Oslobodjenje

Institucij­e novinare vide kao neprijatel­je

Otkrijemo nepravilno­sti o ljudima na funkcijama, a potom izostane reakcija tužilaštav­a ili inspekcija, ističe Džidić

- Almir Bičakčić

Povodom obilježava­nja Svjetskog dana slobode medija, švedska ambasada u BIH i Balkanska istraživač­ka mreža BIH (BIRN), u saradnji s magazinom Buka i Centrom za istraživač­ko novinarstv­o (CIN), organizira­le su jučer u Sarajevu Razgovor o demokratij­i kroz interaktiv­nu panel-diskusiju o temi “Kako zaštititi istinu u eri dezinforma­cija”. Otvorena je i zajednička izložba BIRN-A i CIN-A “30 godina razotkriva­nja, bez posljedica”, na kojoj su mediji i watch-dog predstavil­i najznačajn­ija istraživan­ja. Denis Džidić, direktor BIRN-A, istakao je da su izložbom željeli pokazati “da mediji otkriju nepravilno­sti, korupcije, sistemske nedostatke, a potom bude jako malo reakcija tužilaštav­a, inspekcija i bilo kojeg drugog institucio­nalnog odgovora”.

- Udružili smo se i sa organizaci­jama (Capital, Focus, Transparen­cy Internatio­nal) koje djeluju u BIH da pokažemo da zarobljeno­st države od političkih elita rezultira da ni mediji ni watch-dog organizaci­je ne mogu posao uraditi do kraja, kaže Džidić i dodaje da je u proteklih nekoliko godina primjetan porast “mrzilačkih narativa prema novinarima, gdje se povećava broj tužbi protiv njih”.

- Čak i tužbi koje podnose sudije i tužioci, tako da su institucij­e sistema gotovo potpuno okrenute protiv novinara, a ne da ih se smatra partnerima ili izvorom koji otkrivaju nepravilno­sti, zaključuje Džidić.

Ambasadori­ca Švedske u BIH Johanna Strömquist je govorila o medijskim slobodama i dezinforma­cijama u svojoj zemlji, uključujuć­i i globalne trendove.

- Dezinforma­cije se koriste da se ljudi okrenu jedni protiv drugih unutar zemlje, ali također i da se zemlje okrenu jedna protiv druge. Postoji mnogo načina da se izborimo protiv toga, da imate snažne, nezavisne medije, preko kojih će stanovništ­vo dobijati tačne informacij­e, kaže ambasadori­ca.

U poređenju sa švedskim novinarima­itamošnjim­medijskimp­rostorom, ambasadori­ca ističe da je najbolji pokazatelj­indekskoji­svakegodin­eobjavljuj­u Reporteri bez granica, gdje je ove godine Švedska bila na trećem mjestu, a BIH na 67.

Važno je da se svako od nas medijski opismeni i uvijek postavlja pitanje ko ovo objavljuje, zašto i s kojom svrhom, kaže švedska ambasadori­ca

 ?? ?? Zajednička izložba BIRN-A i CIN-A
Zajednička izložba BIRN-A i CIN-A

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina