Oslobodjenje

Duda deklasirao rivale na Oslo Esports Cupu

Mladi poljski šahista nagrađen je sa 25.000 dolara, plus 35.000 dolara bonusa

- Ž. M. Ž. M.

Capablanca memorijal

U Havani je odigran prigodan memorijaln­i turnir u čast i pomen na trećeg svjetskog prvaka, kubanskog velikana Raula Capablancu (19 - 28. april). Nastupilo je 10 pozvanih igrača iz šest zemalja svijeta, prosječnog rejtinga 2589, a na programu je bio classic berger od devet kola. Prema prikazanoj visokoj formi u posljednje vrijeme, ulogu glavnog favorita opravdao je 18-godišnji američki velemajsto­r Hans Niemann (2637), koji je ubilježio šest pobjeda i tri remija.

Niemann 7,5, Ganguly 6, L. Quesada Perez 5,5, Durarbayli 5, Yilmaz i Mareco 4,5, Albornoz 3,5, Ortiz i Y. Quesada Perez 3, Almeida 2,5.

Konačan poredak: Naka i Jobava pobjednici

Nakon odigranog prvog kola na trećoj stanici Oslo Esports Cup veličanstv­ene šahovske turneje Meltwater Chess Championsh­ips, nagradnog fonda 210.000 dolara, vodeća četvorka (Carlsen, Praga, Mamedyarov­i i Giri) se raspala. Jedini iz tog kvarteta slavio je mlađahni Indijac, čudesni 16-godišnjak Rameshbabu Praggnanan­dhaa, koji je potopio Mamedyarov­a 2,5:0,5 i ostao sam na vrhu sa šest bodova i 15.000 dolara na kontu. Neočekivan­o, posrnuo je i Carlsen protiv vijetnamsk­og asa Le Quang Liema sa 1,5:2,5. Giri je poslije četiri remija sa Dudom izgubio u blitz doigravanj­u 0:2. U narednom kolu novi bljesak popularnog Prage i blistava pobjeda nad Leom 2,5:0,5. Carlsen se brzo oporavio od fijaska sa Leom, te deklasirao indisponir­anog Girija istim rezultatom, baš kao i Duda neprepozna­tljivo slabog Van Foreesta. Mamedyarov je ponovo pokleknuo, ovoga puta protiv Kanađanina Erica Hansena. U četvrtom kolu s uživanjem smo pratili derbi Carlsen Praga. Magnus je nepodnošlj­ivom lakoćom pregazio mladog Indijca rezultatom 3:0. Visoku pobjedu zabilježio je i Le nad Hansenom rezultatom 2,5:0,5, dok su Duda i Van Foreest u tie-breaku slavili 4:2 protiv Mamedyarov­a i Girija.

U posljednja tri kola najučinkov­itiji bio je mladi poljski as Jan Krištof Duda sa sedam bodova i samostalno osvojenim prvim mjestom, za što je nagrađen sa 25.000 dolara, plus 35.000 dolara bonusa.

Konačan poredak: Duda 14, Carlsen i Praggnanan­dhaa 12, Le i Mamedyarov 11, Van Foreest i Giri 9, Hansen 3.

 ?? ?? Potpuna dominacija
Potpuna dominacija
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina