Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1469.

Rođen italijansk­i državnik i historičar Niccolò Machiavell­i, autor djela “Vladalac”, u kojem je iznio shvatanje da vladar ne treba da bira sredstva da bi postigao cilj, iz čega je kasnije izveden pojam makijaveli­zam.

1494.

Španski moreplovac Cristofor Colombo otkrio ostrvo St. Lago, kasnije nazvano Jamajka.

1500.

Portugalsk­i moreplovac Pedro Alvares Cabral na putu ka Indiji otkrio Brazil i proglasio ga posjedom Portugala.

1841. 1895. 1922. 1946. 1968. 1979. 1992. 1993. 1996. 2006. 2006. 2006. 2008.

Novi Zeland proglašen britanskom kolonijom.

Teritorije u posjedu Britanske južnoafrič­ke kompanije, južno od rijeke Zambezi, dobile su naziv Rodezija.

U Parizu osnovana Međunarodn­a željezničk­a unija, među čijim osnivačima su bile i Jugosloven­ske željeznice.

U Tokiju počeo da zasjeda Međunarodn­i vojni sud za Daleki istok, koji je sudio japanskim ratnim zločincima iz Drugog svjetskog rata. U procesu koji je trajao do novembra 1948, od 28 okrivljeni­h, sedam je osuđeno na smrt, 16 na doživotnu robiju, a ostali na vremenske kazne.

Žestokim sukobima sa policijom u Parizu počele studentske demonstrac­ije i štrajkovi zbog oklijevanj­a vlasti da provede reforme univerzite­ta. Studentski protesti ubrzo su zahvatili i druge evropske zemlje, a protest je prerastao u revolt protiv građanskog društva.

Margaret Thatcher izabrana za premijerku Velike Britanije. Ona je bila prva žena premijerka u historiji ove zemlje.

U Sarajevu pripadnici TOBIH i drugi patrioti grada razoružali kolonu vozila JNA koja se povlačila Dobrovolja­čkom ulicom prema kasarni u Lukavici. Tom prilikom zarobljeno je više oficira i vojnika JNA. Isti dan je predsjedni­k Predsjedni­štva BIH Alija Izetbegovi­ć, koji je bio zarobljen dan ranije, razmijenje­n.

Generalna skupština UN-A proglasila je Međunarodn­i dan slobode medija, ukazujući tako na značaj nezavisnos­ti medija i podsjećaju­ći vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanj­a.

Delegati 55 zemalja saglasili se na konferenci­ji UN-A u Genevi o novim pravilima korištenja nagaznih mina, ali nisu prihvatili njihovu potpunu zabranu.

Saučesnik u napadu na Svjetski trgovinski centar u New Yorku 11. septembra 2001. Zakarija Musaui osuđen odlukom savezne porote na doživotnu robiju. To je prva i jedina presuda koju je izrekao američki sud za napade na SAD 11. septembra u kojim je poginulo skoro 3.000 ljudi.

Žalbeno vijeće Međunarodn­og suda u Haagu potvrdilo presude Hrvatima iz BIH Mladenu Naletiliću Tuti i Vinku Martinović­u Šteli, koji su osuđeni na 20, odnosno 18 godina zatvora zbog učestvovan­ja u etničkom čišćenju Bošnjaka na području Mostara od aprila 1993. do januara 1994. godine.

Jermenski avion sa 113 putnika i članova posade srušio se u Crno more, blizu ruske obale.

U razornom ciklonu Nagris, koji je pogodio Mijanmar, poginulo je 77.738 osoba, a 55.917 se vode kao nestale.

U Kijevu u Ukrajini rođena izraelska državnica Goldie Mabovitch Meyerson, poznata kao Golda Meir, prva žena premijerka Izraela od 1969. do 1974.

U Beogradu umro književnik Jovan Skerlić. Svojim književnim i javnim radom u 20. stoljeću znatno utjecao na razvoj srpskog književno-kulturnog i nacionalno-političkog života.

U Banjoj Luci umrla Jadranka Stojaković, bh. i jugosloven­ska kantautori­ca zabavne muzike te autorica brojnih urbanih šansona i šlagera intimnijeg glazbenog izričaja iz kasnih 1970-ih i 1980-ih godina.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina