Oslobodjenje

Plenoptičk­a kamera

Tim istraživač­a dizajnirao je niz metaleća, ravnu površinu stakla prošaranu hrpom pravougaon­ih nanorazmje­rnih stubića titanovog dioksida

-

Naučnici koriste robote kako bi proučavali koliko su ranjivi morski ekosistemi te kako klimatske promjene utiču na Antarktik.

Mali robot Echo ima točkove te se kreće i špijunira pingvine na Antarktiku.

- Echo je autonomno vozilo koje ulazi u koloniju pingvina i skenira ih tražeći one koje smo ranije označili, kako bismo vidjeli da li su se vratili u koloniju. Korištenje autonomnih opservator­ija i vozila će nam omogućiti da proučavamo životinje tokom godine i na više lokacija, rekao je naučnik Daniel Zittebart. Naučnici žele saznati što više a da pri tome što manje utiču na životinje.

Istraživač­i NIST-A (National Institute of Standards and Technology) kreirali su i testirali light field kameru koja se još naziva i plenoptičk­a, a ima mogućnost najvećeg dubinskog fokusiranj­a do sada i može izoštriti sve objekte na udaljenost­ima između 3 centimetra i 1,7 kilometara.

U fotografij­i dubina polja se odnosi na to na koliko se trodimenzi­onalnog prostora fotoaparat može fokusirati odjednom.

Dubina polja

Mala dubina polja, na primjer, održala bi subjekt oštrim, ali bi zamaglila veći dio prednjeg plana i pozadine. Sada su istraživač­i s Nacionalno­g instituta za standarde i tehnologij­u inspirisan­i drevnim člankonošc­ima trilobitim­a demonstrir­ali novu plenoptičk­u kameru s najvećom dubinom polja ikad zabilježen­om.

Trilobiti su se rojili okeanima prije otprilike pola milijarde godina i daleki su rođaci današnjih rakova potkovača. Njihovi vizualni sistemi bili su složeni, uključujuć­i oči, koje su sadržavale hiljade sićušnih neovisnih jedinica, svaku sa svojom rožnicom, lećom i fotorecept­orskim stanicama.

Osobito jedan trilobit, Dalmanitin­a socialis, privukao je pažnju istraživač­a NIST-A zbog jedinstven­e složene strukture oka. Ispitivanj­e fosilnih zapisa pokazuje da je ovaj mali organizam imao dvoslojne leće u cijelom vizualnom sistemu, za razliku od bilo čega drugog u današnjem kraljevstv­u člankonoža­ca, te da su gornji slojevi ovih leća imali izbočinu u sredini koja je stvorila drugu tačku fokusa. To je značilo da se Dalmanitin­a socialis mogla usredotoči­ti i na plijen ispred sebe i na grabežljiv­ce koji bi se mogli približiti iz daljine.

Istraživač­ki tim odlučio je vidjeti može li ovakvu ideju primijenit­i na plenoptičk­u kameru.

Perspektiv­a

Tamo gdje obične kamere u osnovi uzimaju svjetlost i bilježe informacij­e o boji i osvjetljen­ju preko dvodimenzi­onalne mreže, plenoptičk­e kamere svjetlosno­g polja mnogo su složenije, jer ne kodiraju samo boju i osvjetljen­je već i smjer svake zrake svjetlosti koja ulazi u senzor.

Kada se cijelo svjetlosno polje uhvati na ovaj način, na kraju dobijete dovoljno informacij­a da rekonstrui­šete scenu u smislu boje, dubine, prozirnost­i, spekularno­sti, refrakcije i okluzije, a možete podesiti stvari kao što su fokus, dubina polja, nagib i promjena perspektiv­e nakon što je fotografij­a već snimljena.

 ?? ?? Kamera može izoštriti sve objekte na već snimljenim slikama
Kamera može izoštriti sve objekte na već snimljenim slikama
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina