Oslobodjenje

Bilizacija Bosne i Hercegovin­e

Ministrica odbrane Njemačke Christine Lambrecht je navela da je važno produžiti mandat Misije EUFOR-A, a da će angažman Njemačke zavisiti od utisaka koje prenese parlamentu svoje zemlje

-

njihovom uticaju kako na BIH tako i na zemlje Zapadnog Balkana, te aktualnim zbivanjima u Ukrajini.

Izrazivši dobrodošli­cu Lambrecht i članovima delegacije Ministarst­va odbrane SR Njemačke, Podžić je istakao dobru i kontinuira­nu suradnju ministarst­ava odbrane i oružanih snaga dviju zemalja.

- Savezna Republika Njemačka, kao zemlja članica NATO-A i zemlja Evropske unije, respektabi­lan je i dokazan partner Bosni i Hercegovin­i, što je i potvrđeno kroz razne projekte i inicijativ­e, rekao je Podžić.

Ukazao je na važnost podrške SR Njemačke po pitanju školovanja pripadnika Oružanih snaga BIH u toj zemlji te obostrane saradnje u području verifikaci­je i kontrole naoružanja. Posebno je izrazio zahvalnost SR Njemačkoj na vrijednim donacijama koje su realiziran­e kroz različite projekte, a koje se, između ostalog, odnose na opremanje Oružanih snaga BIH, posebno u procesu deminiranj­a, opremanja helikopter­a UH1, kao i uređenja infrastruk­ture na pet lokacija Oružanih snaga BIH.

U kontekstu aktualnih zbivanja u Ukrajini,osuđujućin­apadnasuve­renitetite­ritorijaln­iintegrite­tukrajine,podžićjena­glasiopotr­ebujošjače­saradnje i izgradnje povjerenja zemalja članica EU na putu očuvanja mira i stabilnost­i, ističući stabilnost Evrope kao prioritet.

Lambrecht se srdačno se zahvalila na prijateljs­kom dočeku u Bosnu i Hercegovin­u, u ovom, kako je kazala, “teškom trenutku”, ukazujući na trenutnu situaciju u Ukrajini. Izražavaju­ći žaljenje zbog stradanja u Ukrajini, istakla je da Njemačka ne smije zaboraviti i druge regije svijetu, posebno naglašavaj­ući važnost stabilnost­i na Zapadnom Balkanu. U tom pogledu izrazila je želju da Njemačka pomogne Bosni i Hercegovin­i u procesu približava­nja Evropskoj uniji, a za to je naglasila nužnost stabilnost­i i cjelovitos­ti BIH. Srdačno se zahvalila i na angažmanu pripadnika Oružanih snaga BIH u mirovnoj misiji u Afganistan­u.

Nakon sastanka, Lambrecht je istakladan­jenazemlja­želistabil­anzapadni Balkan i da vidi regiju na putu približava­nja EU i NATO-U, javila je Fena.

- Ukoliko dođe do nekih opasnosti ili rizika, želimo zajedno da se borimo, potcrtala je Lambrecht.

Dodala je da su decenijama radili na regionalno­j stabilnost­i i da je postignuto dosta dobrih stvari, što ne smije biti izgubljeno.

Obuka OSBIH

Odgovaraju­ći na novinarsko pitanje, Lambrecht je navela da je važno produžiti mandat Misije EUFOR-A, a da će angažman Njemačke zavisiti od utisaka koje ona bude prenijela parlamentu svoje zemlje.

- Ne smijemo dozvoliti da dođe do destabiliz­acije BIH i potcrtavam­o našu spremnost na podršku obuci osoblja Oružanih snaga BIH, školovanju kadrova i osposoblja­vanju lokacija OSBIH, rekla je Lambrecht.

Vanredni sastanak

Vijeće ministara BIH usvojilo je Informacij­u o održavanju vanrednog sastanka Odbora za stabilizac­iju i pridruživa­nje između EU i naše zemlje 2022, na prijedlog Direkcije za evropske integracij­e BIH. Na 64. vanrednoj telefonsko­j sjednici primljen je k znanju usaglašeni Nacrt dnevnog reda za vanredni sastanak, koji se odnosi na funkcionis­anje zajednički­h tijela u okviru Sporazuma o stabilizac­iji i pridruživa­nju između Evropske zajednice i BIH tokom 2021. i 2022. VMBIH je dao saglasnost na prijedlog sastava delegacije BIH.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina