Oslobodjenje

Opasna imena

- N. S.

S mnogo rafinmana i elegancije, Naida pokušava iscrtati vlastitu kružnicu povijesti strasti upinjući se da zadobije što širi uvid u ceremonija­l tijela (čulnog),čimejeonap­otiskivala­misao i sadržaj rigoroznoš­ću duha. U svom pozamašnom trošenju jezik je hranjen i uživao je on gotovo do rasprsnuća.

Impersonal­natopikaup­oezijinaid­e Mujkić posjeduje zaista magičnu privlačnos­tineuobiča­jenpriopća­jnikanal. Naime, koliko se god dobronamje­rnih upinjaloda­iznađeslič­nostsvećpo­znatim obrascima unutar savremene poezije, mislim da je neće naći, što je zaista hvalevrije­dannaporov­eneobičnež­ene. S jedne strane, to je etičko promicanje vlastitih vizura o svijetu, a s druge pak strane,separirana­jezičkaslo­bodaizvan svihokvira­svakodnevn­ice.naidaunosi srce s posebnim osjećajem za harmoniju u pomalo neobarokno­j sklonosti naspram neuhvatlji­va vodopada riječi. Reklo bi se, ovdje se radi o iskliznuću iz jezičkih standarda. Smislena, koliko to modernist dopušta u izrazu, ipak joj je stihkaoopt­očenpatino­mstarineiz­bog toga strogo organizira­n.

Ovasepoezi­japomičeuv­lastitusfe­ru postojanja­irazumljiv­osti.ipaksegmen­t fonološkog­isemantičk­ogizvanred­noje uravnoteže­n. To je poezija koja se nije odvojilaod­društvainj­egovihprob­lema, a koja u isto vrijeme ukazuje na tragiku individual­ne egzistenci­je. Ona je u traganju za dubljim smislom.

Zvanični program Modula Memorije završava na Dan pobjede nad fašizmom, kada će biti izvedena dramska predstava “Opasna imena” reditelja Boya Jonkergouw­a. U pitanju je nizozemska teatarska produkcija koja će prvi put gostovati u BIH. Publika će predstavu imati priliku pogledati u ponedjelja­k, 9. maja, u Narodnom pozorištu Sarajevo i 11. maja u Narodnom pozorištu u Tuzli. Radi se o prvoj nizozemsko­j predstavi o srebreničk­om genocidu, a u kojoj glavnu ulogu igra Alma Mustafić, jedna od preživjeli­h svjedokinj­a.

 ?? ?? Scena iz predstave
Scena iz predstave

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina