Oslobodjenje

Stadion, spomenik, ulica i Kup BIH

To je najmanje što je zaslužio Ivica Osim - vjerovatno najveći fudbaler i trener svih vremena u Bosni i Hercegovin­i - legenda cijele bivše Jugoslavij­e

- JASMIN TAJIĆ

Na dan smrti legendarno­g Ivice Osima na internetu se pojavila peticija da stadion Grbavica u budućnosti nosi ime legendarno­g Švabe. Ova peticija mora postati inicijativ­a i stadion Grbavica čim prije mora nositi ime Ivica Osim. Zamislite tu rečenicu iz izvještaja: “Fudbaleri Željezniča­ra su na stadionu ‘Ivica Osim’ savladali...”. Pišući ovu rečenicu, autor teksta se naježio, a Osim ne samo da je zadužio Željezniča­r, cijelu BIH nego i bivšu Jugoslavij­u.

Legendarni Švabo - vjerovatno najveći fudbaler i trener svih vremena u Bosni i Hercegovin­i - zaslužio je i da jedna ulica u glavnom gradu naše domovine nosi njegovo ime. Neka to bude ona ista u kojoj se nalazi Željin stadion - što da ne?! Zamislite - stadion “Ivica Osim” u ulici “Ivice Osima”. Po uzoru na velike svjetske klubove, Osim bi trebao postati prvi fudbaler i trener iz BIH koji će dobiti spomenik ispred stadiona. I ne, nije previše. Švabo je to sve zaslužio - svojim radom, umijećem, inteligenc­ijom, savjetima, svime onime što su generacije učile od njega.

I na kraju, kao što je Košarkaški savez Bosne i Hercegovin­e Kup imenovao po Mirzi Delibašiću, tako Nogometni/fudbalski savez treba da Kup Bosne i Hercegovin­e već od sljedeće sezone imenuje u Kup Ivice Osima. Kako su iz samog N/FSBIH poručili - Osim je dao nemjerljiv doprinos u prevazilaž­enju najveće krize i suspenzije N/FSBIH 2011. godine, pa je samim time i zaslužio da Kup nosi njegovo ime. Naravno, sve nabrojano treba da bude ako se porodica legendarno­g Švabe slaže s tim. Na potezu su FK Željezniča­r, Općina Novo Sarajevo i Nogometni/fudbalski savez BIH.

 ?? ?? Ostavio je veliki trag iza sebe
Ostavio je veliki trag iza sebe

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina