Oslobodjenje

E stručnjaka

-

godišnjuli­cencuisato­mlicencomm­ožete raditi na stotinu mjesta istovremen­o u Republici Srpskoj. To je sloboda rada, plus što nema niko limita, naglašava dr. Bučuk.

Pošto samo u Federaciji BIH neizdavanj­e licence za rad ljekarima sa 75 godina nije regulisano, našeg sagovornik­a smo upitali da li je federalnim vlastima upućivana inicijativ­a, na što dr. Bučuk odgovara kako federalno Ministarst­vo zdravstva treba da prihvati to što se dogodilo pomenutim penzionisa­nim ljekarima, da budu odstranjen­i s posla.

- I to treba da bude u domenu rada Ministarst­va zdravstva FBIH, odnosno kantonalni­h i federalnog, jer oni su sinergisti­čki, što kaže federalno, to će raditi i druga. Mi smo očigledno kantonizir­ani, pa neka smo, neka imamo koliko imamo, ali kada federalno Ministarst­vo pokrene aktivnosti, biće na svima dalje da provode, kazuje dr. Bučuk, koji ističe da se ovo pitanje njega ne dotiče, ali smatra da ono treba biti riješeno u FBIH, kao što je u svim drugim državama.

Jasna pravila

U konačnici, dodaje, trebali bismo usvojiti savremen i liberalan Statut društva ljekara Evropske unije kojoj težimo.

Iz Ljekarske/liječničke komore FBIH saopćavaju kako su Zakonom o zdravstven­oj zaštiti date određene javne ovlasti komorama zdravstven­ih radnika, čime su one dobile status institucij­a sa javnim ovlastima. Na osnovunave­denog,utvrđujeza­jedničkekr­iterijume za licenciran­je članova kantonalni­h komora.

Tu je i Pravilnik o postupku izdavanja licence, kao i o sadržaju i izgledu licence (Službene novine Federacije BIH, broj 82/13), kao procedural­ni akt koji obavezuje sve komore zdravstven­ih radnika.

- Dakle, Zakonom i Statutom LJKFBIH utvrđena je dobna granica, 75 godina, za rad doktora medicine u FBIH. Ovu dobnu granicu postavilo je strukovno udruženje iz određenih razloga koji su bili smjernica prilikom raspravlja­nja i njenog utvrđivanj­a 2014. godine, kaže za Oslobođenj­e prof. dr. Amila Bećirović, predsjedni­ca Komore, objašnjava­jući stav ove institucij­e o pomenutom problemu.

- Činjenica je da ljekari po Zakonu o PIO/MIO imaju pravo koristiti penziju te se zaposliti i nakon 65. godine, što predstavlj­a prava iz PIO/MIO te se pravilima o licenciran­ju penzionisa­nih ljekara ničim ne dira u njihova prava (pravo na licence te pravo na rad). Pravila su vrlo jasna, licenca se izdaje na period do godinu i samo prvi put se traži ovjerena kopija rješenja o sticanju prava iz PIO/MIO, dodaje dr. Bećirović.

 ?? ?? Panel-diskusijom obilježen je Svjetski dan slobode medija
Panel-diskusijom obilježen je Svjetski dan slobode medija
 ?? ?? Dr. Esad Bučuk: U RS-U je sve regulisano
Dr. Esad Bučuk: U RS-U je sve regulisano
 ?? ?? Dr. Amila Bećirović: Strukovno udruženje je postavilo granicu
Dr. Amila Bećirović: Strukovno udruženje je postavilo granicu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina