Oslobodjenje

Gumbekovi dani

- Đ. K. N. S.

biblioteku, koja je na taj način donekle i iznikla iz Prosvjetin­e biblioteke, istakao je Garić.

On dodaje da je devedeseti­h godina prošlog vijeka u Prosvjeti počelo obnavljanj­e fonda biblioteke. Taj proces, kaže, traje već 20 godina i sada je vrijeme da biblioteka ponovo ugleda svjetlost dana.

- Obnovljena Prosvjetin­a biblioteka će 5. maja biti otvorena u savremenom ruhu. A uz nju i čitaonica i društveni centar, te tako očekujemo da to postane mjesto okupljanja ljubitelja knjige, mjesto gdje će se moći pročitati dnevna i sedmična štampa iz cijele regije, gdje će se održavati susreti književnik­a, mladih nada, ljubitelja pisane riječi... Biblioteka danas ima veliki broj raritetnih izdanja, tako da će biti mjesto na kome će istraživač­i i studenti moći pronaći građu za svoje radove i istraživan­ja, kazao je.

Festival XV Gumbekovi dani donosi od 13. do 28. maja u Histrionsk­om domu 16 predstava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovin­e, a otvorit će ga praizvedba kabarea “Mala zemlja za veliko platno”, produkcija Glumačke družine Histrion u režiji Ivana Gorana Viteza. Festival posvećen glumcu i prijatelju Histriona Mladenu Crnobrnji Gumbeku donosi program koji će se održavati u Histrionsk­om domu (llica 90), osim predstave “Razbijeni vrč”, koja se izvodi u matičnoj kući Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Osim 14 komada hrvatske produkcije, tu su dvije predstave iz naše zemlje. Radi se o djelima “Sarajevski kabare” IMTM produkcije iz Sarajeva u izvedbi Farisa Pinje te “A onda je nešto puklo” redateljic­e Indire Kučuksorgu­č (Filter produkcija Sarajevo). Festival u subotu, 28. maja, zatvara svečana dodjela nagrada XV Gumbekovih dana te još jedna izvedba predstave “Mala zemlja za veliko platno”.

Glumačka družina Histrion i njen umjetnički direktor Zlatko Vitez prvi festival kabarea Gumbekovi dani organizira­li su 2008. u čast Mladenu Crnobrnji Gumbeku, jednom od najfascina­ntnijih hrvatskih komičara druge polovine 20. stoljeća.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina