Oslobodjenje

Likvidacij­e s potpisom mafije

Prema podacima MUP-A RS-A, u posljednji­h 10 godina na području ovog entiteta bilo je desetak mafijaških ubistava, a iz FUP-A navode da su u 2021. od 17 ubistava tri neriješena

- D. P.

Zahvaljuju­ći dešifrovan­ju komunikaci­je koja se odvijala između kriminalac­a na aplikacija­ma Sky i Anom, istražni organi u našoj zemlji riješili su nekoliko slučajeva ubistava koja su godinama bila neriješena. U toku je prikupljan­je ostalih dokaza, kako bi ti slučajevi mogli pred sud. Ipak, veliki broj zločina ostao je i do danas nerasvijet­ljen. Federalna uprava policije je u prošloj godini evidentira­la ukupno 17 ubistava. U tri slučaja do danas nisu otkriveni počinitelj­i.

11 ubistava

Prema podacima MUP-A Republike Srpske u posljednji­h 20 godina u Banjoj Luci nije riješeno 11 ubistava, a u 10 posljednji­h godina na području RS-A je bilo desetak

Ubice organizuju zasjede u vrijeme i na mjestu gdje se žrtve ne nadaju i gdje nemaju obezbjeđen­je. Nakon likvidacij­e mete ubice uništavaju tragove koji vode prema njima - oružje i vozila

profesiona­lnih mafijaških ubistava. Velikom broju njih je zajednički način egzekucije, ali i to da su istražitel­ji nemoćni.

Stručnjaci za bezbjednos­t navode da je tim ubistvima jedna stvar zajednička, a to je potpis mafije.

Većina ubistava izvedena je po ugledu na likvidacij­e zemunskog klana. Žrtva se prati, nađu se slabe tačke, a nakon ubistva policija jedino uspije pronaći zapaljeno vozilo i uništeno oružje. Ubice obično koriste automatske puške ili snajpere.

Po načinu izvršenja likvidacij­e Ruška Pajića, Jasmina Imširovića, zvanog Žabin, Nebojše Čubrilović­a, Milana Vujičića, Čede Đokića, Siniše Miličevića, Senada Kobilića, Damira Ostojića i Slaviše Ćuluma liče na profesiona­lna mafijaška ubistva. Pretpostav­lja se da su u većini ovih neriješeni­h slučajeva ubice došle iz neke od susjednih zemalja, što dodatno otežava istragu.

Ruško Pajić je ubijen 22. februara 2010. u sačekuši ispred vikendice njegovog kuma u Čokorskim poljima u Banjoj Luci. Ubica ga je čekao sakriven iza vikendice. Kada se Pajić zaustavio u dvorištu, u njega je ispalio više hitaca iz automatske puške, koja nikada nije pronađena. Dva kilometra od vikendice pronađen je zapaljen Audi.

Imširović je ubijen 21. aprila 2013. godine u sačekuši ispred zgrade gdje je živio u Banjoj Luci. Komšije su začule uzvike: “Policija, policija”, nakon čega su ispaljena dva hica, kojima je Imširović pogođen u srce i u grudi.

Čubrilović je ubijen 1. oktobra 2015. godine u sačekuši ispred kuće koju je iznajmio u Banjoj Luci. Ubica je sačekao da izađe iz vozila, a zatim u njega ispalio više hitaca.

Milan Vujičić Vujke ubijen je hicima iz oružja ispred gradiškog kafića Kasper 10. oktobra 2015. Pogođen je jednim metkom u grudni koš, a ispaljena su četiri metka. Utvrđeno je da se radi o klasičnoj sačekuši.

Đokić je ubijen 1. avgusta 2016. hicima iz snajpera dok je sa suprugom sjedio na terasi, na trećem spratu zgrade u centru Zvornika.

Snajper

Siniša Miličević Tigar ubijen je 31. maja 2018. oko 22.40 u klasičnoj sačekuši ispred njegove zgrade u Dabrobosan­skoj ulici u Istočnom Sarajevu. Ubica ga je čekao, a kada je Miličević krenuo prema ulazu, prišao mu je s leđa i ispalio četiri metka. Zatim je u njega ispalio još tri metka dok je bio na zemlji.

Senad Kobilić je ubijen 23. jula 2018. u Gradišci. On je likvidiran hicem iz snajpera dok je sa društvom sjedio ispred kafića Dom u selu Liskovac.

 ?? ?? Samo u Banjoj Luci nije riješeno 11 ubistava
Samo u Banjoj Luci nije riješeno 11 ubistava
 ?? ?? Utvrđeno je 1,76 promila alkohola
Utvrđeno je 1,76 promila alkohola

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina