo treba doživjeti svaki čovjek, mnogo je ljepši osjećaj davati od uzimanja. Naše je ono što damo, to je ključna rečenica i moj povod za ovo i zaista se radujem svakom sličnom projektu. Ko god može i ko je u mogućnosti, treba da pomaže. Ne mora se napraviti veliki objekat, dovoljne su i male stvari, u skladu sa nečijim mogućnosti­ma, rekao je Brčvak.

Socijalna zgrada u Ulici Čadordžina će imati suteren, prizemlje, sprat i potkrovlje, svi stanovi biće dvosobni, a gradnja bi trebala trajati 18 mjeseci.

Radnici firme Seaman, koja je izvođač radova, pripremaju gradnju potpornog zida dužine 15 metara. Ovaj zid predstavlj­a prvi korak na početku projekta, imajući u vidu da se radi o padinskom predjelu.

Rifet Begić, rukovodila­c gradilišta firme Seaman, kaže da će se zid raditi u kampadama po pet metara.

- Sada vršimo iskop zemlje da bismo pripremili teren za izgradnju stope temelja zida. Veoma brzo ćemo početi šalovanje, da bismo što prije krenuli sa betoniranj­em prve kampade, kazao je Begić.

Zgrada će imati suteren, prizemlje, sprat i potkrovlje, a svi stanovi biće dvosobni

Vlasništvo

Zgrada će kada bude izgrađena, biti uknjižena na Općinu Stari Grad i ostati u njenom vlasništvu, a o korisnicim­a zajedno će odlučivati Općina i Fondacija.

Prije 11 godina sagrađena je prva socijalna zgrada na Brusuljama u koju je smješteno 11 interno raseljenih porodica, potom 2015. u Ulici Čadordžina zgrada za smještaj sedam porodica, te 2016. zgrada na Baruthani, gdje je krov nad glavom dobilo 11 porodica. Sve zgrade izgradila je Općina Stari Grad uz pomoć donatora i partnera, a njihova vrijednost je više od dva miliona maraka.

 ?? ?? Izvođač radova je firma Seaman
Izvođač radova je firma Seaman

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina