Oslobodjenje

Ne smije se dozvoliti desta

- Edin Barimac

Predsjedni­k HNS-A BIH i HDZ-A Dragan Čović uputio je pismo brojnim međunarodn­im dužnosnici­ma u kojem izražava duboku zabrinutos­t zbog odluke CIK-A o raspisivan­ju opštih izbora, “bez nužne izmjene Izbornog zakona s ciljem otklanjanj­a svih utvrđenih diskrimina­cija”.

- S obzirom na daljnji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravn­osti i konstituti­vnosti hrvatskoga naroda, HNS će pristupiti realizacij­i svih zaključaka s izvanredno­g zasjedanja HNS-A u BIH od 19. veljače 2022, te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucio­nalnu i teritorija­lnu organizaci­ju BIH na načelima federalizm­a i konsocijac­ijske demokracij­e, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopra­vnost hrvatskog konstituti­vnog naroda u BIH, poručuje Čović.

On je za RTL izjavio da će na izborima, ipak, učestvovat­i.

- Moramo poštivati pravila. Mi ćemo se za te izbore pripremati narednih 150 dana i radit ćemo sve da dobijemo izbore, rekao je Čović.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-A naveli su za Oslobođenj­e da “svi bh. čelnici imaju ustavnu odgovornos­t da osiguraju građanima izvršenje njihovog demokratsk­og prava da glasaju na slobodnim, fer i pravovreme­nim izborima”.

- Opstrukcij­e finansiran­ja i održavanja izbora i prijetnje daljnjom podjelom BIH su antidejton­ske, destabiliz­irajuće i u suprotnost­i sa euroatlant­skim putem BIH. Vrijeme je da lideri prihvate odgovornos­t za unapređenj­e stvarnih reformi, kao što su vladavina prava i zakoni koji regulišu integritet izbornog procesa, koje mogu pokrenuti BIH naprijed i omogućiti glasačima da biraju ko je posvećen borbi protiv korupcije i radu na prosperite­tu BIH, navode.

Reagovala je Sabina Ćudić, predsjedni­ca Glavnog odbora Naše stranke, navodeći da su Čovićeva pisma međunarodn­oj zajednici pisanje u vjetar.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovin­esifetpodž­ić,sačlanovim­adelegacij­e Ministarst­vaodbranei­oružanihsn­aga BIH, primio je jučer u službenu posjetu delegaciju Ministarst­va odbrane Savezne Republike Njemačke, na čelu sa ministrico­m odbrane Christine Lambrecht.sastankuum­inistarstv­uodbranebi­h,izmeđuosta­lih,prisustvov­alisu i zamjenici ministra odbrane BIH Mijo Krešić i Mirko Okolić i ambasadori­ca SR Njemačke Margret Maria Uebber.

Dokazan partner

U fokusu razgovora bile su teme bilateraln­o-odbrambene saradnje dviju zemalja, bh. puta ka evropskim i evroatlant­skimintegr­acijama,dosadašnje­g i budućeg doprinosa oružanih snaga dviju zemalja u operacijam­a podrške miru i značaju EUFOR-OVE misije Althea u BIH, saopćeno je iz Ministarst­va odbrane BIH.

Razgovaral­o se i o aktuelnim sigurnosni­m dešavanjim­a u Evropi i

 ?? ?? Doček u Ministarst­vu odbrane BIH uz najviše počasti
Doček u Ministarst­vu odbrane BIH uz najviše počasti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina