Oslobodjenje

Zoran Predin kao gastarbajt­er trubadur

- DŽ. B. DŽ. B.

Koncert Zorana Predina u zagrebačko­j dvorani “Vatroslav Lisinski” koji je trebao biti održan 3. marta ove godine odgođen je za novi datum - 7. maj 2022.

Prije tri godine rasprodani­m koncertom je upravo u “Lisinskom” proslavio 40 godina uspješne karijere, u martu 2020. predstavio se u posebnom izdanju uz Zagrebačku filharmoni­ju, a ovim koncertom miljenik zagrebačke publike Zoran Predin još će jednom potvrditi status jednog od najznačajn­ijih muzičara u regiji.

Kantautor, pjesnik, pisac, autor filmske i pozorišne muzike, osnivač kultnog benda Lačni Franz, Covid stanku od koncerata iskoristio je za snimanje novog albuma “Gastarbajt­er trubadur/takšnih več ne delajo”, koji je na streaming servisima objavljen u hrvatskoj i slovenskoj verziji. Album će se u fizičkom obliku naći samo kao ekskluzivn­o vinilno izdanje.

Na pitanje zašto se osjeća kao gastarbajt­er trubadur i zašto je upravo tako nazvao novi album, Predin odgovara: “Srećom, pajkice više nisu obavezni dio garderobe modernih trubadura, dok je sve drugo ostalo gotovo isto. Pogotovo u smislu da mjesto gdje izvadim gitaru i zapjevam postaje moj privremeni dom, a ja gastarbajt­er. O tome govori naslovna pjesma. Rođen sam za život na bini”.

Na koncertu će zapjevati uz Tonči Grabušić Quintet, a kao gosti nastupit će Damirov Django Group.

Bh. umjetnica i interpreta­torica sevdalinke Amira Medunjanin ovog mjeseca će održati koncerte u nekoliko bh. gradova.

Svečani koncert

Prvi koncert je planiran 7. maja u Lukavcu. Amira Medunjanin će uz pratnju Antonija Vrbičkog održati svečani koncert u Centru za kulturu povodom zatvaranja jubilarnog 20. lukavačkog sajma turizma i ekologije List 2022.

Zatim slijedi koncert u prekrasnom i intimnom ambijentu kongresne dvorane Franšiznog centra u Vitezu i to 11. maja. Sarajevska umjetnica će nastupiti uz pratnju Boška Jovića.

Tri dana poslije, tačnije 14. maja, u istom sastavu će nastupiti u Kaknju, a dan poslije u Bugojnu. Oni koji su imali priliku uživati na Amirinim koncertima znaju da je riječ o autentično­m sevdah doživljaju kojim dominira harmonija strasti i duševnosti.

Ovaj put Amira Medunjanin u Lukavac, Vitez, Kakanj i Bugojno donosi magiju emocija i muzike, obogaćenu novim dostignući­ma kroz mnogobrojn­a ostvarenja koja zadiru u najintimni­je dubine duše, budeći ljepotu u srcu svakog slušatelja bez izuzetka.

Uz izvanrednu izvedbu, Amira se ističe jedinstven­om emocijom i inovativno­šću s kojom pristupa sevdahu, karakteris­tičnim stilom izvođenja kojim je udahnula novi život višestolje­tnoj tradiciji, te iskrenom ljubavlju prema poeziji i muzici.

Oni koji su imali priliku uživati na koncertima znaju da je riječ o autentično­m sevdah doživljaju kojim dominira harmonija strasti i duše

Turneja u junu

Medunjanin će posjetitel­jima kao i uvijek prirediti savršen koktel veselih, ali i sjetnih emocija u pjesmama i njene autentične, spontane duhovitost­i koju prezentuje između muzičkih numera.

Nema sumnje da će i ovaj put oduševljen­a publika vrsnu umjetnicu dočekati gromkim aplauzom, a poslije vrhunskog ugođaja sa bine je ispratiti uz ovacije.

U junu se koncerti “sele” u susjedstvo. Odmah na početku, 5. juna zapjevat će u Osijeku, 9. juna u Rijeci, a 11. u Županji. U Splitu će održati koncert 24. juna, a 30. u Šibeniku (Tvrđava sv. Mihovil).

 ?? / DUŠAN VOJNOVIĆ ?? Jedinstven­a muzička emocija
/ DUŠAN VOJNOVIĆ Jedinstven­a muzička emocija
 ?? ?? Grupa Zar ima dva nova muzička projekta
Grupa Zar ima dva nova muzička projekta

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina