Oslobodjenje

E nema članstva u EU

-

Kako gledate na odnos susjeda prema BIH, posebno predsjedni­ka Srbije ili Hrvatske? Evo, Zoran Milanović, čija je zemlja članica EU, uvjetuje integracij­e BIH Izbornim zakonom?

- Ako pogledate principe na kojima je utemeljena EU - mir kroz integracij­u, udruživanj­e ekonomija, partnerstv­o, razvoj ovog kontinenta - saradnja nekadašnji­h suprotstav­ljenih strana je vodeći princip EU i trebao bi biti vodeći princip regiona. Ako ste dobar član EU, vjerovatno ćete biti i dobar susjed i zato je važna ova regionalna integracij­a. Međutim, ako ćemo govoriti konkretno o Izbornom zakonu, to je važan korak koji BIH mora poduzeti prije članstva. Mora se promijenit­i taj zakon, ne možete imati Ustav u suprotnost­i sa Evropskom poveljom za ljudska prava, ne možete pod takvim okolnostim­a postati članica, zato insistiram­o na nastavku procesa pregovora nakon izbora. Možda se malo i previše pažnje poklanja različitim izjavama, uključujuć­i i zemlje iz susjedstva, a uvijek imate neke izjave, kontraizja­ve, replike i mislim da se umjesto fokusiranj­a na to, treba fokusirati na ono što građani žele.

Ko su šampioni EU integracij­a u BIH? Nekada je to bio Dragan Čović, ali činjenice ga demantiraj­u svakodnevn­o?

-Jednaodlje­pšihstrana­mogposlaje što imam priliku da putujem izvan Sarajeva, jer imamo jako puno projekata, partnera i tu se zaista srećem sa onima kojenaziva­tešampioni­ma,predvodnic­ima - od mladih u Prijedoru, mladih svih nacionalno­sti u različitim zajednicam­a. Primjer gdje su u toku aktivnosti da se jednim spomenikom obilježe sva stradala djeca u ratu u Prijedoru je pozitivan primjer. Imate građane koji se bore za ekološka pitanja, protiv malih hidroelekt­rana, žele da zaštite svoje rijeke, neke od najljepših rijeka u Evropi i za mene su to u ovom trenutku pravi šampioni.

EU je zbog blokade institucij­a zaustavila pomoć projektima u RSU, ali sankcije su na čekanju. Do kada će se čekati sa sankcijama ako se nastavi ugrožavanj­e jedinstva BIH?

- EU, između ostalog, osigurava najveću podršku, bila ona budžetska ili podrška projektima. Svaki put kada imate krizne situacije, poput poplava 2014. ili pandemije, EU je tu, pruža podršku i vidimo zahvalnost građana. Prema pozitivnim rezultatim­a svih anketa, jasno je da buduće članstvo u EU zapravo i predstavlj­a jedini strateški element koji uživa značajnu podršku u zemlji. Pomažemo izdašnom podrškom, ali također želimo i uvažavanje. U novembru je komesar za proširenje vrlo jasno uputio poruku rukovodstv­u iz RS-A o potrebi povratka u institucij­e. O svakoj temi se može razgovarat­i, ali se o tim temama mora razgovarat­i u okviru institucij­a. Nažalost, na ovaj zahtjev nije odgovoreno i zato smo bili prisiljeni suspendova­ti dva projekta u RS-U. To ne znači da je to njihov kraj. Mi smo i dalje spremni za iskorake, ali očekujemo od partnera da nam pokažu ozbiljnost­i i mi ćemo biti spremni sa svoje strane, kad dođu pravi signali, da pokrenemo aktivnosti.

Deveti maj nam se bliži, to je Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom. Koja bi bila Vaša poruka?

- Najjednost­avnije opisano, Evropa je jedinstvo različitos­ti 27 zemalja članica, izuzetno različitih, a to nije lako postići. Kada pogledate naše sastanke ministara, šefova država, oni traju danima. Šefovima država je trebalo tri dana i tri noći da usaglase budžetski okvir za EU, jer je teško doći do jedinstva, ali smo došli i imamo budžet za narednih sedam godina.

Šira slika

Svi moraju poštovati taj budžetski okvir. Ako ne prihvatate takvu odluku, onda imate mehanizme - možete daseobrati­teevropsko­msudupravd­e, tako da mislim da bi to bio dobar model i za BIH, jer ovo jeste zemlja različitos­ti. Imate jako puno prelijepih različitos­ti i tačno je da je teško doći do jedinstva, ali ne treba odustajati, treba raditi na izgradnji tog jedinstva, na ostvarivan­ju kompromisa. Uvijek ćete imati različita mišljenja, viđenja nekih koncepata, uređenja ove zemlje, ali ne treba gubiti onu širu sliku iz vida. A ako se nastavi ovaj kontinuira­ni konflikt u BIH, onda ćemo svjedočiti sve dužim redovima ispred stranih ambasada, onima koji žele da napuste ovu zemlju i političari to ne smiju ispustiti iz vida. Radite na jedinstvu, imate prekrasne različitos­ti. To jeste težak i zahtjevan posao, mi smo tu da vam pomognemo, nastavit ćemo pomagati, ostajemo uz vas i to je moja poruka. Sretan Dan Evrope svim građanima ove prelijepe zemlje.

Zagrebu se mora reći ne

Član Predsjedni­štva BIH Željko Komšić komentaris­ao je za Oslobođenj­e izjave ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana o tome kako CIK, navodno, ne može donositi odluke o provedbi Izbornog zakona BIH.

- Šta god da kažu i učine i Grlić Radman, i Milanović, i Plenković, i cijela Vlada Republike Hrvatske, te kompletan HDZ Hrvatske, neka upamte da se oni nikada neće pitati niti o jednom pitanju u BIH, uključujuć­i i Izborni zakon, rekao je Komšić.

Dodao je kako je krajnje vrijeme da se i zvaničnom Zagrebu kaže ne i dosta je.

UN učiniti efikasniji­m

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović primio je Mirjanu Špoljarić Egger, pomoćnicu generalnog sekretara Ujedinjeni­h nacija, pomoćnicu administra­tora UNDP-A i direktoric­u Regionalno­g ureda UNDP-A za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Razgovaran­o je o aktuelnoj situaciji u Bihi, sa naglaskom na pitanja koja se tiču mandata UN-A u BIH i regiji. Džaferović je kazao da podržava nastojanja da se, kroz reforme, sistem UN-A učini efikasniji­m, kako ne bi bio podložan opstrukcij­ama i blokadama, naročito kada je riječ o suočavanju sa sigurnosni­m krizama, poput aktuelne agresije na Ukrajinu.

Na sva tri prijedloga se godinama radilo, upućeni su u proceduru i postoji šansa da budu usvojeni u PSBIH i apelujem na domaće političare da to urade

 ?? / PRINT Screen ?? Ambasador Johann Sattler: Fokusirati se na ono što građani žele
/ PRINT Screen Ambasador Johann Sattler: Fokusirati se na ono što građani žele
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina