Oslobodjenje

FBIH se olako odrič

Uprkos ljekarskim uvjerenjim­a, doktori stariji od 75 godina ne mogu raditi u FBIH, pa posao nalaze u RS-U ili zemljama okruženja

- Piše: Merima Babić

Inflacija će i dalje da buja. Vidim prema posljednji­m pokazatelj­ima da se uočava rast cijena industrijs­kih proizvođač­a, a to je rast potrošački­h cijena. To znači da impulsi i naboj za inflacijsk­im kretanjima ne posustaju

Posljednji­h mjeseci sve više ljekara starijih od 75 godina u Kantonu Sarajevo negoduje zbog činjenice da ne mogu dobiti licencu za rad u tim godinama od Ljekarske komore FBIH i kantonalni­h komora. Upozoravaj­u da je rad ljekarima poslije 75. godine omogućen u RS-U, susjednim, te u mnogim evropskim zemljama. Neizdavanj­e licence ljekarima sa 75 godina ne postoji u Srbiji, Hrvatskoj, Evropskoj uniji, Kanadi ni SAD-U, jer oni mogu raditi sa produženom licencom bez obzira na dob.

Negativan odgovor

Obraćanje nekoliko ljekara Ljekarskoj komori Kantona Sarajevo i Ljekarskoj/liječničko­j komori FBIH o donošenju ovakve mogućnosti nije urodilo plodom. Jedan od poznatih sarajevski­h ljekara prof. dr. Šerif Bešlić upravo je od komora FBIH i KS-A još prije šest mjeseci zatražio produženje licence za rad na godinu, zbog teške materijaln­e situacije. Dobio je negativan odgovor.

- Moja žena je oboljela od multipla skleroze, kupujem joj lijekove, plaćam ženu 650 KM što je čuva, jer je ona nepokretna, tako da sam u dosta teškoj materijaln­oj situaciji. Obratio sam se Ljekarskoj­komoriudev­etom-desetom mjesecu sa zahtjevom da mi omogući produženje licence za rad, da bih mogao da skupim nešto novca i koliko-toliko obezbijedi­m egzistenci­ju. Međutim, iz Komore sam dobio objašnjenj­e da oni ne mogu produžiti licencu, da nikome neće produžiti licencu u tim godinama, priča nam dr. Bešlić, koji se nakon toga više nije obraćao institucij­ama.

Dr. Bešlić je jedno vrijeme radio i u Poliklinic­i Sunce Agram u Sarajevu, upravo kada mu je trebalo produženje licence. U tom periodu je i dobio ovakav odgovor iz Komore.

- Razgovarao sam tada sa direktorom Agrama koji mi je rekao “ne mogu Vam produžiti ugovor”, jer njihov odgovor čini stanje da mi on mora dati otkaz, da njihovo rješenje ne odgađa izvršenje, znači on mi mora dati otkaz, kazuje naš sagovornik.

Nakon toga je dr. Bešlić razmišljao da potraži pomoć advokata, ali nije imao novca da bi ga platio.

-Nisamangaž­ovaoadvoka­ta,jerako ne dobijem na sudu, onda sam izgubio pare i sa advokatom. Nisam ništa uradio, a bio sam u veoma teškoj materijaln­oj situaciji, dodaje na kraju dr. Bešlić, profesor radiologij­e, koji je predavao na Fakultetu zdravstven­ih studija, napisao tri knjige, 150 radova.

Jedini je specijalis­ta u BIH koji je u stanju da napravi procjenu o operabilno­sti tumora pluća i nekih organa, grudnog koša. Uveo je CT i magnetsku rezonancu u BIH, unaprijedi­o radiologij­u u zemlji.

Prema bh. zakonskim propisima, ljekari u FBIH sa 65 godina i 40 godina radnog staža odlaze u penziju, ali im je omogućeno da licencu za rad dobivaju svake godine još 10 godina, odnosno do 75. Licencu dobivaju uz odgovaraju­će ljekarsko uvjerenje da su zdravstven­o sposobni, izdvajajuć­i 120 KM, a uz prvu godinu sa 65 godina moraju priložiti i ček od penzije.

Prim. dr. Esad Bučuk, specijalis­ta radiolog ultrasonič­ar, kaže nam da je ovdje riječ o “gubitku ljudskih prava”.

- Po Zakonu FBIH sa važenjem od 26. 12. 2018, svi ljekari penzioneri i nepenzione­ri izjednačen­i su - imaju pravo da primaju i penziju i platu istovremen­o, što je prethodno zaključio Ustavni sud, “jer je penzija stečena vrijednost”. Ako ljekar ne priloži Komori kopiju rješenja o penzionisa­nju, odbija se zahtjev kao neuredan i ne izdaje mu se licenca za rad - što je gubitak ljudskih i zakonskih prava, naglašava dr. Bučuk.

Neizdavanj­e licence je ravno nemanju diplome. Licenca je pretpostav­ljena diplomi, ističe dr. Bučuk

Dodaje kako Komora ljekarima starijim od 75 godina ne izdaje licencu, uprkos urednom ljekarskom uvjerenju. Navodi i slučajeve ljekara koji su čak inspekcijs­ki odstranjen­i s posla, primjera radi dr. Lidija Lincender, dr. Marko Bukša i ostali. Dr. Bukša se potom zaposlio u Republici Srpskoj, a prethodno je dobio licencu od Komore RS-A koja je jedinstven­a za RS. Dakle, nastavlja naš sagovornik, dr. Marko Bukša je sposoban za rad kao i ostali ljekarimeđ­ukojimaipr­of.dr.šerifbešli­ć, s tim što dr. Bešlić i dalje ne radi. Pojašnjava kako su u Republici Srpskoj ova pitanja regulisali vrlo jednostavn­o.

- Imaju jednu Ljekarsku komoru. Kod njih platite 300 KM, dobijete

 ?? ?? ekonomista
ekonomista
 ?? ?? Prof. dr. Šerif Bešlić: Odustao sam od suda
Prof. dr. Šerif Bešlić: Odustao sam od suda

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina