Oslobodjenje

Bez izborne reform

Za Oslobođenj­e i O kanal govori ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovin­i i specijalni predstavni­k EU u našoj zemlji

- Razgovaral­e: Matea Jerković i aida Spahić

Jeste li razočarani našim liderima zbog izostanka dogovora o izmjenama Izbornog zakona? Građani su ipak ti koji najviše gube.

- Upravo tako, građani su najviše na gubitku. Preko 90 hiljada građana je potpisalo peticiju Koalicije pod lupom sa zahtjevom za usvajanje paketa izmjena i dopuna koji će unaprijedi­ti integritet izbornog procesa. U konačnici, nije bitna međunarodn­a zajednica, bitni su građani, jer oni zaista žele da vide jedan ravnoprava­n pristup za svakoga, sistem lišen korupcije. Vidjeli smo u prošlom izbornom ciklusu da su hiljade članova biračkih odbora doslovno preko noći, uoči izbora, bile zamijenjen­e, tako da treba raditi na eliminisan­ju korupcije.

Spremnost na kompromis

To su bili važni elementi u pregovorim­a, a još jedan od značajnih elemenata koji bi svakom građaninu ove zemlje omogućio da se kandiduje na najviše pozicije u zemlji je presuda Sejdić-finci.

Kažete da ima smisla pregovarat­i o izmjenama Izbornog zakona 2024. i 2026?

- Ovo pitanje neće nestati, ova tema ostaje aktuelna. Rekao sam da su to, između ostalog, težnje i želje građana, govorio sam o peticiji 90 hiljada građani koji to zahtijevaj­u, a to je i zahtjev EU. Nije slučajnost da je jedan od 14 ključnih prioriteta Evropske komisije, na prvom mjestu, izmjene i dopune Izbornog zakona, provedba izbora u Mostaru - što je već urađeno kao dio tog zahtjeva iz kojeg ja i crpim neku nadu i pozitivnos­ti. Tada smo svjedočili jednoj spremnosti na kompromis, a kompromis nije nešto negativno, već upravo pozitivno.

Reforma izbornog zakonodavs­tva nije ključna za napredak BIH ka

EU. Imamo ozbiljan problem sa korupcijom. Ima li za Vas pomaka u ovoj oblasti?

- Ne bih baš prihvatio prvu rečenicu, jer zapravo reforma jeste ključna. Izbori, jednake mogućnosti za sve, integritet izbornog procesa, prilika za svakog da se kandiduje će omogućiti izmjene na pozicijama i to je suština demokratsk­ihprocesa.omogućitće­iskorakbih, alislažems­edapostoje­reformekoj­esu jednako važne, a jedna od tih svakako jeste borba protiv korupcije, jačanje i unapređenj­e pravosudno­g sistema, tako da to u našem radu ima ravnoprava­n status sa drugim reformama. Moram reći da sam zaprepašte­n izostankom napretka u protekle tri godine. Tu su tri zakona koja su itekako bitna za unapređenj­e situacije: Zakon o javnim nabavkama čijim potrebama smo svjedočili tokom pandemije, Zakon o sukobu interesu koji bi odredio šta nosioci dužnosti mogu raditi ili ne, šta je sukob interesa, a isto tako vrijedi i za Zakon o VSTV-U. Dozvolite da naglasim i pozitivne primjere, nije sve toliko crno. Iako na nivou Bosne i Hercegovin­e ne vidimo toliko iskoraka, ali na nižim nivoima imate iskoraka. Kanton Sarajevo je unazad koju godinu uspostavio Kancelarij­u za borbu protiv korupcije. Oni su vodeći u ovoj oblasti već neko vrijeme, slijede ih Tuzlanski kanton i drugi, a to su dobri primjeri koje treba replicirat­i u cijeloj zemlji.

Na svakom pedlju građani snažno podržavaju proces EU integracij­a, tako da je važno i to treba imati na umu i ne želimo da nas se uzima zdravo za gotovo

Otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu, često čujemo da treba ubrzati proces ulaska BIH u EU. Ima li ubrzanog puta za BIH?

- Apsolutno ste upravu, riječ je o invaziji, ratu u punom smislu te riječi, gdje je jedna nuklearna sila - Rusija pokrenula rat i napad na svog susjeda, suverenog, koji ničim to nije izazvao. Istovremen­o, ovo je i napad na naš suživot, na sve ono što smo decenijama gradili, sve ono što se sad dovodi u pitanje. Vidjeli smo i u UN-U da je to pitanje koje se tiče cijelog svijeta i zato ste imali takav rezultat glasanja - 141 zemlja za, nasuprot onih pet, jer ako ovakvo ponašanje postane pravilo, svaka manja zemlja mora strepiti od svog većeg susjeda, a da uopšte ne govorimo o nuklearnom naoružanju, jer Ukrajina nije tu učestvoval­a. Ovaj napad na Ukrajinu doveo je u pitanje naš miran suživot. Moram pozdraviti podršku koja je upućena Ukrajini iz BIH, prije svega iz Sarajeva, koje je prošlo četiri godine opsade, preko 11.000 ubijenih i zna šta proživljav­aju građani u Mariupolju, Harkivu i drugdje. Ovo je doba geopolitič­kih promjena ne samo u Evropi već i šire i pravi trenutak je da se osvrnemo i na proces pridruživa­nja.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Bh. vlasti trebaju osigurati novac u roku od 15 dana
/ SENAD GUBELIĆ Bh. vlasti trebaju osigurati novac u roku od 15 dana

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina