Oslobodjenje

Carlsen: Želio bih prestati dok sam još na vrhu!

Priznajem da je bilo trenutaka nakon svjetskog prvenstva u kojima sam požalio što sam takvo što izrekao. Zašto nisam mogao jednostavn­o pojasniti i reći da sam gotov, kaže norveški velemajsto­r

- Ž. M. ŽELIMIR MARKOVIĆ

Zenica za Palca

U organizaci­ji ŠK Napredak Zenica, protekli vikend održan je 23. tradiciona­lni međunarodn­i uskrsni šahovski turnir Zenica 2022, na kojem je nastupilo 75 igrača iz pet evropskih zemalja. Na rasporedu je bio rapid švicarac od devet kola uz tempo za igru od 12 minuta. Ulogu glavnog favorita u potpunosti je opravdao 51-godišnji hrvatski olimpijac, GM Mladen Palac (2539). Ubilježio je šest pobjeda i tri remija (Marjanović, Stojanović, Lekić).

Palac 7,5, R. Burović i Lekić 7, Kadrić, Stojanović, Hutinović i I. Burović 6,5, Marjanović, B. Maksimović, Savanović, Zovko, Bajrić, Popović i M. Maksimović 6 itd.

Konačan poredak:

Poslije šokantne FIDE suspenzije Sergeja Karjakina na šest mjeseci zbog javne podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu i veličanja Vladimira Putina na društvenim mrežama, uslijedio je šok druge vrste.

Ranije izjave

U svom intervjuu za najčitanij­e norveške novine Aftenposte­n, aktuelni svjetski prvak Magnus Carlsen izrekao je nešto što je i zabrinulo i razočaralo svjetsku šahovsku javnost, kao i ogroman broj njegovih navijača. “Ako netko očekuje ili se nada da ću reći DA, moram ih pripremiti na razočaranj­e”, rekao je norveški imperator. Ponovio je svoje ranije izjave da nije siguran da će ponovno braniti naslov, potkrijepi­vši objašnjenj­em zašto će se vjerovatno odreći naslova svjetskog prvaka. Nakon što je 2018. godine spomenuo da bi mogao odustati od naslova bez borbe, a zatim sugerisao krajem 2021. da bi sljedeći meč mogao igrati samo ako mu protivnik bude GM Alireza Firouzja, Carlsen je ponovio svoju neizvjesnu tezu da će igrati još jedan meč. “Priznajem da je bilo trenutaka nakon svjetskog prvenstva u kojima sam požalio što sam tako što izrekao. Zašto nisam mogao jednostavn­o pojasniti i reći da sam gotov?!”. Na neki način Carlsen ne otkriva previše novih informacij­a, ali malo više objašnjava zašto mu baš ne smeta odreći se titule bez borbe. Čini se da je razlog to što ne uživa baš više u šahu, što je malo vjerovatno. Prije bismo rekli da je došlo do zamora i zasićenost­i, te dosadnog nadmetanja s protivnici­ma koji mu nisu ravni, kao i braniti naslov protiv nekoga gdje se pobjednik zna i prije samog početka meča. Četiri puta je savladao svoje rivale u mečevima za naslov svjetskog prvaka, dva puta Ananda, te Karjakina i Nepa i početkom 2023. godine uslijedila bi

Nisam ništa bliže igranju sljedećeg meča za naslov nego što sam bio odmah nakon posljednje­g

peta odbrana krune protiv pobjednika FIDE Turnira kandidata u Madridu. “Prije 10 godina, na mnogo načina sam bio uvjeren da sam najbolji i uživao sam u tome. Sada već to nije tako. Osjećam da je previše mog identiteta vezano uz naslov svjetskog prvaka, a to mi se nikada nije sviđalo”, podvukao je Magnus.

Drugi put

Nakon pobjede nad Nepomnijaš­čijem u Dubaiju istakao je: “Rekao sam treneru Peteru Heine Nielsenu da mi se stvarno sviđa da sam završio s ovim i da bih želio prestati dok sam na vrhu, kao neporažen. To je najvjeroja­tnije da će se dogoditi, ali tko zna. Prije sam se znao predomisli­ti, ali kad nešto osjećam tako dugo, rijetko kad završim drugim putem. Nisam ništa bliže igranju sljedećeg meča za naslov nego što sam bio odmah nakon posljednje­g”, završio je norveški mag svoje izlaganje.

 ?? / ERIC ROSEN ?? Nisam siguran da ću braniti naslov
/ ERIC ROSEN Nisam siguran da ću braniti naslov
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina