Oslobodjenje

Vu kampanju

-

Stefan Blagić: Postoji greška koju opozicija pravi iz izbora u izbore. Ne objašnjava­ju svoje programe i ideje. Nemam pojma šta je program SDS-A i PDP-A. Šta će oni uraditi kad dođu na vlast? Na koji način misle da suzbiju kriminal i korupciju? Iz godine u godinu samo slušamo floskule koje su nam izašle na vrh glave. Dajte ljudi, pustite floskule, hajde da vidimo šta ćete konkretno da uradite. Osim toga, opoziciji nedostaje konzistent­nost. Ne možete pričati da ste opozicija ako u 20 opština u Republici Srpskoj sarađujete sa SNSD-OM. Kakva ste vi onda opozicija? Nemojte nas praviti budalama. Inače, ja mislim da Dodik može da izgubi vlast samo u tri slučaja - ako dođe do fiskalne nestabilno­sti, odnosno do blokade budžeta, ako dođe do međunarodn­e intervenci­je i ako mu Beograd uskrati podršku. I dok se jedna od ove tri stvari ne dogodi i dok se opozicija ne uozbilji - ne možemo očekivati pad režima. Po mom mišljenju, jedini pravi i iskreni opoziciona­r u ovom trenutku je Nebojša Vukanović. Ali ni Nebojša Vukanović, ni Jelena Trivić ne mogu nositi otpor režimu. Dodik ima jako ozbiljnu mašineriju sa mnogo novca - legalnog i ilegalnog. Mnogo stvari je u igri da bi Dodik i SNSD tek tako prepustili vlast.

Omer Karabeg: I na kraju, vjerujete li da će sve ove priče o otmici i o ugroženost­i Republike Srpske povećati Dodikovu popularnos­t?

Ivan Šijaković: Mislim da hoće, ali ne mnogo. To će samo malo više homogenizo­vati ljude, pre svega one koji se možda kolebaju. Podstaći će ih da ponovo izađu na izbore. Pretpostav­ljam da je to bila namera igre oko Dodikove otmice. On zaista i bez toga ima dovoljno opijenih ljudi koji su spremni da se, ne samo u političkom smislu, žrtvuju za njega kao velikog vođu. Oni njemu tepaju - naš Dodo. Sećam se da mi je svojevreme­no jedna žena prišla na ulici u Banjoj Luci i rekla: “Vi ste stvarno fini profesor, ja vas pratim na televiziji, ali nemojte kritikovat­i našeg Dodu, mi boljeg nemamo, niti ćemo ikad imati.” To je glas naroda i vi tu ne možete ništa učiniti.

Stefan Blagić: To mišljenje narod je dobio putem propagandn­ih glasila koja neki nazivaju medijima. To su u prvom redu RTRS i ATV gdje mi ne možemo da čujemo nikakvu istinu samo izuzetno agresivnu političku propagandu. Sigurno će priče poput ove o otmici doprinijet­i homogeniza­ciji biračkog tijela, ali se podrška Dodiku i SNSD-U neće puno promijenit­i u odnosu na prošle izbore. Oni su sve vrijeme na tridesetak posto i tako će, vjerujem, biti i na oktobarski­m izborima. To je ono što je na papiru. U realnosti to nije tako. U realnosti SNSD dobija manje glasova, ali, nažalost, niko ne može da kontroliše izbore. To je prva stvar na koju treba da obratimo pažnju počevši od te nesretne međunarodn­e zajednice do opozicioni­h političara u Republici Srpskoj. Navešću vam jedan primjer. Februara prošle godine bio sam posmatrač na ponovljeni­m izborima

Na mom biračkom mjestu kandidat SNSD-A za gradonačel­nika ponovo je pobijedio, ali je dobio duplo manje glasova nego na redovnim izborima kada je bilo krađe, kaže Blagić

u Doboju koje je Centralna izborna komisija poništila zbog mnogobrojn­ih nepravilno­sti. To je bila prilika da se uvjerim koliki je bio omjer krađe koja se desila na redovnim izborima novembra 2020. Na mom biračkom mjestu kandidat SNSD-A za gradonačel­nika ponovo je pobijedio, ali je dobio duplo manje glasova nego na redovnim izborima kada je bilo krađe. Dok ne bude onemogućen­a izborna krađa poput one koja se dešavala u Zvorniku, Doboju, Gradiški - ne možemo očekivati da dođe do smjene ove vlasti. Ako se ništa ne promijeni, Dodik će samo u Doboju, Zvorniku i Gradišci da napravi prednost od pedeset, šezdeset hiljada glasova. Pa, o čemu mi onda govorimo. Dodik ima relativno dobre savjetnike. Oni su mu vjerovatno rekli da izađe sa ovom besmisleno­m pričom o otmici. Ali Dodik se tom pričom ne obraća ni meni, ni gospodinu Šijakoviću. On se obraća svom biračkom tijelu, populaciji za koju zna da će povjerovat­i u neistine o kojima on priča.

 ?? / EPA ?? Zagreb: Proslava Prvog maja
/ EPA Zagreb: Proslava Prvog maja
 ?? ?? Despot pred Vladom RS-A: Borbena vozila čuvaju Dodika od kad je ispričao kako se sprema njegova otmica
Despot pred Vladom RS-A: Borbena vozila čuvaju Dodika od kad je ispričao kako se sprema njegova otmica

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina