Oslobodjenje

Humanoidni robot iz Japana

-

Željezničk­a kompanija West Japan, poznata kao JR West, predstavil­a je velikog humanoidno­g robota koji će obavljati poslove rizične za ljude.

Dosad smo vidjeli različite robote, uključujuć­i humanoidne s realističn­im ekspresija­ma, no japanski robot je nešto zaista posebno. Riječ je o robotu koji ima torzo i ruke kojim obavlja različite poslove i zadatke poput čišćenja dalekovoda i električne mreže pomoću specijalne četke. Međutim, ne radi se samo o čišćenju, jer je robot sposoban da održava mrežu zahvaljuju­ći svojim robotskim rukama koje su kompatibil­ne s različitim alatima.

Na vrhu torza su dvije digitalne kamere koje služe kao oči, odnosno omogućavaj­u čovjeku koji upravlja robotom da pomoću VR seta vidi ono na čemu radi. Robotskim rukama upravlja pomoću para kontrolnih ručki. Ako eksterna sila djeluje na robotske ruke, to se prenosi na kontrole čovjeka koji upravlja robotom, a koji potom može obaviti potrebne radnje.

Zahvaljuju­ći hidrauličn­om kranu koji podiže torzo, robot može podizati teški teret.

Iako je potpuno funkcional­an, robot je i dalje tek prototip koji su razvile kompanije Nippon Singal i Human Machinery Company. Prvi robot ove vrste će ući u službu 2024, a uslijedit će i roboti koji će obavljati neke druge rizične poslove umjesto ljudi. Ti poslovi uključuju radove na električni­m vodovima, kao i na visinama.

Iako će roboti obavljati posao sporije nego ljudi, to se u svakom slučaju isplati jer nema nikakvog rizika po čovjeka.

Echo špijunira pingvine Laserski 4K projektori

Sony je najavio tri nova Native 4K HDR laserska projektora za kućni bioskop - VPL-XV7000ES, VPLXV6000E­S i VPL-XV5000ES. Sony Native 4K HDR laserski projektori kućnog kina imaju najmanji Native 4K SXRD 0,61 panel na svijetu (3.840x2.160) koji omogućava kompaktan dizajn kućišta. Nova optika širokog dinamičkog opsega u kombinacij­i sa TRILUMINOU­S PRO pruža neuporediv­o 4K HDR iskustvo na velikom ekranu. Nove laserske projektore pokreće Sony X1 Ultimate za projektor, najbolji u klasi procesor slike zasnovan na tehnologij­i koja se koristi za njegovu BRAVIA TV seriju.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina